GLASBA IZ MAREZIG NA SLAVNOSTNI VEČERJI: Podelitev priznanja slovenski zdravnici v Italiji (FOTO)

Koper

V petek, 6. oktobra se je Pihalni orkester Marezige odpravil na tri dnevno gostovanje v San Pellegrino Terme pri italijanskem Bergamu, kjer je v večernem mednarodnem vzdušju športa, medicine in glasbe pričakal in spremljal podelitev priznanja Quarenghi.

Ob prihodu v San Pellegrino sta Pihalni orkester Marezige pričakala dr. Pietro Salvi in dr. Mario Sturla, prvi v imenu organizatorja in predsednika uprave klinike Quarenghi ter drugi kot njegov prijatelj in ambasador dogodka podelitve priznanja Quarenghi (tudi prejemnik priznanja za leto 2020). Po namestitvi v hotelu Bigio, so se člani orkestra zbrali pred hotelom in se z vodnikom g. Robertom odpravili do znamenitih term San Pellegrina. Po kratkem ogledu in skupinskem fotografiranju jih je g. Roberto vodil skozi mesto, kjer so si ogledali še cerkev Tempio dei Caduti in kliniko Istituto Clinico Quarenghi.

V večernih urah je odbor Coppa Quarenghi v sodelovanju s Panathlon Club BG in Coni Provinciale Orobico slovenski zdravnici dr. Petri Zupet podelil prestižno priznanje Quarenghi za delovanje na področju športne medicine. Dr. Petra Zupet je v San Pellegrino Terme prišla v družbi člana orkestra in saksofonista dr. Marka Vidnjeviča, ki prav tako znanstveno deluje na področju preventive, zdravstva in rehabilitacije na področju športa. Dr. Vidnjevič je bil prejemnik priznanja Quarenghi za leto 2021, sedaj pa povezuje znanstveno-raziskovalno sodelovanje s kliniko Quarenghi in Alma Mater Europaea-ECM, kjer tudi predava na katedri za Fizioterapijo. Na slavnostni večerji, kjer se je priznaje podelilo, so bili gostje vsi člani Pihalnega orkestra Marezige in obenem so spremljali tudi protokolarno izmenjavo daril, pri čemer so bili udeleženi tudi predstavniki orkestra.

Dogodek tega večera je bil zagotovo popestren tudi z njihovim Pihalnim orkestrom Marezige, saj so povabljeno družbo, pred pričetkom programa, animirali z njihovim muziciranjem v preddverju hotela Bigio ter jih zabavali s skladbami iz njihovega repertuarja, pod taktirko dirigenta g. Andraža Cenčiča.

Da je bil dogodek na ustrezno visokem nivoju, kaže udeležba gostov, saj so bili poleg župana San Pellegrina (g. Vittorio Milesi), med drugimi tudi vrhunski športniki, nekdanji kolesarji Pietro Signorelli, Emanuele Bombini in Evgenij Berzin (zmagovalec Gira d'Italia 1994), boksar Alessio Lorusso (evropski prvak 2022), Maurizio Stecca  (med 80. in 90. leti olimpijski, svetovni, evropski in italijanski prvak), Marino Magrin (nekdanji nogometaš Atalante, Juventusa in Verone), ter Lara Magoni (nekdanja vrhunska smučarka ter šampionka, ki je prve stopničke v svetovnem pokalu osvojila prav v Mariboru), ki sedaj deluje kot svetnica za turizem in regionalni marketing v Lombardiji.

Po nepozabni in prestižni večerji so si v soboto 7. oktobra v dopoldanskem času ogledali še Grand Hotel San Pellegrino in spoznali zgodovino ter nastanek mesta San Pellegrino. Po ogledu in skupinskem fotografiranju so se že lačni odpravili na kosilo v bližnjo restavracijo, kjer so se okrepčali in spočili. Po kosilu so v zgodnjih popoldanskih urah z igranjem navdušili krajane in z izdelanim transparentom pričakali ter počastili kolesarja Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča, ki sta nastopila na dirki Giro di Lombardia, katera je potekala skozi San Pellegrino Terme.

Proti večeru so skupaj nastopili s Pihalnim orkestrom San Pellegrino Terme v središču mesta, ki je bil prav zaradi tega dogodka in namena zaprt za promet, in ustvarjen je bil mogočen avditorij z veliko opazovalci, tako prebivalci San Pellegrina kot obiskovalci tega čudovitega mesta. Orkester iz San Pellegrina Terme, kateri se lahko prav tako kot Pihalni orkester Marezige, pohvali z letnico nastanka 1906, je nastop začel pri kliniki Quarenghi, člani Pihalnega orkestra Marezige pa pri hotelu Bigio (kar predstavlja več kot 2.000 metrov razdalje). Nato so se srečali pred mestno hišo, kjer so najprej izmenično igrali skladbe iz njihovih repertoarjev in nato zaključili s skupnim igranjem. Navdušena publika je uživala ob gledanju in poslušanju obeh orkestrov, nekateri pa so celo zapeli in zaplesali ob znanih melodijah.

Gostovanje so skupaj z orkestrom San Pellegrino Terme zaključili ob prijetni večerji ter skupnem druženju v mestni kavarni, kjer so se ob ritmu glasbe in druženju še bolj povezali in v duhu njihovega slogana: "Prijatelji ustvarjamo glasbo in glasba prijatelje" ustvarili nova prijateljstva.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija