GRE CIMOS KINEMATIKA NAVSEZADNJE V TURŠKE ROKE? V prvi polovici leta z 1,43 milijona dobička

Koper

Turški investitorji so se danes v Kopru sestali glede prevzema Cimosovega programa kinematike. Kot je po srečanju ocenil sindikalist Sašo Ristič, je volja za dogovor na obeh straneh, zato meni, da se bo zgodba zaključila pozitivno. Na vrsti je sicer še usklajevanje podrobnosti, končni dogovor pa naj bi sklenili prihodnji teden.

Po pisanju medijev naj bi program kinematike in s tem tudi tam zaposlene delavce sprva prevzel turški proizvajalec delov za avtomobilsko industrijo Al-kor, ki pa se je po opravljenem skrbnem pregledu umaknil, tako da posel ni bil sklenjen. Zdaj se je kot potencialni kupec Cimosa Kinematike pojavil turški holding Kücükoglu Holding, ki je po poročanju Dnevnika spomladi prav v Kopru že ustanovil hčerinsko družbo AK Automotive.

Predstavniki turškega holdinga so danes prišli na sedež Cimosa v Kopru. Kot je po srečanju za STA povedal generalni sekretar sindikata Skei za regijo Sašo Ristič, so jim Turki predstavili svoj holding in namero o prevzemu, ki jo je sindikalist ocenil kot zelo pozitivno. Pri tem sicer še usklajujejo podrobnosti, tako da bosta sindikat in svet delavcev še pripravila svoj predlog, vendar Ristič večjih težav ne pričakuje. Dogovor naj bi tako dokončno sklenili prihodnji torek.

"Volja je na obeh straneh, tako da mislim, da na koncu bo ta zgodba pozitivna zgodba tudi za sam Koper in našo regijo," je dodal Ristič.

Ob tem je poudaril, da gre za dolgoročnega investitorja z vizijo, nenazadnje pa gre za družbo s 1400 zaposlenimi in več sto milijonov evrov prihodkov. Turki bodo pri tem prevzeli vse delavce na programu kinematike, kar je sicer obveza in tudi zahteva sindikata, je še povedal predstavnik Skei. Ali bo nov investitor pri tem odkupil tudi nepremičnine, kjer poteka proizvodnja, ali pa prostore zgolj najel, kot je nakazal Dnevnik, pa Ristič ni želel špekulirati.

Cimos je maja lani po dolgotrajnem obdobju negotovosti glede usode enega pomembnejši slovenskih podjetij v dobaviteljskem sektorju za avtomobilsko industrijo pristal v rokah italijanske družbe TCH Cogeme oz. sklada Palladio Finanziaria. Počasi se izbojšuje tudi poslovanje koprskega podjetja. V prvem letošnjem polletju je tako po nerevidiranih podatkih zabeležil 127,2 milijona evrov prihodkov, od tega 125,3 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje. Ob tem so dosegli 2,6 milijona evrov dobička iz poslovanja, čisti dobiček na ravni skupine pa je znašal 1,43 milijona evrov.

Deli novico:

BOBO |  16 .11. 2018 ob  21: 15
Dragi moji , največja napaka je bila , da smo se sramovali Balkanskih trgov. Smo njihovi poznavalci in smo jih v bistvu izgubili. Drugo , kar bi morali biti pozorn je to , komu iz zahodnih držav sploh kaj prodajamo . Zavedati se moramo , da zahodnjaki , težko dobijo kakšno filialo ali kakršnokoli prosto mesto zase v vzhodnih državah. Najenostavnejša pot pa je , da kupijo podjetje , ki je pri nas delalo za vzhod in imelo tam odprte filiale in podobno . Tako si na en mah dobil firmo in prosti vstop v Bolgarijo , ali Bosno in podobno. Samo Generali , si je z odkupom Adriatica odprl pot , tja , kjer je sedaj lahko samo sanjal . mi bedaki , pa smo non stop silili na zahod , kjer je konkurenca , pa tudi malo možnosti za kaj novega. Sedaj se otepamo Turkov in jih imamo za Sultane in podobno . Dragi moji , turčija nas šiba v vsemu in ima letno 7% gospodarskega plusa . Ima tovarne odlične bele tehnike , s textilom so največja konkurenca v Evropi , navtika že dolgo prodira v same vrhe , industrija avtomobilizma , pa je prevzela v svoje nederje od Mercedesa dalje vse. Glede plač nas itak šišajo . Imajo pa na razpolago še ogromno potencijala.
Ampak ne , za nas so turki Turki . Mi pa seveda takoj neki prepotentni recept za ljudi iz Balkana. TURKI , NISO DEL eu . pA RAVNO TO JE PREDNOST ! Nehajmo razmišljati tako prekleto zadrto in raje poglejte , kaj vse mi uvažamo iz Turčije in kaj vse zahod.
In če bi Turki stopili k nam že prej , kot je nekdo omenil , bi to bila za nas tombola. Ko so hoteli Turki kupiti MIP , so se naši zgrozili , PA JA NE BOMO DAJALI MIPA V TURŠKE ROKE . To je pisalo na vhodu v fabriko .Ko so Turki pregledovali kapacitete , so ugotovili , da so premajhni za pokrivanje samo turškega ozemlja in so hoteli MIP povečati . Naši pa seveda , ko jebe Turke. Vse zaloge bi imeli prodane že v štartu proizvodnje . Tako pač razmišljamo mi , ki smo pametni in zato polni znanstvenih predsodkov.
Justino |  16 .11. 2018 ob  09: 35
Te delavce ki so ostali bi treba odpustiti čimprej in zaposlit poceni delovno silo ali pa begunce tako da bi se polnil naš državni proračun.
Škembo |  15 .11. 2018 ob  07: 49
Škoda , da niso Turki v Cimos stopili že davno prej? Mogoče bi po vzoru sultana Erdogana naredili malo reda in nebi cimosovi obsojenci dobili le pogojne kazni.Danes bi imeli v Kopru več zahtevnih delovnih mest in ne samo erejevalcev okolja.
@koperblsblaček |  14 .11. 2018 ob  19: 15
-1
Odletel bo ko bo on hotu. Awww
Ma komu to prodajate? |  14 .11. 2018 ob  18: 22
Turki niso niti del EU.
porkamalora |  14 .11. 2018 ob  15: 43
Prav je, da tovarno prevzamejo Turki saj se tukaj na Balkanu že 70 let kuha turška kafa, namesto delat karkoli produktivnega.