GRIPA JE LETOS MOČNO PRIZADELA OTROKE: Starši začeli masovno razmišljati o cepljenju v prihodnji sezoni

Slovenija

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ugotavljajo, da letos kroži veliko število različnih virusov gripe, kar je možna razlaga za veliko obolevnost med otroki in mladostniki. Pri njih je nabor sevov virusov gripe, s katerimi so se že srečali, manjši in je zato večja verjetnost, da bo kateri od virusov zanje nov in imunskemu sistemu neznan.

V UKC Ljubljana zaradi gripe umrlo devet bolnikov

V UKC Ljubljana so doslej v letošnji sezoni hospitalizirali 450 bolnikov, pri katerih so ugotovili gripo, in 300 bolnikov z respiratornim sincicijskim virusom (RSV). Oddelki za intenzivno terapijo so polni. Pri njih je umrlo devet bolnikov z gripo in pet z RSV. Smrti so samo med odraslimi, nekateri otroci so imeli zelo hude zaplete.

Vodja službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Tatjana Mrvič je na včerajšnji  novinarski konferenci pojasnila, da so na oddelkih za intenzivno terapijo obravnavali 45 bolnikov z gripo in 36 z RSV. Po njenih predvidevanjih je letošnja sezona gripe že na vrhuncu, saj so v zadnjih dneh številke o bolnikih stabilne. Skoraj polovica bolnikov, ki so jih do zdaj sprejeli, so bili otroci, gre za predšolske in šolske otroke. Sedaj pa med sprejetimi v bolnišnico narašča število bolnikov, starejših od 65 let.

Med otroki, ki so jih sprejeli na pediatrični kliniki, ni bil nihče cepljen proti gripi, je pojasnila Mrvičeva. A so po njenih besedah starši letos začeli masovno razmišljati, da bodo v prihodnji sezoni cepili otroka, zlasti ko so videli hude zaplete.


Letos kroži veliko število različnih virusov gripe

Ob srečanju z virusom, ki je organizmu še neznan, pa je veliko večja verjetnost, da oseba zboli, navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) na svoji spletni strani. Število obiskov z gripi podobno boleznijo v ambulantah primarnega zdravstva je v tednu med 3. in 9. februarjem nekoliko upadlo, a je še vedno visoko. Najbolj so prizadete starostne skupine do 14 let, pa tudi mladi med 15. in 19. letom. Tudi pojavnost akutnih okužb dihal je bila nekoliko nižja.

Visoka pojavnost gripi podobnih bolezni in ostalih okužb dihal se izraža v izbruhih v številnih vrtcih, osnovnih in srednjih šolah. Letos kroži veliko število različnih virusov: gripa a(H1N1), dve različni skupini sevov A(H3N2) in dve različni skupini sevov gripe B/Victoria. Priliv vzorcev za testiranje za gripo in druge okužbe dihal v omenjenem tednu ni več naraščal. Virus gripe so skupno dokazali v 36 odstotkih testiranih vzorcev. Med vzorci, odvzetimi v primarnem zdravstvu, je bilo pozitivnih 64 odstotkov, med vzorci, ki izhajajo iz bolnišnic, pa 34 odstotkov.

Zelo visoka pojavnost gripe tudi drugod

Največ, dve tretjini, je bilo tipa gripe A, vendar manj kot prejšnji teden, ko je bilo 82 odstotkov takšnih vzorcev. Podtipa A(H1NN1) je bilo 15 odstotkov, ostalo so bili A(H3N2), navajajo na NIJZ. Nekaj več je bilo respiratornih sincicijskih virusov (RSV), dokazali so ga v 11 odstotkih testiranih vzorcev. Od drugih virusnih povzročiteljev okužb dihal je bilo osem odstotkov rinovirusov, medtem ko so koronaviruse, humane metapnevmoviruse in adenoviruse dokazali vsakega v po štirih testiranih vzorcev. Drugih virusov, ki okužijo dihala, je bilo manj.

Ta teden je o visoki ali zelo visoki pojavnosti gripe poročalo že devet držav, ki spadajo pod evropski urad Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Geografsko je gripa v večini držav splošno razširjena. Od začetka letošnje sezone so v Sloveniji virus gripe A laboratorijsko potrdili v 1729 primerih in virus gripe B v 472 primerih.

Na Hrvaškem več kot 20.000 obolelih z gripo, v Srbiji morali podaljšati šolske počitnice

Na Hrvaškem so letos zabeležili več kot 20.000 oseb, obolelih z gripo, večinoma otrok, je objavil hrvaški zavod za javno zdravstvo (Hzjz). Izpostavili so, da so največ obolelih našteli prejšnji teden, kar kaže, da je sezona gripe na vrhuncu. Prejšnji teden so na Hrvaškem potrdili skoraj 9500 novih primerov gripe. Prevladuje virus gripe tipa A, povečuje se tudi delež gripe tipa B. Največ obolelih je med predšolskimi otroki in učenci. Gripa se je najbolj razširila na območjih krapinsko-zagorske, koprivniško-križevške in liško-senjske županije.

Medtem je srbsko ministrstvo za izobraževanje, znanost in tehnološki razvoj zaradi epidemije gripe podaljšalo zimske šolske počitnice do 24. februarja. Pred tem so v Vojvodini začasno zaprli vse vrtce in šole do 21. februarja, da bi preprečili širjenje gripe med otroki. V Srbiji so od začetka leta zabeležili več kot 22.000 primerov gripe. Najmanj dve osebi sta za posledicami gripe umrli, so objavile pristojne službe.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija