GANTAR ODSTOPIL KOT PODPREDSEDNIK DESUS: "Erjavec je vse manj demokratičen"

Slovenija

Nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar je septembra na seji izvršnega odbora in sveta DeSUS odstopil s funkcije podpredsednika stranke. Kot je danes povedal za STA, se v večji meri vrača v zdravniško delo, obenem pa je tudi kritičen do predsednika Karla Erjavca oz. do njegovega načina vodenja stranke, ki je, tako Gantar, vse manj demokratično.

Tomaž Gantar

Gantar, sicer več let med vidnimi akterji DeSUS, se tudi ne strinja z delom stranke v zadnjem obdobju. Po njegovih navedbah podpredsedniki nimajo jasno definiranih nalog in posledično tudi ne pomembnejšega vplivanja na delo stranke. Ostaja pa njen član, je pojasnil v današnji izjavi za STA.

Stranka DeSUS, ki že nekaj časa beleži precej nizko javnomnenjsko podporo, se bo 17. januarja sestala na izrednem volilnem in programskem kongresu. O kongresu se je sicer govorilo že po državnozborskih volitvah, ko je stranka v primerjavi z mandatom pred tem precej izgubila, Erjavec pa je ponudil svoj odstop. Svet stranke je tedaj njegov odstop zavrnil, po majskih volitvah v Evropski parlament pa so ocenili, da ni razloga, da bi zavlačevali s kongresom. Ostali so namreč pred pragom Evropskega parlamenta.

Karl Erjavec

Dolgoletni predsednik stranke in aktualni minister za obrambo Erjavec je napovedal, da bo na kongresu ponovno kandidiral, za zdaj pa še ni znano, ali bo imel kakšnega protikandidata. Gantar je danes zatrdil, da na kongresu nima namena kandidirati za funkcije v stranki.

Erjavec je sporočil, da Gantarjevih izjav, tudi očitkov na njegov račun, ne komentira. Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša pa je glede Gantarjevih kritik, da je Erjavčevo vodenje vse manj demokratično, za STA dejal le, da ima vsak pravico kogar koli ocenjevati. "Jaz pa trenutno Erjavca ne bi ocenjeval," je dodal.

Franc Jurša

Pojasnil je še, da trenj v ožjem vodstvu stranke sicer ne čuti, so pa vsakodnevna sporočila s terena in marsikdo razmišlja, da bi stranka morala več narediti.

Jurša na vprašanje, ali bi bilo dobrodošlo, da bi imel Erjavec na kongresu protikandidata, ni odgovoril konkretno. S strani demokratičnega odločanja so volitve po njegovih navedbah bolj zanimive, ko je več kandidatov. "A biti predsednik stranke ni zahvalno delo in ne vem, če se bo kdo od tistih, ki bi bili sposobni voditi stranko, za to odločil," je dodal.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija