GRE NOVA MEDICINSKA FAKULTETA V NOS LJUBLJANI? Našteli že vrsto ovir, zakaj ji ni mesta na Obali

Koper

Kljub temu da v Sloveniji hudo primanjkuje zdravnikov in se jih mora uvažati iz drugih držav, so se zdravniške organizacije na napovedano tretjo medicinsko fakulteto v Kopru odzvale precej zadržano in z vrsto pomislekov. 

Ljubljanska in mariborska medicinska fakulteta, ki si sicer že leta neuspešno prizadevata za povečanje študijskih kapacitet z gradnjo dodatnih prostorov, sta ob napovedani ustanovitvi koprske medicinske fakultete opozorili, da le s težavo zagotavljata zadostno število usposobljenih učiteljev, s čemer sta želele po vsej verjetnosti napovedati, da bodo tudi v Kopru težave s profesorskim kadrom.

Prav tako je svoj dvom izrazila koordinacija zdravniških organizacij, ki je opozorila na klinično in znanstveno raziskovalno delo, ki ga medicinska fakulteta potrebuje za zagotavljanje študija medicine. "Regijske bolnišnice nudijo solidno učno bazo za študij zdravstvene nege, kar pa ne gre enačiti s študijem medicine, ki je reguliran po mednarodnih standardih," so navedli.

Na Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS) so se v odzivu na napoved ustanovitve medicinske fakultete v Kopru vprašali, kje bodo ti študenti opravljali vaje in pridobivali praktične izkušnje. Bojana Beović, predsednica ZZS, pa je pritrdila pomislekom, da v izolski bolnišnici ni primernih pogojev za opravljanje zdravniške prakse.

Vendar na vprašanje Regionala, zakaj na zbornici menijo, da Splošna bolnišnica (SB) Izola in bolnišnica Valdoltra nista primerni za opravljanje vaj in praktične izkušnje študentov, na zdravniški zbornici niso odgovorili. Prav tako niso odgovorili na vprašanje, ali se po njihovem mnenju medicinsko izobraževanje lahko izvaja izključno v univerzitetnih bolnišnicah.

"Zdravniška zbornica Slovenije je predstavila svoje stališče o minimalnih pogojih, ki morajo biti zagotovljeni za kakovosten študij medicine. Na ustanovitelju nove fakultete pa je, da izkaže, kakšne pogoje za izvedbo študija lahko zagotovi. Zaenkrat ti pogoji strokovni javnosti s strani predlagatelja niso bili predstavljeni," so zapisali v odgovorih na naša vprašanja.

Ob tem se zdi nenavadno, da zdravniške organizacije niti pomislijo ne na bližino medicinske fakultete v Trstu, ki nedvomno lahko pomeni tako kadrovsko kot logistično prednost pri organizaciji študija medicine v Kopru. Tudi tokrat se zdi, da je iz ljubljanske perspektive svet povsem drugačen.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  24 .05. 2024 ob  13: 52
12
zdravniški zbornici je treba vzeti pooblastila, da določaj število študentev,število in vrsto specializacij..... Dokazano je, da zdravniška zbornica škodi javnemu zdravstvu in skrbi predvsem za priviliegije preščice zdravnikov!
Ratman |  24 .05. 2024 ob  13: 03
Glede na pretekle izkušnje tako predsednica pravi danes. Naslednji teden bo že drugače. Čez mesec dni pa bo že vse ok in pogoji pravi.
Nekako tako je šlo z zagovorom cepiva "proti" Covidu ;)
Gabrijel |  24 .05. 2024 ob  12: 43
11
To s kadri žal drži. Lep dokaz tega predstavlja večina študijskih programov na UP. Posledice so pa več kot očitne, iz UP prihajajo v smislu znanja opazno manj kakovostni študenti. Znanje različnih "logistov", "turistov" itd. pa je po diplomi večinoma na nižji stopnji kot jo premore malce boljši srednješolec s končano gimnazijo.
siviovcar |  24 .05. 2024 ob  12: 01
Kako ona ve kakšni so pogoji v Izoli jQuery112304970637128998283_1716544602361???
Kdaj je bila zadnjič -če- v Izoli????
Naj ostane še naprej v Ljubljani bo bolš.