GRAFIST 12 LET NI PLAČEVAL UPORABNINE ZA MARINO: Zdaj je občini dolžan le nizko odškodnino

Koper

Kot je poročala TV Koper Capodistria, bo podjetje Grafist, lastnik koprske marine, po 12 letih poravnalo uporabnino. Z Mestno občino Koper (MOK) so se dogovorili za plačilo odškodnine v višini 150.000 evrov. V kolikor bodo odškodnino poplačali, bodo pridobili koncesijo za naslednjih 30 let. Gre sicer za kompromis, v kolikor bi občina račune izstavljala vseh preteklih deset let, bi bil znesek vsaj dvakrat, če ne celo trikrat višji. 

Igor Bavčar, tedaj prvi mož Istrabenza, je marino leta 2009 prodal Grafistu, od tedaj pa naj koprska občina računov za uporabnino v Marino Koper ne bi več pošiljala. Kot je pojasnil koprski župan Aleš Bržan, ne ve, zakaj računov pred njegovim prihodom na funkcijo niso izstavljali, zatrjuje pa, da so zadevo začeli reševati, ko je zasedel mesto župana.

Kot je za koprsko televizijo pojasnil pravni zastopnik MOK Aleksij Mužina, je koprska občina marino leta 2019 opozorila na neplačane račune, tedaj pa so se začela pogajanja in sodni postopki.

Aleš Bržan

Sporazum, ki ga sicer še niso podpisali, predvideva plačilo odškodnine v višini 150.000 evrov, v bodoče pa bo marina morala letno plačevati po 30.000 evrov koncesnine.

Kot je pojasnil Bržan, je nekaj neplačanih računov že zastaralo, "nekaj vlaganj so želeli, da upoštevamo, skratka prišli smo do tistega kompromisa, da se plača tisto, kar je možno".

Ante Guberac

Kot je pojasnil Ante Guberac, prokurist v Grafistu, so situacijo "podedovali", saj se je zadeva vlekla že pred njihovim prevzemom koprske marine. Izrazil je tudi zadovoljstvo, da so z občino našli skupno rešitev.

V kolikor Grafist poravna odškodnino, bo dosedanji upravljalec koncesijo pridobil za naslednjih 30 let. V nasprotnem primeru pa sledi javni razpis, po katerem bi iskali novega upravljalca marine, je še poročala TV Koper Capodistria. O tem je Guberac dejal, da je "edino pravilno, da je Marina Koper tudi vnaprej koncesionar".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  02 .04. 2021 ob  13: 54
popovič zbira podpise za referendum, da grabist plača vse za nazaj in še obresti
frikofrkic |  01 .04. 2021 ob  19: 37
Je za počakat na naslednji "Iskreno z Lopovičem" video, da vidimo kdo bo spet vse kriv namesto njega.
Opazovalec |  01 .04. 2021 ob  16: 12
No se bomo spomnili na volitvah kdo je prijatel od prijatla........in da ga ni sram se ponovno potegovat za stolček.
Obala1 |  01 .04. 2021 ob  12: 33
25
Balkanska posla ...naj se proba nekdo od nas zmenit z obcino da 12 let ne bo placeval vporabo stavbnega zemljisca...takoj se vsedejo na račun tudi će bi povedal, da sem nekaj vlagal v hiso ...će imaš denar lahko podkupis vse
Pompjer |  01 .04. 2021 ob  12: 26
25
Upam da bodo novinarji obiskali bivšega propadlega župana, da pojasni zakaj prijateljem celih 12 let ni pošiljal računa. Ajde da vidimo katero laž bo potegnil na dan #zrazlogombivši
Cazzimperio  |  01 .04. 2021 ob  11: 21
21
Banditi.
Občina sprejema kompromise s temi banditi. To je kriminal.
Vse kar je Grafist pridobil je bilo z nekimi kao KOMPENZACIJSKIMI POSLI.
No tožilec, sodniki, policija.... Da vidimo. Ali ste zaspali? Boste dali kakšno izjavo za javnost?
Zbirate obvestila?
Popo bi rad bil spet župan. Se mu toži po prejšnjih časih...
mente |  01 .04. 2021 ob  11: 07
25
kako pa to da obcina ni poslal racune Grafistu? a ni malo cudno? mene zanima kaj bi se zgodilo ce obcan nebi placal davek na zemlisce pri MOK...takoj bi poslali priporoceno iz sodisca in racun z obresti...... in zdaj za plačilo odškodnine so ponudili 150.000 evrov? no ce no bo placal Grafist bo placal Popovic