KRITIČNO, OGENJ V PREDDVORU SE ZELO HITRO ŠIRI: Aktiviran državni načrt za večje požare (FOTO, VIDEO)

Slovenija

Požar v okolici Preddvora na Gorenjskem se še vedno širi, zato so razmere na terenu po navedbah pristojnih še vedno zelo kritične. Gasilcem pomagajo trije helikopterji Slovenske vojske (SV), na pomoč pa prihaja tudi hrvaško letalo canadair, ki bo vodo za gašenje zajemalo iz Bohinjskega jezera, so sporočili s kranjske policijske uprave.

Foto: STA

Iz uprave za zaščito in reševanje so sporočili, da so danes popoldan aktivirali državni načrt za večje požare, ki predvideva aktiviranje štaba civilne zaščite.

Kot je v popoldanski izjavi za javnost povedal tiskovni predstavnik Policijske uprave (PU) Kranj Bojan Kos, do zdaj zbrani podatki kažejo, da je v ponedeljek okoli 16. ure zagorelo tik nad vasjo, nato pa se je ogenj, tudi po zaslugi vetra, razširil proti vrhu in na obe strani hriba.

Takoj po klicu za požar, ki je po nekaterih ocenah zajel okoli 500 do 700 hektarjev, je bila po besedah poveljnika Gasilsko reševalne službe Kranj in vodje intervencije Andraža Šifrerja aktivirana celotna kranjska in sosednje gasilske zveze. Požar je včeraj gasilo 250 gasilcev, danes jih je na terenu okoli 100.

Teren je po besedah Šifrerja za gašenje izjemno zahteven, saj je nedostopen, poleg tega na gasilce vseskozi padajo kamenje, skale in drevesa. Zaradi tega je tudi že prišlo do nekaj poškodb gasilcev in vozil.

????️????️SPREMEMBA lokacije‼️ Letalo bo ????vodo zajemalo iz Bohinjskega jezera Občina Bohinj - uradna stran. ❌️Odstranite se...

Objavil/a Policijska uprava Kranj / Police Directorate Kranj dne Torek, 29. marec 2022

Po besedah župana občine Preddvor Roka Robleka je bila ključna skrb, da zavarujejo vas Potoče in preprečijo še večjo gmotno škodo, ki bo že sicer velika. Na pobočju hriba je namreč v zasebnih gozdovih zgorelo že veliko lesa, prav tako posamezni počitniški objekti, dodatna škoda bo nastala zaradi erozije po požaru.

Gasilcem in Civilni zaščiti trenutno pri gašenju pomagata dva helikopterja Slovenske vojske (SV), popoldne pa naj bi se jima pridružil še eden. Obrambni minister Matej Tonin, ki si je tudi ogledal prizorišče požara, je dejal, da bodo za sredo zagotovili skupno štiri helikopterje.

S Policijske uprave Kranj so sporočili, da so glede na večjo razsežnost požara po podatkih pristojnih aktivirali hrvaško letalo za gašenje.

Po besedah pilota Matije Zupančiča gre za zelo zahtevno posredovanje, predvsem v ponedeljek jim je delo dodatno oteževal močan veter. "Dobra stvar pa je, da je blizu jezero Črnava, kar omogoča hitrejše zajemanje vode," je povedal. Postregel je tudi s podatkom, da helikopter zajame od 1100 do 2400 litrov vode ter da je to letos že sedmi požar, ki ga gasijo helikopterji SV.

Zato Civilna zaščita Mestne občine Kranj, Gasilsko reševalna služba Kranj in Policijska uprava Kranj pozivajo ljudi, naj se do preklica ne zadržujejo na območju med Hidroelektrarno Mavčiče in Savskim otokom v Kranju, prav tako ne na območju Potoč in jezera v Preddvoru, kjer poteka intervencija Gasilsko reševalne službe Kranj s številnimi prostovoljnimi gasilskimi društvi in Slovensko vojsko, so sporočili s kranjske občine.

Vzrok požara za zdaj še ni znan. Policija za informacije prosi predvsem tiste, ki so ga videli v njegovi začetni fazi.

Vse pohodnike, ki so se v prihodnjih dneh nameravali odpraviti na pohod v okolico, kjer gori oz. je gorelo, je tiskovni predstavnik PU Kranj Kos pozval, naj se območju še nekaj časa izogibajo, saj je vročina zelo visoka. Dostop na območje je tudi sicer zaradi intervencije še naprej prepovedan.

Gorski reševalci Gorska reševalna služba Kranj so se pridružili gasilcem na požarni intervenciji v Preddvoru in Potoški...

Objavil/a Gorska Reševalna Zveza Slovenije dne Torek, 29. marec 2022

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija