GOSTINSKI OBJEKT NA PLAŽI V ŽUSTERNI ŽE STOJI: Neizbrani ponudnik opozarja na nezakonit razpis

Koper

Marca letos se je zapletlo z razpisom Zavoda za šport Mestne občine Koper za najem lokacije na kopališču v Žusterni, kjer bi izbrani ponudnik v času poletne sezone opravljal gostinsko dejavnost. Kot smo poročali, je Andrej Šantić na plaži že začel z gradbenimi deli, čeprav razpis uradno še ni bil zaključen. Po naših informacijah je zdaj podjetje Nibe, drugi prijavljeni na omenjeni razpis, na nadzorni odbor koprske občine poslalo obvestilo o nezakonitosti razpisa.

Tako je gostinski obrat na kopališču v Žusterni izgledal prej.

Kot smo poročali marca, lastnik podjetja Nibe Benjamin Cavallaro Divjak še ni prejel sklepa, da na razpisu za najem lokacije za postavitev gostinskega obrata na kopališču v Žusterni ni bil izbran, drugi ponudnik, Andrej Šantić, pa je (kljub omejitvam povezanih s koronavirusom) na plaži že postavljal lokal. Kot je razvidno iz fotografij, je zdaj ta že končan in le še čaka na odpravo ukrepov, ki bi omogočili njegovo odprtje.

Je pa pred dnevi podjetje Nibe v zvezi s spornim razpisom obvestilo nadzorni odbor koprske občine, v katerem opozarjajo na oškodovanje občinskih proračunskih sredstev. Zato naj bi se odločili, ker nimajo nikakršnega pravnega varstva, ne pravice do pritožbe zoper sklep o izbiri ne sodnega varstva. Po naših informacijah odboru predlagajo, da se ponudba Andreja Šantića, ki je na koprski zavod za šport prišla dan prepozno, kot taka zavrne. V tem primeru bi kot edini ponudnik z veljavno ponudbo najemnik postalo podjetje Nibe. Kot drugo pa v dopisu, naslovljenem na nadzorni odbor občine predlagajo razveljavitev razpisa.

Tak gostinski lokal je zrasel v Žusterni pred letošnjo poletno sezono, kljub spornemu razpisu.

"Pričakujemo, da se stvari naredijo tako, kot morajo biti," na naše vprašanje, kaj pričakujejo od nadzornega odbora, odgovarja direktor družbe Nibe Benjamin Cavallaro Divjak, ki opozarja, da pri tem razpisu nič ni bilo izpeljano, kot je treba. "Oni ne bi smeli niti odpreti njegove ponudbe," pravi sogovornik in dodaja, da pričakuje razveljavitev Šantićeve ponudbe, če pa to ne bi šlo, naj se razpis ponovi.

Sporni tudi komisija, ki je vodila postopek, in predvidena postavitev objektov?

Sporna naj ne bi bila le prepozno oddana Šantićeva ponudba, temveč tudi sestava komisije, ki je vodila postopek, ter nepravilna ocenitev predmeta najema. Komisija, ki je vodila postopek javnega zbiranja ponudb, naj bi bila namreč sestavljena iz dveh članov, čeprav bi po pravilih morala imeti tri člane. Še bolj pa bode v oči cenitev predmeta najema, ki po mnenju podjetja Nibe temelji na napačnih podatkih.

Pravokotna postavitev kontejnerjev omogoča razširjeno gostinsko ponudbo s kuhinjo in prodajo sladoleda.

Kot je razvidno iz razpisne dokumentacije, mora biti objekt sestavljen iz dveh delov, ki se med seboj stikata. Zraven je še terasa na lesenem podestu z nadstreškom, ločena postavitev posamezne gostinske opreme izven osrednje točilne mize ni dovoljena. Predpisana je tudi barva objekta, iz priložene skice (na sliki spodaj) pa je razvidna vzporedna postavitev objektov.

Skici iz razpisne dokumentacije

Na plaži je zrastel pravokotno postavljen objekt, ki omogoča tudi kuhinjo

Ravno postavitev naj bi bila tudi srž težave, saj je ta na skici po mnenju podjetja Nibe predvidena neposrečeno in ne predvideva kuhinje, medtem pa je na kopališču v Žusterni že zrasel objekt, pri katerem sta gostinska kontejnerja postavljena pravokotno eden na drugega, kar omogoča tudi razširitev gostinske dejavnosti na kuhinjo, posledično pa možnost veliko večjega zaslužka. Kot smo izvedeli, bi v primeru, da bi bila taka postavitev predvidena tudi v razpisni dokumentaciji, podjetje Nibe dalo veliko višjo ponudbo, saj bi se jim ob pestrejši gostinski ponudbi obetal višji prihodek. Trenutno ocenjena vrednost letne najemnine znaša 31.600 evrov, ob drugačni postavitvi lokala pa v podjetju Nibe ocenjujejo, da bi bila ta višja vsaj za 20.000 evrov. Toliko denarja naj bi bili tudi sami pripravljeni ponuditi več. Preračunano v petletni najem to pomeni 100 tisočakov več, za toliko pa je po mnenju družbe Nibe zdaj oškodovan občinski proračun.

Jadran Bajec, predsednik nadzornega odbora koprske občine

Postopek se pri nadzornem odboru utegne zavleči

Dopis, poslan nadzornemu odboru, so po naših informacijah naslovili tudi na Računsko sodišče, Urad za nadzor proračuna in župana Mestne občine Koper. Ob tem nas je zanimalo, ali so občinski nadzorniki z zadevo že seznanjeni in kakšni so nadaljnji postopki. Predsednik nadzornega odbora MOK, Jadran Bajec nam je pojasnil, da ti postopki terjajo svoj čas. Če je bil dopis poslan pred tednom dni, ga nadzorniki skoraj zagotovo še ne bodo obravnavali na naslednji seji, ki bo to sredo. Najprej dopis namreč preveri uradnik na občini, ki nato preda zadevo nadzornemu odboru. Ta na seji ugotovi, ali zadeva potrebuje pisno pojasnilo občine uprave ali uvedbo nadzora. Naslednjo sejo nadzornega sveta pa pričakujejo čez mesec dni.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Obala1 |  11 .05. 2020 ob  22: 13
A je ta isti Santic ki naj bi placal tudi v Marini za tisti lokal pri tenis igriscih ? Naj bi se tam ves čas dobival z Selanom ter Sandijem In se nekaj pod mizo pogajal...no kaj naj to sploh čudi, to je Slovenija :-)
Alex |  11 .05. 2020 ob  18: 09
19
Šantič se je dobival s Šucem po lokalih in se dogovarjala, da mu šuc zrihta, da dobi šantič lokal na plaži. Ve se, da šuc deluje na podkupnine.
Tom |  11 .05. 2020 ob  15: 33
26
Za podkupnine je Šantič zmetal tako veliko denarja, da si je samo po sebi razlagal, da nadaljevanje razpisa ni več potrebno! Človek bi pomislil, da se je z vladavino Popoviča končala tudi tovrstna rabota, ma je očitno še slabše, kot prej!