GANTAR O NOVIH UKREPIH: Prve doze cepiva naj bi dobili decembra

Slovenija

Vlada je na četrtkovi seji podaljšala večino dosedanjih ukrepov, hkrati pa je sprejela nekatere dodatne omejitve. Ukrepi so predvideni za naslednjih 14 dni, potem pa bi lahko sledilo nadzorovano sproščanje. O sprejetih ukrepih je minister za zdravje Tomaž Gantar spregovoril v oddaji Odmevi.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je sinoči v oddaji Odmevi na Televiziji Slovenija odgovarjal na vrsto vprašanj, povezanih z novimi ukrepi in kako bo življenje potekalo naslednjih 14 dni. "Predvideni so za 14 dni. Mislim, da smo že z ukrepi, ki so bili sprejeti 26. oktobra, dosegli iz eksponentne rasti števila okuženih linearno. Če bi zdaj začeli s sproščanjem ukrepov bi ponovno hitro prišli do poslabšanja in do kritične situacije. Z močnejšo omejitvijo stikov v času inkubacije, se pravi do 14 dni, pa lahko z doslednim spoštovanjem izogibanja stikov prevesimo število okuženih navzdol," je odgovoril na vprašanja, kaj se bo zgodilo, v kolikor se krivulja po dveh tednih ne bo obrnila navzdol.

Poudaril je, da vlada zapira tisto, kar ni nujno. Dovoljenje za delo imajo vulkanizerji, saj, kot je pojasnil minister, je menjava gum v teh letnem času izrednega pomena. Delali bodo lahko tudi dimnikarji.

Minister se je sicer zavzemal za še ostrejše ukrepe, a nato pri določenih zadevah popustil: "Pogovori in usklajevanja so bila dolga. Ne gre za popuščanje, ne gre za to, kdo bo močnejši. Šlo je za argumentirano razpravo." Znova je poudaril, da bodo ukrepi veljali 14 dni, nato bo sledilo postopno sproščanje. "Na ta način bodo ukrepi trajali krajši čas, kot če bi sprejeli milejše ukrepe, ki bi jih morali imeti v veljavi dlje časa," je razložil.

IDEALNI POGOJI ZA DELO TIK OB MORJU: Izberite si poslovni prostor v koprski marini

Marina Koper d.o.o. v na novo zgrajeni stavbi na Kopališkem nabrežju, ki se dizajnersko in funkcijsko popolnoma sklada z okoljem, tj. morjem in plovbo, prodaja prostore za pisarniške, trgovske ali storitvene namene, v skupni izmeri približno 1.000 kvadratnih metrov.

Bi se lahko na drugi val bolje pripravili?

Pri odgovoru na to vprašanje se je Gantar sprva omejil na zdravstveni sistem, ki da se sproti prilagaja. "Vlada velika kadrovska podhranjenost, ki je v nekaj mesecih ni bilo možno odpraviti, tudi z možnostmi dodatnih zaposlitev ne," je dejal minister, ki je sicer prepričan, da smo drugi val vendarle pričakali dobro pripravljeni.

Cepivo v Sloveniji predvidoma decembra

Vlada se je na včerajšnji seji sicer seznanila tudi s strategijo cepljenja. Kot je že na popoldanski novinarski konferenci dejal Gantar, imamo "prve resne obete, da bi lahko v decembru prišli že do prvih doz cepiva" in bi lahko tako s cepljenjem začeli v drugi polovici istega meseca. Eno od podjetij, ki bo dobilo prvo registracijo cepiva od evropske agencije za zdravila, je po njegovih besedah Pfeizer, s katerim bo imelo ministrstvo za zdravje prihodnji teden sestanek. Na njem "bomo skušali doreči način, pogoje in možnosti za začetek cepljenja" pri nas, je dejal.

Cepiva sprva po njegovih besedah ne bo dovolj za vse potrebe v EU, zato bo morala vsaka država oblikovati prioritetno listo: "To pomeni najprej cepljenje ogroženih, to je v domovih za starejše in cepljenje zdravstvenih delavcev, kroničnih bolnikov in tako naprej."

KAKO NAJLAŽJE DO RECEPTA ALI ZDRAVNIKA? V ZD Koper je to tako enostavno (VIDEO)

Svoje delo so zaradi aktualnega stanje glede koronavirusa prilagodili tudi v koprskem zdravstvenem domu, tako med drugim do nadaljnjega osebno naročanje ni mogoče. Da bi obiskovalcem kar se da poenostavili postopek naročanja, so na njihovi spletni strani pripravili obrazec e-naročanje, s katerim boste najlažje prišli do zdravnika ali recepta.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
4ugoketo |  13 .11. 2020 ob  09: 35
minister Gantar in krizni štab
kdo je odgovoren za 85% pojavnost covid-19 po domovih za starejše občane?
(ministerstvo za delo? je odgovoril minister za zdravstvo? )

umirajo največ starejši od 85 let. (covid-19 sledilnik, umrli)
ali mislite da se preveč družijo in žurajo po garažah?

Zaostritev ukrepov, ko se razmere že umirjajo, je le odvračanje pozornosti
o zeres slabih razmerah v DSO in napačnih odločitvah kriznega štaba
Testerajte na pravih mestih, če že.