GOLOB PRED POSLANCI: "Ekipo smo sestavili iz izkušenih politikov in strokovnjakov"

Slovenija

DZ je začel izredno sejo, na kateri bodo potrjevali 17-člansko ministrsko ekipo vlade Roberta Goloba. Prvaki koalicijskih ob glasovanju ne pričakujejo presenečenj, v izjavah pred začetkom seje pa so poudarjali predvsem, da danes začenjajo s trdim delom, ki bo prineslo novo obdobje za Slovenijo.

Premier Golob, ki trenutno v DZ predstavlja svojo ministrsko ekipo, je bil sicer v izjavi pred začetkom seje redkobeseden, dejal je le, da presenečenj ob glasovanju ne pričakuje.

Predsednica SD Tanja Fajon je poudarila, da je pred novo vladno koalicijo trda pot, a da je sodelovanje med koalicijskimi partnerji spodbudno. "Glede na to, kako delamo zdaj in se držimo rokov, se veliko pogovarjamo, sem kar optimistična, da bomo zdržali ne samo štiri, ampak osem let," napoveduje.

Koordinator Levice Luka Mesec se je pred sejo DZ v izjavi za medije dejal, da si državljani od te vlade lahko obetajo, da se bo v tej državi lahko svobodno dihalo. "Mislim, da se to že čuti v zadnjih tednih, da je razpoloženje bolj sproščeno, da so tenzije popustile," pravi. Bodoča vlada se bo po potrditvi sestala na prvi seji, kjer se bodo po Mesčevih besedah zgodila že prva kadrovanja in razrešitve ključnih funkcij. "Od tod naprej pa se bo treba predvsem seznaniti z vso škodo, ki jo je prejšnja vlada tej državi povzročila, tako finančno, kadrovsko, institucionalno," je dejal in poudaril, da bodo to sanirali do poletja, potem pa začeli izvajati koalicijsko pogodbo.

"Stanovanja, dolgotrajno oskrbo, ekonomsko demokracijo, solidarnost, kultura bo dobila svoj prostor pod soncem in pa socialno državo bomo postavili nazaj na noge, če omenim samo stvari, ki jih bomo izvajali na naših ministrstvih," je dejal.

Glede morebitnega imenovanja Damirja Črnčeca na mesto državnega sekretarja na ministrstvu za obrambo, pa je koordinator Levice, ki je Črnčecu nasprotovala, ko ga je Marjan Šarec imenoval na mesto državnega sekretarja v kabinetu premierja v času svoje vlade, dejal, da v vladi velja gentlemanski dogovor, da se v resorje drugih ministrov ne vtikajo. "Vsak je odgovoren za svoj resor, dejanja svojega resorja, za kadrovanje na svojem resorju," pravi Mesec.

BONUS VIDEO: V Kopru se piše novo poglavje industrijske zgodovine

Na začetku seje so se poslanci z minuto molka poklonili preminulemu pisatelju in akademiku Borisu Pahorju. Bodoča ministrica za kulturo Asta Vrečko je dejala, da je Boris Pahor eden izmed največjih slovenskih, evropskih in svetovnih umetnikov. "Zaznamoval je tako rekoč celo 20. stoletje in slovensko in evropsko književnost," je dejala. Napovedala je, da bodo tudi na ministrstvu za kulturo počastili njegov spomin.

Za razpravo o novi vladni ekipi imajo poslanci na voljo nekaj več kot sedem ur, nato pa bo sledilo glasovanje o 17-članski ministrski ekipi.

Golob: Nova vlada si ne bo mogla privoščiti 100 dni miru

Golob je ob predstavitvi liste ministrskih kandidatov v DZ dejal, da so ekipo sestavili iz izkušenih politikov in strokovnjakov, saj mora vlada biti takoj operativna. "Ne želimo, da bo vlada novincev potrebovala 100 dni miru, ker vemo, da ga ne bomo imeli," je dejal. Zaveda se namreč, da so razmere v svetu zaostrene.

Ko gre za del vladne ekipe, ki ima politične izkušnje, je Golob naštel, da gre za politike, izkušene na mednarodnem področju, kot je denimo nekdanja evropska poslanka, v državni politiki, kot so nekdanji ministri in predsednik vlade, ter politiki z izkušnjami na lokalnem nivoju, tudi z županskimi. "V vlado združujemo vse segmente političnega življenja," je dodal Golob.

Druga polovica vlade so strokovnjaki, med njimi nekaj takih z akademskimi karierami in nekaj takih, ki so svoje dosežke realizirali področno in jih širša družba kot takšne tudi prepoznava, je navedel.

Vlada je nadalje uravnotežena tudi po spolu, saj je več kot 40 odstotkov ministric. Ne zato, ker bi to bilo "moderno, ampak zato, ker verjamemo, da lahko samo z ravnovesjem in uravnoteženostjo dosegamo rezultate", je dejal premier.

Med ministri je tudi pet doktorjev znanosti in tudi sicer "visoko usposobljeni ljudje". Golob zato ugotavlja, da prihaja vlada, na katero bomo v kratkem lahko vsi zelo ponosni, saj bo delala za korist vseh državljanov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Jazbetz |  13 .07. 2022 ob  19: 12
@vseved: Še posebno Riko in Senad.
Jazbetz |  13 .07. 2022 ob  19: 12
@vseved: Še posebno Riko
Jazbetz |  13 .07. 2022 ob  19: 08
Luka Mesec je pravi šinjorino merdolino. Kaj dela on tam?
Pesceserra |  02 .06. 2022 ob  10: 43
Japajade@
Visoko se nosiš , no ja saj to je lastnost vseh komunajzarjev..a boli ko moraš živet v sistemu ki ga ne razumeš
japajade |  02 .06. 2022 ob  09: 42
Pesceerra@, napisano je bilo namenjeno pismenim in z vsaj malčk pameti, kar za polpismene lneuke bedake ne velja, toda ker, kot tak tudi tega ne razumeš, si pač pridodal svoje markiranje!
Pesceserra |  02 .06. 2022 ob  09: 39
-1
Japajade@
Koga brigajo tvoje čestitke butl
japajade |  02 .06. 2022 ob  09: 06
Čestitke e-mediju Regional, ki z brisanjem resnice prispeva k razdvojenosti Slovenske družbe !
vseved |  01 .06. 2022 ob  18: 23
-4
Sami strokovnjaki!!! Ampak če sta bila ministra Vrtovec in Tonin je lahko minister vsak.Tudi Riko in Senad.
Janez Novak |  01 .06. 2022 ob  14: 48
Ufff, je težka ta, ko sam sebi verjameš. Komaj čakam rezultate.
Istriano |  01 .06. 2022 ob  14: 25
Komaj čakam, da začne z delom nova vlada, da bo obdavčila vse osle, ki so volili Goloba.