GOSPA MINISTRICA, MAR RES? Vinjeta ostane, to predlaga Bratuškova koprski občini

Koper

Pred mesecem dni se je na ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek, predsednika vlade Roberta Goloba in koprskega župana Aleša Bržana obrnilo šest koprskih civilnih iniciativ. Poslali so jim javni dopis za celostno reševanje prometne problematike v slovenski Istri. Kot je sporočila Bratuškova je bila delovna skupina za pripravo ukrepov ustanovljena in je tudi že pričela z delom. Ne vidijo pa nobene potrebe, da bi v njej morali sodelovati predstavniki civilne iniciative.

Kot je v dopisu civilnim iniciativam zapisala Bratuškova bosta infrastrukturno ministrstvo in Dars proučila mogoče optimizacije glede na predloge, ki so jih poslale civilne iniciative. "Vendar pa je ob upoštevanju zatečenega stanja treba poudariti, da bi korenito spreminjanje načrtovalskih izhodišč posledično pomenilo številne dodatne zamude in dodatne stroške," je zapisala Bratuškova.

Poudarila je, da je ukrep, ki je bil sprejet za obdobje od 20. marca do 30. junija letos, zgolj začasen. Na odseku hitre ceste med mejnim prehodom Škofije in priključkom Sermin se je namreč zaradi različnih gradbenih del na tem območju vzpostavila uporaba tega dela hitre ceste brez vinjete.

"Nikakor pa to ne predstavlja osnove za uporabo celotnega odseka hitre ceste od mejnega prehoda Škofije do predora Markovec brez veljavne elektronske vinjete," je zapisala. Prepričana je, da bi vzpostavitev kakršnekoli drugačne zakonodaje na področju vinjetnega cestninjenja povzročila neuravnoteženo situacijo, kjer bi bili uporabniki cestninskega omrežja na določenem območju privilegirani.

Namesto ukinitve vinjete na tem odseku obalne ceste je ministrstvo koprski občini predlagalo, da se ob pričakovanih prometnih konicah redarstvo poveže s policijo in se na ta način vzpostavi dodatna kontrola prometna na občinskih cestah.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  20 .06. 2023 ob  14: 37
18
Še nedolgo nazaj je bil kamen spotike izvoz iz bencinske črpalke OMW do vstopa v Koper, saj so za to kratko razdaljo, vse tiste državljane, ki niso imeli vinjet, krepko kaznovali. Ustanovili so civilne iniciative, ki bi naj vse to uredile in popravile, kajne poslanka Meira Hot? Problem našega razumevanja vse nastale situacije izhaja še iz določb in olajšav med državo Jugoslavijo in Italijo oziroma Osimskih sporazumov. Ko gremo namreč iz Kopra proti Trstu, se vozimo brez plačila cestnine vse do Molfancona, kar je precej več, kot od Škofij pa do Kopra, vendar to ne omehča naših zakonodajalcev. Žal je problem nerazumevanja situacije in vztrajanja na nekih principih, ki so že zdavnaj izgubili pomen. Ministrica bi morala vedeti, da vinjete niso namenjene temu, da veš čas stojimo v kolonah in zastojih, ampak, da nam je omogočen hitrejši in varnejši prevoz po avtocestnem križu...
Pjero Shriba |  20 .06. 2023 ob  10: 38
24
Bratuškova ima za norca vse prebivalce in prebivalke slovenskega dela Istre.
A ta cestni odsek dolžine 8 kilometrov, katerega pri normalni hitrosti prevozimo v sedmih minutah je nek PRIVILEGIJ ?
Vse slovenske vlade nas imajo za norca že od uvedbe vinjet.
Alora bomo še naprej plačevali drago vinjeto zato, ker tovariši planšarji hočejo kasirat od prehodnih turistov.
Kolikokrat bomo sploh zavili proti Ljubljani pa je vprašanje.
vseved |  20 .06. 2023 ob  08: 38
-20
Po eni strani ima ministrica kar prav. Več bi na tem področju morali delati in narediti župani, ne pa da vsak pinko palinko ki ima 3 minute časa , začne svojo iniciativo.
Ištrijan |  20 .06. 2023 ob  08: 09
31
OK, smo razumeli. Z drugimi besedami to pomeni, da si sodelovanja oziroma vključenosti (zainteresirane) javnosti ne želite! Rešitev po "dobri stari navadi" vidite v represiji in kaznovanju ljudi. Jah, ni kaj, moderna in napredna politika golobova svobodnjšaka politika......plešemo