GRENKO LETO ZA MARKOČIČA KOT SLABO OLIVNO OLJE: Poleg vseh afer bo zdaj vračal še kupnino?

Izola

Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov se je odločil, da bo znova objavil razpis za oljčnik izolskega župana Danila Markočiča, ki je v javnosti dvignil veliko prahu zaradi vrtoglave cene – in to po isti ceni. Kot utemeljujejo, so pri prvem razpisu naredili dve formalni napaki. Za odkup se je takrat zanimalo podjetje BM21, ki je s prodajalcem že sklenilo pogodbo in poravnalo del plačila kot akontacijo kupnine. Ali se bodo prijavili tudi na tokratni razpis, pa se še niso odločili.

O tem, kako vrtoglavo je bila postavljena cena za oljčnik izolskega župana Danila Markočiča v Strunjanu, smo že pisali. Prvi razpis je Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov razveljavilo, a kot kaže, jih cena ni zmotila, kljub temu da je stroka ob njej zastrigla z ušesi, saj so objavili nov razpis z enako ceno – 240 tisoč evrov.

Kot pojasnjuje vodja sektorja za kmetijstvo pri Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov Martin Brus, so v prvem razpisu naredili dve formalni napaki.

"Na eno od dveh povezanih ponudb je sklad zapisal napačen naziv katastrske občine in drugo, v ponudbi je napačno uporabil termin "neamortizirana" vrednost, kljub temu da je v predhodno sklenjenem sporazumu o sporazumni prekinitvi zakupnega razmerja z zakupnikom zapisana ocenjena vrednost," je kot razlog za ponovitev razpisa navedel Brus in dodal, da je vrednost na sporazumu sicer enaka vrednosti na ponudbi.

Popravili občino in odstranili eno besedo

V tokratnem razpisu so tako spremenili oz. popravili le dva podatka: naziv katastrske občine in pa odstranili besedo neamortizirana (vrednost nasada). Zakaj je sedaj napisano "le" vrednost nasada, Brusi pravi, da "ker je to skladno s predhodno sklenjenim sporazumom in ker tako določa skladov pravilnik o zakupu kmetij in kmetijskih zemljišč".

Kot že rečeno, sta bila to edina popravka v objavljenem razpisu, medtem ko cena ostaja pri prvotni – določeni s strani cenilke kmetijske stroke Eme Zadel, ki naj bi bila hkrati tudi sodelavka Markočičeve žene v Kmetijsko-gozdarskem zavodu Nova Gorica –, čeprav posebna komisija Združenja sodnih izvedencev in cenilcev kmetijske stroke Slovenije še vedno preverja prvotno cenitev. Na vprašanje, kako to, da cena ostaja enaka, Brus odgovarja: "Cenitev je bila podlaga za sporazum in sporazum še vedno velja."

Ali bo prvotni kupec vztrajal?

Za nakup Markočičevega oljčnika se je zanimalo podjetje BM21, ki je v skladu z razpisnimi pogoji prvega razpisa s prodajalcem že sklenilo pogodbo in poravnalo del plačila kot akontacijo kupnine, nam je potrdil direktor podjetja Marjan Milič.

Pri tem nas je zanimalo, ali se bodo prijavili tudi na drugi razpis, a kot pojasnjuje, so se odločili zadevo natančneje preučiti, saj so v podjetju "nad zelo različnimi in nasprotujočimi si informacijami v javnosti in v medijih o vrednosti navedenega oljčnika in na splošno o donosu pri pridobivanju oljčnega olja zelo presenečeni". Odločitev bodo sporočili v naslednjem tednu, je še povedal Milič.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  02 .10. 2020 ob  11: 30
Zakaj ne bi še ta odletel, če bo letela Pivčeva? Rezultatov tako ali tako ni nobenih.
Darko |  01 .10. 2020 ob  19: 37
12
spet bo kasiral
ali so njegove oljke zlate?