"GLAVA SOLATE JE ZDRŽALA DLJE": Liz Truss odstopila z mesta premierke (VIDEO)

Svet

Britanska premierka Liz Truss je danes sporočila, da odstopa s premierskega položaja. V izjavi za javnost v Londonu je povedala, da ne more izpolniti danih obljub in da bo v naslednjem tednu izbran njen naslednik na čelu stranke in vlade, dotlej pa bo opravljala naloge premierke. Opozicija medtem poziva k splošnim volitvam.

Truss je v izjavi pred Downing Streetom 10 dejala, da je položaj prevzela v času velike gospodarske in mednarodne nestabilnosti. "Priznam, da v danih razmerah ne morem izpolniti mandata, za katerega sem bila izvoljena v konservativni stranki," je dejala.

Da odstopa, je sporočila po dopoldanskem srečanju z vodjo t. i. odbora 1922 Grahamom Bradyjem. Odbor je dobil pisma več konservativnih poslancev, ki so premierki odrekli zaupanje. O odstopu je že obvestila tudi kralja Karla III.

Brady je nato dejal, da pričakuje, da bo naslednik Liz Truss znan do petka prihodnji teden.

Njene težave so se začele sredi septembra po objavi načrta za znižanje davkov. Prejšnji petek - na dan objave posnetka - je premierka odstavila finančnega ministra Kwasija Kwartenga ter na njegov položaj imenovala Jeremyja Hunta. Ta je v ponedeljek sporočil, da se vlada odpoveduje načrtovanim ukrepom.

V sredo je odstopila še notranja ministrica Suella Braverman, v poslanski skupini konservativcev pa je nastal kaos zaradi glasovanja o zakonu o frackingu, ki naj bi bilo obenem glasovanje o zaupnici vladi. Sledili so številni pozivi premierki, naj odstopi, kar je danes tudi storila.

Britanski časnik Daily Star je minuli petek na platformi Youtube objavil neprekinjen 24-urni prenos v živo, v katerem so zraven fotografije britanske premierke postavili glavo solate in gledalce vprašali, "katera bo prej ovenela". Danes so po odstopu Trussove tudi prejeli odgovor - solata je na zadovoljstvo gledalcev zmagala.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija