GORIVA NAJ BI BILO DOVOLJ, INŠPEKTORJI PREVERJAJO ZAVAJANJE POTROŠNIKOV: Gre za namerno početje distributerjev naftnih derivatov? (ANKETA)

Slovenija

V Sloveniji je dovolj zalog pogonskih goriv in ni nobenih skrbi, da bi kdo ostal brez, je danes zagotovil minister za gospodarstvo Matjaž Han. Kot je ocenil, ne gre za hujše motnje na trgu, temveč logistične težave. Je pa ministrstvo na teren poslalo tržne inšpektorje, ki preverjajo trenutno regulacijo, zaloge in morebitno zavajanje potrošnikov.

Han je v današnji izjavi za medije v Ljubljani potrdil, da je konec tedna ponekod v državi prišlo do občasnega pomanjkanja goriva, po njegovih informacijah se to dogaja tudi danes. Po prvih podatkih distributerjev naj bi se prodaja povečala za več kot dvakrat.

Ne glede na to ni strahu, da bi pogonskih goriv zmanjkalo, kar zagotavljajo tudi distributerji, je pojasnil. Do težav po njegovih besedah prihaja zaradi logistike. Delno gre za običajen pojav pred napovedano spremembo cen, je priznal, a je opozoril tudi na to, da je bil konec tedna zaradi praznikov v sosednjih državah prometno zelo obremenjen, zaradi česar je bila dostava goriv na bencinske servise upočasnjena.

Dodal je, da je po zagotovil distributerjev šlo za kratkotrajno pomanjkanje. Do težav po njegovih besedah prihaja zaradi logistike. Delno gre za običajen pojav pred napovedano spremembo cen, je priznal, a je opozoril tudi na to, da je bil konec tedna zaradi praznikov v sosednjih državah prometno zelo obremenjen, zaradi česar je bila dostava goriv na bencinske servise upočasnjena.

Spomnil je, da je do podobnih težav na bencinskih servisih prihajalo tudi pred meseci, zaradi česar je po njegovem mnenju ta vlada odgovorno in predvidljivo zamaknila uveljavitev pretekli teden sprejete uredbe za en teden. "Tako se lahko pripravijo potrošniki in gospodarstvo, predvsem distributerji," je izpostavil in dodal, da očitno tudi to ni pomagalo.

Blagovne rezerve nafte so polne, je še dejal Han, pri tem pa pojasnil, da jih država lahko sprošča le v primeru zares hudih motenj trga, o katerih pa da trenutno ni mogoče govoriti. "V teh dneh ne gre za hude motnje na trgu, ampak za logistični problem," je ponovil. Prav tako država ne more sproščati blagovnih rezerv, da bi s tem uravnavala cene nafte, je pojasnil. Blagovnih rezerv ima država toliko, kot jih zahtevajo evropski standardni: "Dovolj jih je za 90 dni, če bi prišlo do kakšnih motenj," je dejal minister.

Ministrstvo po njegovih besedah pozorno spremlja dogajanje, danes bodo tako imeli sestanek z distributerji, da jim pojasnijo situacijo. Poleg tega so na terenu tržni inšpektorji, ki preverjajo, ali trgovci spoštujejo trenutno regulirano ceno, prodajo in zaloge ter morebitno zavajanje potrošnikov. "Če se bo izkazalo, da je prišlo do kakšnih kršitev zakonodaje, bodo naše inšpekcijske službe ukrepale," je napovedal minister.

Za koliko bi se jutri lahko dvignile cene?

Do povečanega povpraševanja je sicer prišlo, potem ko je vlada minuli teden sprejela uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki bo s torkom na bencinskih servisih zunaj avtocest za eno leto znova uvedla določanje cen 95-oktanskega bencina in dizla po posebni formuli in regulacijo marž, na avtocestah pa cene povsem liberalizirala. Vlada je začasno tudi odpravila nekatere okoljske dajatve, ki določajo končno ceno goriv.

S tem bo konec ureditve, ki je začela veljati 11. maja, in po kateri je najvišja maloprodajna cena 95-oktanskega bencina tako na bencinskih servisih na avtocestah kot zunaj njih določena pri 1,560 evra za liter, dizla pa pri 1,668 evra za liter. S tem je bistveno nižja kot v okoliških državah, z izjemo Madžarske.

Glede na rast cen nafte in naftnih derivatov v zadnjem času in še vedno šibak tečaj evra je tako kljub omejitvam marže in odpravi nekaterih dajatev s torkom pričakovati občutnejši dvig cen. Pri časniku Finance so izračunali, da bo glede na vse vstopne parametre cena 95-oktanskega bencina dosegla približno 1,74 evra za liter, cena dizla pa 1,81 evra. Uradne cene bodo po Hanovih napovedih znane danes popoldne.

Da je povpraševanje po pogonskih gorivih na bencinskih servisih po Sloveniji močno povečano, so potrdili tudi trgovci z naftnimi derivati. Težave so z dostavo goriva na bencinske servise, zaloge pa so zadostne, so pojasnili v Petrolu in OMV Slovenija.

Petrol: Prodaja se je najmanj podvojila

Kot so navedli v Petrolu, se je prodaja pogonskih goriv v njihovi mreži v zadnjih dneh zaradi izrednega povpraševanja tako domačih in tujih fizičnih oseb kot tudi domačih in tujih poslovnih uporabnikov najmanj podvojila.

"Ob tem se soočamo tudi z logističnimi omejitvami - pretočnostjo železnice in avtocest ter z omejenimi kapacitetami železniških cistern in avtocistern. Glede na več kot dvojno količino prodaje v celotni mreži poskušamo najeti dodatne avtocisterne za dostavo goriva, kar je v tako kratkem obdobju izziv. Čeprav smo dobavo povečali in naše bencinske servise oskrbujemo iz vseh razpoložljivih skladišč, na posameznih bencinskih servisih še vedno prihaja do pomanjkanja posameznih vrst goriva," so opisali stanje.

Ob tem pa v podjetju mirijo, da gre za kratkotrajne izpade in zatrdili, da se trudijo, da bi bila vsa prodajna mesta čim prej ustrezno oskrbljena. Pojasnili so še, da imajo na zalogi zadostne količine goriva, strah pred pomanjkanjem pa je zato odveč.

OMV: Ne zmoremo pripeljati dovolj goriva iz skladišč na prodajna mestna

Tudi na OMV Slovenija so povedali, da zaradi izredno povečanega povpraševanja po pogonskih gorivih v zadnjih dneh teh na njihovih posameznih prodajnih mestih po državi ni na zalogi.

Kot so zapisali, ne zmorejo prepeljati zadostnih količin goriva iz svojih skladišč na prodajna mesta, se pa tudi pri njih trudijo zagotoviti čim hitrejšo oskrbo.

"Lahko dodamo, da je izredno povpraševanje posledica napovedi višje cene pogonskih goriv, ki bodo veljavne v torek, 21. junija, bistveno nižje cene v Sloveniji v primerjavi s sosednjimi državami in v tem času povečanega turističnega in tovornega tranzita," so analizirali. OMV Slovenija ima zadostne skladiščne zaloge goriv, so sklenili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  20 .06. 2022 ob  15: 37
Bodo dobili delavci vsaj nekaj od tega al pac dva dni je bla guzva nic hudega...dobro smo pokasirali.
Mimogrede meu sem star avto na disel,nisem razumu zakaj na enih bencinskah se mi kazalec pocasi dviga gor na drugih pa gre takoj.Nisem razumu dokler nisem enkrat pomotoma tankal navaden bencin.Pol sem postekal da pac delajo malo mesanice
Istriano |  20 .06. 2022 ob  14: 45
Inšpektorji, ha ha ha...