GOLOB POSLAL IMENI KANDIDATOV: Props za ministra za javno upravo, Novak za naravne vire

Slovenija

Premier Robert Golob je po informacijah STA v DZ že poslal imeni kandidatov za ministra za javno upravo ter naravne vire in prostor Za vodenje prvega predlaga poslanca Svobode Franca Propsa, za vodenje drugega pa aktualnega državnega sekretarja Jožeta Novaka. Kandidata za kmetijskega ministra premier za zdaj ni predlagal.

Franc Props in Jože Novak

Kandidat za ministra za javno upravo, danes poslanec Svobode Props je zadnji dve leti pred vstopom v parlament vodil Upravno enoto Litija. 60-letni magister poslovodenja in organizacije iz Šmartnega pri Litiji je sicer svojo poklicno pot začel kot proizvodni delavec, se izobraževal ob delu in nato vodil podjetje SPL d. d., ki se ukvarja z upravljanjem in vzdrževanjem nepremičnin. Leta 2010 je deloval kot sekretar v kabinetu ministra za okolje in prostor, leta 2011 pa kot v. d. direktorja inštituta za vode.

Aktualni državni sekretar na ministrstvu za naravne vire in prostor Jože Novak je funkcijo državnega sekretarja že opravljal na nekdanjem ministrstvu za okolje in prostor, bil pa je med drugim tudi direktor državnega stanovanjskega sklada. Univerzitetni diplomirani krajinski arhitekt je v preteklosti deloval na številnih področjih, povezanih s prostorskim načrtovanjem in urejanjem krajine. Med drugim je bil direktor Zavoda RS za prostorsko planiranje, predsednik uprave družbe Imos Holding in direktor projekta novega stanovanjsko-poslovnega naselja Unipark Ljubljana. Na ministrstvu za finance je bil vodja projekta prenove sistema obdavčitve nepremičnin. Do imenovanja na funkcijo državnega sekretarja na ministrstvu za naravne vire in prostor je delal v sektorju za prostorsko in tehnično pripravo projektov v družbi DRI upravljanje investicij. Je tudi prejemnik nagrade za življenjsko delo Društva krajinskih arhitektov Slovenije.

Ministrska kandidata sicer zdaj najprej čaka predstavitev pred matičnimi delovnimi telesi DZ. Po poslovniku DZ se mora namreč kandidat za ministra najprej tri dni in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature predstaviti pristojnemu delovnemu telesu DZ, nato pa ga mora na seji potrditi še DZ.

Zaslišanja kandidatov, ki bosta zapolnila dve od treh izpraznjenih mest v vladni ekipi Roberta Goloba, je torej pričakovati v prihodnjem tednu, morda že v ponedeljek.

Golob pa mora še vedno sporočiti ime kandidata, ki bo prevzel vodenje ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Za to funkcijo naj bi po neuradnih informacijah izbral Vojka Adamiča, a za zdaj predloga v DZ še ni. Po poročanju nekaterih medijev naj bi Golob s predlogom zaradi rokov še počakal, ker je Adamič zaradi prej dogovorjenih obveznosti trenutno v tujini.

Predsednik vlade sicer kandidate za izpraznjena ministrska mesta iskal po tistem, ko je DZ oktobra na njegov predlog razrešil kmetijsko ministrico Ireno Šinko in se seznanil z odstopoma ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana in ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik. Omenjene resorje v vmesnem času vodijo ministri Marjan Šarec, Alenka Bratušek in Klemen Boštjančič.

V Golobovi ministrski ekipi se je doslej zvrstilo še nekaj drugih menjav, vsi na resorjih v kvoti Gibanja Svoboda. Kot prva je vladno ekipo Roberta Goloba decembra lani zapustila ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar. Med razlogi je navajala, da si ne more postaviti svoje ekipe, in nekatere pritiske na policijo. Nasledil jo je Boštjan Poklukar. Razhajanja v pogledih s predsednikom vlade so julija letos odnesla tudi ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, ki ga je jeseni nasledila Valentina Prevolnik Rupel.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  01 .12. 2023 ob  14: 58
dva puledra