Goršetova soobtoženka priznala krivdo

Kronika

Na koprskem okrožnem sodišču danes potekajo predobravnavni naroki za štiri soobtožence stečajnega upravitelja Braneta Goršeta v zadevi Hidro Koper. Prva je pred sodnika stopila vodja podjetja Ofis Polona Kuhar, ki je krivdo priznala. Kuharjevi je bila izrečena enotna kazen dveh let zapora, ki jo bo odslužila z delom v splošno korist.

Poleg opravljanja 1460 ur dela v splošno korist bo morala Kuharjeva plačati še 20.000 evrov kazni, je ob razglasitvi sodbe naznanil sodnik Julijan Glavina.

Kuharjeva naj bi pomagala pri storitvi kaznivih dejanj zlorabe položaja in pranja denarja. S prenakazili z enega računa na drugega naj bi obtoženi na čelu z Goršetom oprali za skoraj 2,4 milijona evrov.

Kot je ob robu naroka medijem pojasnil zagovornik Kuharjeve Boštjan Penko, so že pred časom s tožilstvom sklenili sporazum o priznanju krivde, ki so ga na današnjem naroku tudi potrdili. Sodišče je pri izreku kazni sledilo kazni, ki jo nje predlagalo tožilstvo.

Dosegli dogovor o priznanju krivde

Danes so predvideni predobravnavni naroki še za nekdanjo stečajno upraviteljico in finančno svetovalko Stajko Skrbinšek, nepremičninskega posrednika Vlada Petka in podjetnika Rudolfa Trčka, ki naj bi tako kot Kuharjeva s tožilstvom dosegli dogovor o priznanju krivde. V četrtek bo na vrsti predobravnavni narok za Goršeta in njegovo soprogo Barbaro.

Preiskava v zvezi s Hidro je sledila prijavi, ki jo je protikorupcijski komisiji poslal lastnik podjetja NB Nekretnine iz Banjaluke. To je marca 2008 za štiri milijone evrov kupilo Hidro v stečaju, stečajni upravitelj pa mu je prodal tudi parcelo na območju koprskega pristanišča, ki jo je imel Hidro le v uporabi. Zato se podjetje NB Nekretnine ni moglo vpisati v zemljiško knjigo.

Preiskava razkrila tudi druge sumljive posle

Kriminalistična preiskava je razkrila tudi druge sumljive posle in finančne transakcije. V stečajnem postopku Hidra naj bi oškodovali več kot 20 stečajnih upnikov Hidra.

Gorše, ki je v priporu že vse od februarja, je bil aprila na prvostopenjskem sodišču zaradi zlorabe položaja pri vodenju stečajnega postopka HKS Sicure obsojen na štiri leta zaporne kazni. Sodba sicer še ni pravnomočna, saj se je Gorše na sodbo pritožil.