GLOBA KNJIGARNI, KI JE PRODAJALA SLIKANICO O MAVRIČNI DRUŽINI: Evropska komisarka znova zagrozila Madžarski zaradi posega v temeljne vrednote

Svet

Na Madžarskem so oblasti z okoli 700 evri globe kaznovale knjigarno, ker so brez posebne oznake prodajali slikanico o mavrični družini. Pravljica z naslovom Kakšna družina namreč po oceni oblasti "ne prikazuje normalne družine" in bi jo zato lahko prodajali le s posebno oznako, je poročala madžarska televizija Hir.

Fotografija je simbolična. 

Knjigarno so oglobili na podlagi zakona o nelojalni konkurenci in ne na podlagi novega zakona o omejevanju dostopa do informacij o LGBTIQ, ki bo začel veljati v četrtek, je v torek za televizijo Hir pojasnil vodja vladnega urada v županiji Pešta Richard Tarnai.

Postopek zoper knjigarno je bil namreč uveden že pred sprejetjem zakona, ki prepoveduje izobraževalne programe, katerih namen bi bil krepitev ozaveščenosti glede skupnosti LGBTIQ.

Kot je pojasnil, zakon zahteva oznako izdelka, ko ta ni v skladu z vrednotami ustave. V madžarski ustavi namreč piše, da družino sestavljajo oče, mama in otrok, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pravljica pisatelja Lawrenca Schimla in ilustratorke Eline Brasline opisuje zgodbo o fantku z dvema materama in deklici z dvema očetoma. Zgodba se vrti predvsem o vsakdanjih dogodkih, spolna usmerjenost ni ena od tem.

Novi sporni madžarski zakon sicer omejujej dostop do informacij o LGBTIQ mlajšim od 18 let. V Evropski uniji so do njega kritični, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa ga je označila za sramoto. V Evropskem parlamentu je danes znova zagrozila z ukrepanjem in poudarila, da bo komisija za zavarovanje temeljnih vrednot unije uporabila vse vzvode, ki jih ima kot varuhinja pogodb EU, če madžarska ne bo umaknila spornega zakona.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  08 .07. 2021 ob  13: 40
BRAVO MADZARI!!!! NE DAJTE SE TEM EVROPSKIM SPIRJENCEM!!!
vseved |  08 .07. 2021 ob  08: 37
-1
Tudi pri nas bo kmalu knjiga pravljic Sveto pismo edina dovoljena literatura!