Gotovina in Orić nista več na črnem seznamu

Ameriški urad za nadzor tujega premoženja (Ofac) je s seznama oseb, s katerimi je prepovedana vsakršna oblika gospodarskega sodelovanja, izbrisal upokojenega hrvaškega generala Anteja Gotovino in poveljnika obrambe Srebrenice Naserja Orića.

Urad pri ameriškem ministrstvu za finance je v sredo sporočil, da so v dogovoru s State Departmentom ugotovili, da lahko določena imena izbrišejo s seznama, ker okoliščine ne opravičujejo več sankcij proti njim. Odločitev je bila sprejeta 30. januarja po dolgotrajnem postopku ameriške administracije.

Poleg Gotovine in Orića so s seznama izbrisali tudi bivšega ministra za zunanjo trgovino in ekonomske odnose BiH Mirka Šarovića. Za vse tri bodo razveljavili tudi prepoved potovanj v ZDA.

ZDA so se odločile, da bodo uvedle gospodarske sankcije proti vsem obtožencem Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Fizičnim in pravnim osebam, ki so na seznamu, zamrznejo premoženje, če ga imajo v ZDA, ameriškim državljanom pa je prepovedano poslovanje z njimi. Gotovina je prejšnji mesec na ameriškem zveznem sodišču vložil tožbo proti uradu za nadzor tujega premoženja. Poudaril je, da je bil leta 2012 oproščen obtožb za vojne zločine, zaradi katerih je bil leta 2003 uvrščen na seznam.

Njegovo podjetje je januarja kupilo tri milijone kun (400.000 evrov) vredno ribiško ladjo prav v ZDA, kar so hrvaški mediji v luči dosedanjega statusa Gotovine v ZDA ocenili kot nenavadno. Čeprav je večkrat zanikal, da se bo aktivno vključil v politiko, obstajajo pobude, da bi Gotovina kandidiral za predsednika države na volitvah, ki bodo predvidoma konec leta.