Google nagradil Nežo Jeklin iz Kanala

Posočje

Google je danes v Ljubljani razglasil zmagovalce slovenskega natečaja Doodle 4 Google, v katerem je sodelovalo več kot 200 slovenskih šol. V kategoriji od 9 do 12 let je zmagala Neža Jaklin iz Osnovne šole Kanal.  

V natečaju je sodelovalo 220 slovenskih šol, prijavljenih je bilo več kot 3000 del. Najvišje število prijavljenih del je bilo ravno iz starostne skupine od devet do 12 let, v kateri je zmagala Neža Jeklin iz Osnovne šole Kanal

Avtor zmagovalne risbice je sicer  osemletni Maks Lenart Černelč iz Osnovne šole Majde Vrhovnik v Ljubljani. Zmagovalca je na današnjem dogodku v Mestnem muzeju Ljubljana izbral Googlov spletni oblikovalec in ilustrator Brian Kaas.

Zmagovalec natečaja z naslovom Slovenija in jaz bo poleg objave risbe prejel tudi tablični računalnik in tečaj slikanja, njegova osnovna šola pa bo prejela umetniško orodje in darila za socialno ogrožene otroke.

Izmed 300 polfinalnih risb je nato strokovna žirija v sestavi pevke Alenke Godec, slikarke Ane-Marije Krušič, ilustratorke Mete Wraber, direktorja Mestnega muzeja Ljubljana Blaža Peršina in vodje projektov pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije Nine Balent izbrala 30 risb finalistov, po deset najboljših iz vsake od treh starostnih skupin. Vseh 30 finalnih risbic bo v Mestnem muzeju na ogled do 8. februarja.

V Sloveniji je natečaj potekal prvič

Pri Googlu natečaj Doodle 4 Google organizirajo že od leta 2008. Z njim mlade ustvarjalce pozivajo k oblikovanju doodla, ki v dobesednem pomenu pomeni čačko. V Sloveniji je natečaj letos potekal prvič, in sicer pod pokroviteljstvom ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter v sodelovanju z Mestnim muzejem Ljubljana.

Natečaj je imel tudi družbeno komponento, saj bo Google Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) nakazal 3000 evrov. Kot je na dogodku dejala Jana Kotar iz ZPMS, bo donacija namenjena otrokom z manj priložnostmi.