GOVORICE, DA JE RAZPIS PRILAGOJEN ZANJ? Lisjak se s tem ne obremenjuje, ponudbo je oddal tudi Rojac

Koper

Na razpis za zakup oljčnika v Koštaboni sta se prijavila dva oljkarja, Matej Lisjak (Oljarna Lisjak) iz Kopra in Massimo Rojac (Olium) iz Gažona. Gre za 18 hektarjev zemlje, kjer naj bi zakupnik uredil trajni nasad oljk. Za to sta morala predložiti vsak svoj plan, kaj nameravata početi z oljčnikom v primeru izbire. Občutna je razlika že v ceni, ki sta jo ponudila. Lisjak si je zamislil 'ekskluzivno protokolarno zadevo'.

Za 184.000 kvadratnih metrov veliko parcelo je koprska občina postavila izklicno ceno za enoletni zakup 3723 evrov. Matej Lisjak iz koprske Oljarne Lisjak je ponudil za evro višji znesek, Massimo Rojac in gažonske oljarne Olium pa 6000 evrov. Zemljišče gre v zakup za naslednjih 45 let.

Gre za zemljišče, na katerem je predhodnik koprskega župana Aleša Bržana, Boris Popovič, načrtoval občinski sadovnjak. Zamislil si je ekološko pridelavo mandljev, kakijev, žižol in fig, ob tem pa sta pomembna tudi program izobraževanja in promocije oljkarstva. In v tej luči je Lisjak oblikoval, kot je dejal za naš portal, 'ekskluzivno protokolarno zadevo'.

Matej Lisjak

Po oceni Lisjaka je mogoče urediti oljčnik že s 50 tisočaki. "Vendar je bil naš namen narediti zadevo bolj zanimivo za okolico. Zato smo pred štirimi leti dali na občino pobudo za ta projekt," je povedal Lisjak. Njihova investicija v oljčnik je bila ocenjena na okoli milijon evrov, zato je tudi cena, ki so jo ponudili za zakup, veliko nižja od konkurenta. "Nismo naredili še natančnih izračunov, predvidevali smo, da bo to slab milijon."

Lisjakov program predvideva sodelovanje z Univerzo na Primorskem in Slovensko turistično organizacijo (STO), od povezovanj s svetovno znanimi kuharskimi mojstri do glampinga, obiskov diplomatov in znanih osebnosti. "Pripeljati v Koper nove sorte oljk in začeti z raziskavami, kako se obnesejo v našem okolju, narediti nekaj novega na področju izobraževanja in istočasno promocije občine," razlaga Lisjak.

V javnosti so se sicer pojavili namigi, da so razpisni pogoji 'prilagojeni' Lisjaku, a slednji tega ni posebej komentiral. "Kot sem že dejal, pred štirimi leti smo dali pobudo, da je do tega razpisa sploh prišlo. Naša prioriteta je bilo sodelovanje s koprsko občino. Če je občini bolj zanimivo dobiti noter več denarja z zakupnino, bomo projekt izpeljali drugje," je še povedal Lisjak.

Z vprašanji o načrtih za ureditev oljčnika smo se obrnili tudi na Rojaca, njegove odgovore še čakamo.

Znano je, da bo moral izbrani zakupnik 15 mesecev po sklenitvi pogodbe zdaj konkretno zaraščeno zemljišče očistiti in usposobiti za rabo. Po oceni Lisjaka je za to potrebnega okoli pol milijona evrov.

Odločitev, kdo je izbrani zakupnik, naj bi koprska občina sporočila v prihodnjih dneh.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  29 .01. 2020 ob  10: 13
-1
hahaha,...saj vsi poznamo te frajereje... ma neee..ni šans da se prilagajajo razpisi...hahahaha
mente |  28 .01. 2020 ob  14: 55
@Istrian na etiketo mora pisat iz kje prihajajo olive Sloveniaj ali EU ali EXTRA EU.... to je obvezno..... in ko kupujes ti olive iz druge drzave moras imet vsa dokumentacijo..... spodaj sem vam dal eno ime... Garofalo Orazio iz Puglia pri kateri Lisjak je kupil olive... jaz nima oljke ampak mi gre na zivci ko se pise stvari ker niso resne.....
Istrian |  28 .01. 2020 ob  14: 44
@mente ocitno se vam ne sanja ker oljke ne rabijo biti od proizvajalca! Tako kot niso od zadruge itd... bistvo je pravilno navajat na etikete !

Kakor jaz vem Lisjak nima enega produkta ZOP (geografako poreklo) torej kaj je tukaj spornega?

Ce inšpekcija, davčna, kriminalisti in društvo Dosi nič ne urgirajo, kdo ste pa vi? Morda konkurent ki blati brez podlage?

”Tipično Slovensko “
mente |  28 .01. 2020 ob  14: 37
@Istrian seveda da je problem iz kje so oljke....in ti dobro ves..... na nalizo lahko oni dajejo svoje olje ampak vse ostalo je mesano in ni vse iz svoje olive... tako da imamo ponarejanjo olje ... jaz vem da vecinoma od te oljkarj tako delajo .... in pol etika se pusti pisat..... v Slovenjo sploh nimate ta pravi inspektorij za olje.... za analizo kvaliteta olja priblizno rabi 1 mesec in te analize so drage...... gospod Istrian jaz vem kako grejo te stvari .... tako da nima kaj za replikirat.....
Istrian |  28 .01. 2020 ob  14: 23
-1
@mente kje pa je problem iz kje so oljke? Na steklenicah je navedeno da gre za ZOP? A je olje dobro? Ima vse analize da je premium extradevisko? Agrolaguna, Mate, Morgan, Dujc in 3/4 oljkrjev ne kopujejo oljke? zmoti vas ker oni to pocnejo profesjonalno organizirano brez tega prekrivat? Bistvo je prodajat dobro olje in ne navajat da je to iz svojih oljk oz da je ZOP!

Prosim poglejte etikete tako kot pocne inspekcija potem pa dejtesi duska...

Dokler se skrivate za imenom niste vreden niti replike...
mente |  28 .01. 2020 ob  13: 43
@Istrian, hoces povedat da Lisjak je vse olje pridelal s svojimi olivami? Lisjak kar povejte kdo je Garofalo Orazio..... toliko da veste
Istrian |  28 .01. 2020 ob  12: 55
-1
Vsi heroji, vsi kazat s prstom... kdo pa ima jajca se podpisat pod komentarjem? Zakaj na fb ne komentirate?

Omejenost in foušija so grda bolezen!
A je potrebno res vsako stvar skozi kritizirat iz kavča? Kaj ste vi naredili? Zakaj je brand svetovno cenjen znan in tukaj posamezniki trosijo izjave brez podlage?
Da zaposljujejo, da širijo dobro ime slovenije v tujini, da so inovativni v veliko frontah da... to neeeee dejmo gledat kolko sluzijo.

Predlagam da pametnjakovici zaprosijo za delavno mesto na inšpekcji, davčni itd... bodo vsaj koristni ????????‍♂️
Monteverdi |  27 .01. 2020 ob  22: 42
Kdor pozna starega Franka Lisjaka, potem ve, da tudi mladi lisjak ni padel daleč od oljke. Denar (tak in drugačen) pa diši vsem, ki imajo pri zadevi korist!
max |  27 .01. 2020 ob  19: 29
Kdor zna, ta zna, vse ostalo so natolcevanja, če ne dela nikomur škode, naj se razvija , tip je pač pogruntal bistvo trgovine, dokler je povpraševanja je upanja.Ni folk na netu ali po ošterijah, zato da ocenjuje in kontrolira iz česa je njegovo olje.Zato dejte raje podpret kot pa da streljate v 3 dni, vi, ki vrjetno kupujete semensko olje.
monty |  27 .01. 2020 ob  18: 05
14
Nekdanji prodajalec ukradenih vozil danes izdeluje “deviško” umazano olje. Oljke pa uvaža izven unije. Že sam priimek pove vse.
glas razuma |  27 .01. 2020 ob  13: 01
32
Tako je , oljarna lisjak ne služi več primarnemu namenu , oziroma predelava oljk , postali so kapitalisti ki gledajo samo koliko dobička naredijo letno , zato pa rabijo poceni surovino ( oljke ) ki ga uvažajo iz istre , italije , maroka , najbolj primerne države . Za nakup parcele v koštaboni , pa je samo kritje za nadaljevanje njihovih mahinacij , ali ste se kdaj vprašali v dobri ali slabi letini kako da imajo vedno olje na zalogi ?
mente |  27 .01. 2020 ob  11: 48
24
Gospod Lisjak nam povejte koliko olive vi kupujte v Italji? in koliko olive vi predelate kao kot vase? lazje kupit kot pridelat svoje olive in prodat olje kao domace iz svoje oliv........
bodite posteni......