GRADBENI STROJI V SEČI RAZBURJAJO DOMAČINE: "Pod pretvezo, da gre za 'zeleno' parkirišče, gradijo na zaščitenem območju" (FOTO)

Piran

V Krajinskem parku Sečoveljske soline so se letos pričela gradbena dela, ki so povzročila nemalo slabe volje med okoliškimi prebivalci, kritično pa se je na poseg v okolje odzval predvsem občinski svetnik iz stranke GZOP Kristijan Cerovac.

Ta je v pogovoru za naš portal dejal, da je problematiko izpostavil tudi na zadnji občinski seji, kjer je pristojne povprašal, kdaj je bil sklep o gradnji sprejet, kdo ga je izdal, kako lahko Okolje Piran dela izvaja brez privolitve občinskega sveta in kdaj so se ta dela sploh pričela.

Parcela, na kateri se gradnja izvaja, je bila sicer pred tem v najemu okoliških prebivalcev, s katerimi je bila najemna pogodba prekinjena tako rekoč čez noč, pravi Cerovac. Prav tako je moteče, nadaljuje, da se parkirišče gradi pod pretvezo "zelenega parkirišča", za katerega ne potrebuješ gradbenega dovoljenja, ki ga sicer na zaščitenem območju ne dobijo niti tam stanujoči domačini.

Občina Piran se je sicer že leta 1995 z odlokom o zelenih površinah zavezala k ohranitvi le-teh, letos se poteguje celo za pridobitev okoljskega znaka Slovenia Green Destination, ki ga podeljuje Zelena shema slovenskega turizma, je spomnil občinski svetnik in dodal: "Žalosti me, ker se zdi, da smo od tega cilja vse bolj oddaljeni ..."

Strinja se, da parkirnih mest v občini primanjkuje, vseeno pa je mnenja, da je mogoče problematiko rešiti na drugačen, okolju bolj prijazen način. "Lahko bi, tako kot vse moderne države, tudi pri nas določena sredstva namenili za nakup vlakca, ki bi turiste prevažal po krajinskem parku," predlaga CerovacZelene površine pa bi bilo po njegovem mnenju nujno treba ohraniti takšne, kot so - sploh če so del krajinskega parka in arheološkega najdišča kot v dotičnem primeru. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Cazzimperio  |  01 .07. 2021 ob  11: 49
V Strunjanu njiva zraven parencane? Tam za lepo zeleno ograjo bo nastal novi avtokamp. Avte pa parkirajo že na njivi.
Direktor komunale obvlada v celoti to občino. Lahko počne kar mu je volja. Genio ne pogrunta, da se podjetje izčrpava. Uzurpator javnega denarja.....

Stric iz ozadja |  01 .07. 2021 ob  08: 05
Enako predvidevam, da se dogaja v Strunjanu ob Parenzani.
anton |  01 .07. 2021 ob  07: 52
13
... pa še to, taksna dela se ne opravljajo v "glavni" turistični sezoni, kvečjemu jeseni in spomladi, če ni možno pozimi ...
anton |  01 .07. 2021 ob  07: 49
... vsekakor se strinjam, da je potrebno ohraniti čim beč zelenih površin, je pa res, da je potrebno zagotoviti parkirna mesta, če ne za turiste pa za domačine - ta so lahko na takšnem pidročje le vkopana, pod zemljo, da se jih ob "sprehodu" ne opazi ...