GIUSEPPE TARTINI V EVROPSKEM PARLAMENTU: Obiskovalci bodo med drugim lahko poslušali tudi njegovo glasbo

Svet

Ob 330. obletnici rojstva v Piranu rojenega skladatelja in violinista Giuseppeja Tartinija bodo danes v Evropskem parlamentu v Bruslju uradno odprli razstavo o tem glasbeniku, ki je živel med letoma 1692 in 1770. Pri pripravi razstave, ki bo na ogled do petka, je sodelovalo vseh osem evropskih poslancev iz Slovenije.

Giuseppe Tartini; foto: Richard Huber

Kot je pretekli teden pojasnil eden od avtorjev razstave, ki je nastala ob letošnjem Tartinijevem letu, Nejc Sukljan z oddelka za muzikologijo ljubljanske Filozofske fakultete, je namen postavitve razstave v Evropskem parlamentu predstavitev kulturne dediščine današnjega slovenskega prostora. Hkrati je Tartinijevo življenje in delovanje mogoče povezati z idejo evropskega povezovanja.

Tartini je po besedah Sukljana namreč že v svojem času s svojo šolo in delovanjem povezal vso Evropo, zelo neposredno pa tudi tri današnje evropske države, v katerih je živel in deloval. To so Slovenija, Italija in Češka.

Razstava na 20 panojih, ki so razdeljeni po različnih tematskih sklopih, prikazuje različne vidike Tartinijevega delovanja. Predstavljena je tako Tartinijeva življenjska zgodba kot tudi vsa njegova zanimanja.

Tartini je bil 'mož mnogih zanimanj, mnogi znanj'. Danes je najbolj poznan kot violinist in skladatelj, a je bil tudi izvrsten glasbeni pedagog, h kateremu so prihajali učenci iz celotne Evrope. Bil je tudi izvrsten razsvetljenski mislec, ki se je poglobljeno ukvarjal s področjem glasbene teorije in ga tudi povezoval s širšimi razmisleki o ustroju narave in tedanjega sveta, je še povedal Sukljan.

Na zadnjem panoju razstave v Evropskem parlamentu, ki je na ogled od ponedeljka, lahko obiskovalci prisluhnejo tudi Tartinijevi glasbi. Ker je v Evropskem parlamentu ni mogoče predvajati v živo, so na tem panoju dodane QR-kode, prek katerih lahko obiskovalci dostopajo do posnetkov.

Tartinijeva razstava bo na ogled do petka v dvorani Yehudija Menuhina. Ta slavni violinist je v 30. letih prejšnjega stoletja kot prvi posnel znamenito Tartinijevo sonato Hudičev trilček.

Razstava je bila sicer oblikovana v okvirih razstave, ki je bila pred leti na ogled v Padovi, kraju, v katerem je Tartini umrl, a je narejena na novo in s poudarkom na prostoru, ki je sedaj del Republike Slovenije. Postavljena je v treh jezikih, poleg slovenščine še v italijanskem in angleškem jeziku.

Pri pripravi razstave je sodelovalo vseh osem evropskih poslancev iz Slovenije, pri čemer je organizacijo prevzel poslanec Milan Brglez (S&D/SD).

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija