GOSTINCI SO NA NOGAH: "Ne bomo si sami plačevali testov, plača naj jih delodajalec!"

Slovenija

Napoved vlade, da hitri antigenski testi na novi koronavirus od 23. avgusta ne bodo več brezplačni za vse, je razburila zaposlene v gostinstvu in turizmu. Če je testiranje obvezno in delavca nanj napoti delodajalec, potem si testov ne bodo plačevali sami, pravijo.

V skladu z vladno uredbo iz tega ponedeljka bodo hitri antigenski testi na novi koronavirus od 23. avgusta brezplačni le še za določene skupine, za večino pa ne več. Iz proračuna se bodo zagotavljala sredstva za hitre teste le še za osebe, ki se iz medicinskih razlogov ne smejo cepiti, ali pa lahko "povzročijo širjenje covida-19 s svojim delom ali ravnanjem v okolju, kjer obstaja neposredna nevarnost za širjenje".

Ukinitev brezplačnega testiranja je že prejšnji teden napovedal premier Janez Janša. V Sloveniji se sicer ne nagibamo k temu, da bi uzakonili obvezno cepljenje, a kot je dejal, smo zagotovo dolžni ravnati tako, da ne bo tisti, ki se obnaša odgovorno, plačeval za tistega, ki se ne. Za testiranja smo do sedaj porabili 60 milijonov evrov, je dodal.

V Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije ob tem opozarjajo, da se lahko za cepljenje odloči vsak sam, kar pa naj bi bilo brez prisile, groženj in pritiskov s strani oblasti in temu posledično delodajalcev. Vse odločevalce v državi pozivajo, naj spoštujejo različnost in odločitev svojih državljanov.

Delodajalce pa opominjajo, da morajo spoštovati tudi zakon o varnosti in zdravju pri delu, v katerem piše, da zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu delavcu ne sme povzročiti finančnih obveznosti. Za delavce, ki jih delodajalec napoti na testiranje, mora torej strošek testiranja v celoti kriti delodajalec, so opozorili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  24 .07. 2021 ob  07: 53
vseved prisluhni tudi dugače mislečim,od svojih prepričanj...a misliš da so tvoja pepričanja za vse dobra...si mar hitlerjev daljni potomec,po katerem kolenu?
alfa |  24 .07. 2021 ob  07: 50
vseved,tebe treba v taborišče poslat a žal jih ni več za take kot si ti in za morilce, pedofile ,nestrpneže, in drugače misleče, itd...
Voliga |  23 .07. 2021 ob  20: 24
11
Tem na vladi izgleda da se jim je šofit zapalu do konca.

Cepljen še vedno lahko prenaša virus, zboli, in da mu je vse odprto brez testiranj je neumnost, zato bi cepljenje moralo bit plačljivo. Pri testiranem pa točno veš ali je pozitiven ali negativen.
Če se že gremo igro okužb in prenašalcev bi moralo bit obratno.
ojoj |  23 .07. 2021 ob  18: 29
11
@vseved ( mišek )
Ti si zivi dokaz zakaj bi morali vsi moški obvezno uporabljati kondome!
Ištrijan |  23 .07. 2021 ob  14: 58
17
PRAVILNO!! In vztrajajte pri tem! Sicer je to "prostovoljno" cepljenje z eksperimentalnimi (oz. preizkusnimi) cepivi čista nacifikacija zdravstva v slogu 3. rajha!!

DOVOLJ S TEM!!
vseved |  23 .07. 2021 ob  13: 54
-36
Uzakonit obvezno cepljenje, kdor se ne želi cepiti in ostane brez službe ne dobi nadomestila od zavoda.