GOVORICE O POZITIVNIH NA COVID, KI SPLOH NISO BILI NA TESTIRANJU: Očitno le ni teorija zarote

Slovenija

V javnosti kroži vse več govoric o nepoštenih praksah pri testiranju za covid-19. Primer: Oseba se je prijavila na samoplačniško testiranje, a ga je nato odpovedala. Čeprav se testiranja ni nikoli udeležila, naj bi naslednji dan prejela obvestilo, da je njen test pozitiven. Govori se tudi o primerih, ko naj bi bile osebe, ki so bile povabljene na testiranje, a se na povabilo niso odzvale, nato vodene kot okužene z novim koronavirusom. Za pojasnila smo se obrnili na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Na NIJZ so nam odgovorili, da po protokolu pozitivne osebe obveščajo osebni zdravniki in covid točke. Zato so nam posredovali odgovore Zdravstvenega Doma (ZD) Ljubljana z Metelkove, ene izmed covid točk. 

Za konkretni primer, ki naj bi se zgodil ravno v zdravstvenem domu na Metelkovi, tj. osebe, ki se je naročila na samoplačniško testiranje, a nato na testiranje ni prišla, vseeno pa prejela obvestilo, da je pozitivna na covid-19, so v ZD odgovorili, da je v tem primeru lahko prišlo do napake: "V obilici dnevno odvzetih brisov (v tem času že blizu 700), dopuščamo možnost, da pride tudi do napake. Je pa navedeni primer prvi tovrstni."

Možnost napake dopuščajo tudi v konkretnem primeru osebe, ki na test ni bila nikoli naročena niti se ga ni udeležila, je pa prejela obvestilo, da je pozitivna. "Dopuščamo možnost človeškega faktorja, da je bila morda vpisana napačna telefonska številka pri pošiljanju sms sporočila z rezultatom ob tako velikem številu testirancev. Če prihaja do tovrstnih napak, jih v sistemu ne zasledimo, če nas posameznik o tem ne obvesti," pravijo v ljubljanskem ZD. Ugotovljene napake je zato treba takoj sporočiti na covid točko.

Na vprašanje, ali v primeru, da se oseba, ki je napotena na testiranje in se ga ne udeleži, iz preventivnih razlogov (ker očitno kaže simptome koronavirusa) beležena kot pozitivna, so odgovorili, da ravnajo skladno z navodili ministrstva za zdravje in NIJZ. "Nad napotitvami ima sicer pregled osebni zdravnik, ki je pacienta naročil in lahko preveri, zakaj se napotena oseba brisa ni udeležila," so dodali.

Da pri odvzetih vzorcih ne pride do zamenjave zagotavljajo tako, da vsak odvzet bris na kraju odvzema označijo s podatki bolnika. Oseba, ki se jo neupravičeno zavede kot pozitivno, pa naj dogodek prijavi pri izvajalcu storitve, ki bo zadevo preverila in razjasnila okoliščine, so še dodali. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Mitos |  10 .10. 2020 ob  18: 05
11
Stric iz ozadja, kako ti povedat, da si ozkogleden brez te uzalit? Recimo te poklice prijatelj in ti pove, da na vcerajsnji zurki je bil Pinkopalino, kateri je bil danes pozitiven na testu. Malo te zgrabi panika, malo ti okolica nabija in naredi se vecjo paniko...kaj naredis? Narocis se na testiranje, na katerega te prucakujejo cez 4 dni...super si reces, bom doma v samoizolaciji za vsak slucaj, vsaj do testa! Pa grejo 4 dnevi mimo in ti si kul, niti zakasljal nisi in ugotovis, da je bila panika odvec, in seveda ne gres na testiranje.....ĐABE, KER SI ZE V EVIDENCI OKUZENIH! Zato pa take stevilke, zato oni nas zdaj prosijo, da se sami zglasimo, ker smo bili v stiku s Pinkopalinom!
Ampak neee, zate so to budale in bi jih najraje zaprl....resno? Fant, ostani v ozadju prosim in odklopi tipkovnico, ker taki kot si ti so pravi problem! Mi damo masko gor in si roke umivamo od kar smo rojeni, pa vseeno koncamo na listi pozitivnih, pa ceprav si nismo sli rinit palcke do mozganov, ker konec koncev, zakaj bi? Tako hud virus, tako zaviti v skafandre tisti, ki jemljejo vzorce, a vseeno je treba palcko zabit do mozganov....ma daj daj, se do vceraj so nam politiki grozili na vse nacine, in ja, brez mask na obrazu so nam pametovali, da nocemo sodelovat!!!! Virus je lahko realen ali pa tudi ne, ne vem, sem pa preprican da nekateri izkoriscevalci to zelo lepo izkoriscajo v svoj prid, sem pa tudi preprican, da se bo najdla palica tudi za njih!
Stric iz ozadja |  10 .10. 2020 ob  09: 07
-25
Če se nekdo prijavi natestiranje, pedvidevam, da ima sum ali vsaj kaže znake morebitne okužbe. Posledično to pomeni, da je verjetnost pozitivnosti višji kot verjetnost, da osebek ni okužen. ZAto bi ve te primere samodejno obravnaval kot POZITIVNE. Zakaj pa se človek prijavi na testiranje, potem pa se premisli? A je to normalno , ali je to zn ak "nenormalnosti" osebka? Po mojem slednje. To so BUDALE in bi jih morali zapreti že zaradi tega.
Zarja |  10 .10. 2020 ob  07: 49
11
kolko keša pa dobi dohtar, da jih tako masovno pošilja na teste ?
Mitos |  09 .10. 2020 ob  21: 08
35
Naj dogodek prijavi, pa ja, ha ha, ho ho......raje pišem svizcu, da naj neha zavijat čokolade!
Poznam primer (MOJ), ko so zaradi enega okuženega doma (pozitiven test), na listi pozitivnih končala vsa 5 članska družina.....otrok niso sploh testirali, enostavno pozitivni in vse črno na belem napisano od NIJZ!
In potem naj verjamem številkam? Ne hvala!