GORIŠKA OBČINA DOBILA BITKO: Tujci, ki bodo zaprosili za državljanstvo, bodo morali poznati italijanski jezik

Trst

Italijanski notranji minister Matteo Salvini je decembra lani izdal odlok o varnosti, ki med drugim uvaja novost za vse, ki bodo zaprosili za italijansko državljanstvo. Tujci bodo morali k prošnji za pridobitev državljanstva namreč priložiti potrdilo o poznavanju italijanskega jezika na nivoju B1. Kot poroča italijanska spletna stran Il Piccolo, je uvedena sprememba navdušila goriškega župana Rodolfa Ziberno, ki je že oktobra lani pozval Salvinija, naj postane poznavanje italijanščine pogoj za pridobitev državljanstva.

Po besedah Rodolfa Ziberne se je v Gorici dogajalo, da novi državljani niso poznali ene same italijanske besede. "Zdi se mi paradoksalno, da tisti, ki se zavestno odločijo postati del skupnosti, ki si delijo pravice in dolžnosti, morda ne poznajo temeljnega orodja za sporazumevanje, v našem primeru italijanskega jezika. In zato sem z velikim zadovoljstvom sprejel uvedbo obveznega poznavanja našega jezika kot pogoj za to, da lahko nekdo postane italijanski državljan, kar je predvideno z odlokom o varnosti," je dejal goriški župan.

Občinska odbornica Silvana Romano je ob tem pojasnila, da številni novi italijanski državljani v preteklosti niso znali prebrati prisege, niti niso razumeli dokumentov, ki so ji podpisovali. Nekateri med njimi niso znali niti brati ali se podpisati. "In neverjetno je, da že 10 let živijo v Italiji. To pomeni, da je njihova integracija resnično minimalna, če sploh obstaja. In prepričana sem, da boste z novimi določbami lahko izboljšali stopnjo vključevanja številnih tujcev v družbo, ki se bodo prisiljeni udeleževati tečajev in se družiti z ljudmi, ki govorijo italijansko," je povedala o novosti, ki jo je po pozivu goriške občine uvedel Salvini.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija