GORIŠKA PRED NAJHUJŠO STISKO ZADNJIH NEKAJ DESETLETIJ? "Ne potrebujemo miloščine, potrebujemo pa ugodnejšo obravnavo in razvojno pomoč"

Slovenija

Novogoriški župan Klemen Miklavič opozarja, da regiji grozi huda gospodarska in socialna kriza. Med razlogi sta slaba prehodnost državne meje v času epidemije in navezanost severnoprimorskega gospodarstva na sosednjo Italijo, ki je v epidemiji med najbolj prizadetimi državami. Najbolj sta na udaru turizem in igralništvo.

"Zaradi odvisnosti od italijanskega trga, dobaviteljev in potrošnikov, ki jim je močno upadla kupna moč, se bodo naša podjetja znašla v najhujši stiski v zadnjih treh desetletjih. Predvidevamo, da bo veliko podjetij propadlo, kar bo botrovalo visoki brezposelnosti. Ostala podjetja bodo morala iskati nove trge, dobavitelje, poslovne partnerje, potrošnike. Obetata se visoka brezposelnost in socialna stiska," je po sredinem obisku italijanskega veleposlanika Carla Campanileja v Novi Gorici dejal Miklavič.

V igralništvu, gostinstvu, nastanitvah in trgovini so posledice že vidne. Zlasti v igralništvu lahko pričakujejo veliko škodo in resne težave, je še dejal novogoriški župan. Zaradi prevelike odvisnosti Goriške od igralništva regiji grozi gospodarski zlom.

V novogoriški igralniški družbi Hit so ocenili, da je bila bruto realizacija v obdobju januar-april v primerjavi z istim obdobjem lani nižja že za 35 odstotkov. Ta delež se z vsakim mesecem, ko družba ne posluje, znatno povečuje.

Trenutno je v družbi Hit 1700 zaposlenih, od tega približno 1300 na Goriškem. Delo redno opravlja le okoli 100 zaposlenih, saj so igralnice in njihove turistične destinacije od sredine marca zaprte. 1600 zaposlenih v Hitu je zato prejelo odločbo o čakanju na delo. V javnosti so se pojavile govorice o tem, da bo Hit odpuščal. Neuradno naj bi delo izgubilo okoli 400 zaposlenih, ugiba se celo o morebitnem zaprtju katere od Hitovih igralnic.

DALEČ STRAN, NA POČITNICE: Daleč stran, kjer se začne življenje

Minevajo dnevi, tedni, meseci, ... Zimske plašče smo medtem zamenjali za kratke rokave, že en mesec se sprehajamo v natikačih. Na vrtu je iz sadik zrasla ogromna solata. Edini znani obraz zadnjega meseca je sosedov. Edina znana roka pa je cev hišnega sesalca. Želimo si skočiti v vodo in ležernih poletnih dni.

"Na vseh področjih se bo ob zagonu turizma prodajala varnost, čistoča, skrb za skupno odgovorno ravnanje in preprečevanje širjenja okužb. Ponovno bo potrebno ustvariti zaupanje gostov in povpraševanje. To je za Hit še posebej zahtevno, tudi glede na omejitve oglaševanja igralništva na ključnih trgih," so v odgovoru zapisali na Hitu.

Ob tem so napovedali, da bosta v petek začeli delovati terasa Perline kavarne Dolce vita in terasa Hotela Lipa v Šempetru pri Gorici, v ponedeljek pa še vrt Hotela Sabotin v Solkanu. V času epidemije pa so ohranili poslovanje spletne igralnice, ki ima italijansko koncesijo za igre na srečo na spletu in je namenjena italijanskim igralcem.

Klemen Miklavič

Novogoriški župan ocenjuje, da je Goriška preveč navezana na igralniško dejavnost in da se bo to moralo v prihodnje spremeniti. Predvsem si želi novih delovnih mest v podjetništvu, prednost naj bi imela predvsem visokotehnološka podjetja, ki bodo ponujala zaposlitve za mlade.

"Od vlade pričakujemo posebno obravnavo regije in razvojno pomoč, tako v obliki posebnih razvojnih sredstev kot v obliki davčnih olajšav in omogočanja posebnega davčnega statusa. Ne potrebujemo miloščine, potrebujemo samo ugodnejšo obravnavo in razvojno pomoč, da podjetja, ki so odvisna od italijanskega trga, premostijo težavno obdobje in da hkrati okrepimo podjetja in panoge, ki bodo okrepile gospodarsko strukturo in zmanjšale odvisnost od italijanskega trga. Omogočati bo potrebno tudi nastanek novih podjetij in dejavnost samostojnih podjetnikov, občinam pa premostitveno nadomestiti prihodke iz turizma in koncesijske dajatve iz naslova iger na srečo," je državo pozval Miklavič.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
robot |  07 .05. 2020 ob  20: 30
Igralništvo je svoje zlato obdobje že nekaj časa končalo. Dejavnost v izumrtju. Soldov ni več in ljudje niso več tako naivni in tam pričakovali srečo.
Tiramola  |  07 .05. 2020 ob  14: 59
Dragi župan si želi predvsem visokotehnološka podjetja?
Še pomnite te kako dobra podjetja ste imeli v regiji?
Potem ste jih tajkunizirali, razprodali in uničili.

A boste mogoče pomagali podjetju kot je MARINA z denarjem iz proračuna?
Ne ga srat. Odvisni ste od Italijanov! FIGA ali ČEŠPA ne more bit temelj gospodarstva. Teorija ne stoji.
Če Italijani nimajo dela se tudi ruleta ne bo vrtela.

Bo treba SOČO prodat.

Pozdrav v Šempeter.