GOLOB SE JE VRNIL IZ UKRAJINE: Poglejte si njegov govor v ukrajinščini (VIDEO)

Slovenija

Premier Robert Golob se je danes preko Poljske vrnil z delovnega obiska v Ukrajini, kjer se je v petek med drugim sešel z ukrajinskim državnim vrhom in poudaril pripravljenost na sodelovanje pri povojni obnovi države. Naznanil je tudi, da se je Slovenija pridružila skupini držav za ustanovitev posebnega sodišča za ruske zločine nad Ukrajino.

To je bil prvi Golobov obisk v Ukrajini, odkar je Rusija februarja lani pričela z invazijo. Poudaril je, da je bil namen obiska izkazati odločno politično podporo Ukrajini v težkih časih ruske vojaške agresije.

Golob se je v Kijevu sestal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, premierjem Denisom Šmihalom in predsednikom parlamenta Ruslanom Štefančukom. Vsem je poudaril zavezanost Slovenije po krepitvi pomoči Ukrajini. Izrazil je interes za sodelovanje pri povojni obnovi regije Harkov, predvsem mesta Izjum, ter dejal, da bo Slovenija pomagala tudi na področju razminiranja.

Z Zelenskim sta spregovorila o ukrajinskem približevanju EU in zvezi Nato. Golob je pohvalil napredek Ukrajine na poti v EU. Kot je ob robu obiska dejal za STA, bi lahko bila zaradi hitrega napredovanja Ukrajine marsikatera skeptična članica unije v zadregi.

"Dandanes si namreč nihče ne upa povedati, da nasprotuje temu procesu in nekateri prikrito upajo na ukrajinski neuspeh," je posvaril.

Ob prvi obletnici osvoboditve ukrajinskega mesta Buča se je Golob udeležil tudi slovesnosti v spomin na civilne žrtve vojne v Ukrajini. Opozoril je, da so se ruski vojaki v Buči znesli nad nedolžnimi ljudmi ter da vojna ni in ne more biti izgovor za brezpravje in nekaznovanost.

Udeležil se je tudi vrha o ruski odgovornosti za zločine v Ukrajini, kjer je odločno obsodil neizzvano in nepotrebno vojno ter poudaril, da se je Slovenija pridružila skupini držav za ustanovitev posebnega sodišča za ruske zločine nad Ukrajino.

Slovesnosti v Buči ter vrha v Kijevu so se poleg Goloba in Zelenskega udeležili tudi predsednika vlad Hrvaške Andrej Plenković in Slovaške Eduard Heger ter predsednica Moldavije Maija Sandu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  03 .04. 2023 ob  09: 58
Zdaj pa vedi kaj je prav. Golob gre za dva dni v Kijev in že govori ukrajinsko. Pa sploh mu ni bilo treba. Pri nas pa tujci, ki prihajajo k nam delat lahko govorijo v katerem koli jeziku. V Slovenščini jim ni treba.
Vedenje Goloba lahko razumemo tako, da bomo mi Slovenci vedno morali govoriti tako, da nas bodo drugi razumeli. Tudi, ko bomo v gostilni Pri Marički naročali hrano natakarju iz Bangladeša.
Kaj te briga  |  02 .04. 2023 ob  07: 36
Golob in ta vlada, kar se tiče zunanje politike 100%razočaranje. Izgubljate volilce in podporo takšni vladi, ki podpira že odkrito EU nacizem. Golob pirje ODPADA!
manemebasat |  01 .04. 2023 ob  17: 27
12
Bedak brez hrbtenice, lizoritnik! Pomagaj raje nasim upokojencem! Mona.
kokodek |  01 .04. 2023 ob  13: 02
10
naj hodi okoli in se pogovarja o miru, če ne naj bo tiho doma!!!
hribi |  01 .04. 2023 ob  11: 13
10
Ko je že bil gor bi lahko skočil se do Moskve. Ruska federacija je naš bistveno večji gospodarski partner od Ukrajine.