GRADILI BODO STANOVANJA, AJDOVCE PA NAJBOLJ ZANIMAJO PARCELE ZA HIŠE: Domačini kritični zaradi povečanega prometa

Vipavska dolina

V Ajdovščini in bližnji okolici bodo v prihodnjih letih gradili nova stanovanjska naselja, saj v občini primanjkuje stanovanj. Zgraditi nameravajo stanovanjsko sosesko z varovanimi stanovanji ter pozidati del območja nekdanje tovarne Lipa, občina pa ureja tudi nepremičnine za gradnjo samostojnih družinskih hiš v bližini mesta.

Na nedavni javni predstavitvi predloga pozidave dela nekdanjega območja tovarne Lipa, kjer nameravajo na sedaj degradiranem območju zgraditi nekaj nižjih stolpičev z okvirno 190 stanovanji, so navzoči opozorili predvsem na težave v prometu, ki bi lahko v tem delu mesta nastale zaradi goste poselitve.

Ajdovski župan Tadej Beočanin je pojasnil, da bo občina še letos začela investicijo v t.i. zahodno mestno obvoznico, s katero bo preko novega mosta čez Lokavšček uredila novo dostopno cesto do osnovne in srednje šole, športnega centra Police in novega vrtca, ki ga nameravajo zgraditi v prihodnjih letih.

Lastniki in najemniki stanovanj bodo imeli tako vso potrebno infrastrukturo v neposredni bližini in jim ne bo treba uporabljati avtomobilov, je povedal župan. Za te bo dovolj tudi parkirnih mest, saj naj bi pod stavbami uredili podzemno garažo, ki bo služila tudi bližnjim ustanovam.

Stanovanjsko pozidavo načrtujejo tudi na območju ob mestnem nogometnem stadionu in na Ribniku. Za to območje so konec leta že pripravili dražbo nepremičnin za zainteresirane vlagatelje, vendar nihče ni vplačal varščine. Zato ajdovski župan napoveduje novo dražbo, ki bo konec tega ali v začetku naslednjega meseca.

Na Ajdovskem je sicer veliko povpraševanja po gradbenih parcelah za gradnjo enodružinskih hiš. Zato so na občini pripravili predlog pozidave na območju bližnjih vasi Lokavec, Dobravlje in Strane na Planini. Za slednje območje, kjer naj bi zraslo naselje 23 stanovanjskih hiš so pripravili tudi javno obravnavo, na kateri pa so bili številni domačini kritični do načrtov.

Nova pozidava Strane na Planini je bila načrtovana že pred desetletjem, takrat je predvidevala tudi več večstanovanjskih in enodružinskih stavb. Znan je bil tudi investitor, ki pa se je po predstavitvi idejnih zasnov umaknil zaradi nasprotovanja krajanov in gospodarske krize. Novi načrt za to območje predvideva le 23 enodružinskih hiš. Domačini pa so kljub temu opozorili na neustrezno komunalno in cestno infrastrukturo.

"O kakršnikoli povečani obremenitvi cest zaradi 23 novih hiš na območju Planine sploh ne moremo govoriti, zato so ti pomisleki odveč," jim je odgovoril župan Beočanin. Drugače pa je v sami Ajdovščini, kjer je napovedal tudi novo omejevanje prometa v središču mesta ter preusmeritve na obvozne ceste, kot tudi gradnjo nove kolesarske infrastrukture in pločnikov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija