FVZ IZ NOVE GORICE V VIPAVO: Študenti se dobro počutijo, vodstvo fakultete zadovoljno z ureditvijo stavbe

Koper

Z začetkom novega študijskega leta je v Vipavi začela z delom dislocirana enota Fakultete za vede o zdravju (FVZ) iz Izole. Enota je do konca prejšnjega leta delovala v Novi Gorici, zaradi boljših pogojev pa se je preselila v Vipavo. Z ureditvijo stavbe stare šole sredi Vipave je vodstvo fakultete in Univerze na Primorskem zelo zadovoljno.

Selitev očitno ni motila niti študentov, saj so zasedena vsa razpisana študijska mesta, skupaj s študenti višjih letnikov je tako v Vipavi zdaj okrog 140 študentov, je na včerajšnji novinarski konferenci povedal dekan fakultete Nejc Šarabon. Visokošolski strokovni študijski program zdravstvene nege je izolska fakulteta na Goriškem izvajala vse od leta 2006, zanj pa je še vedno veliko zanimanja.

"Dolgoletna želja, da bi zagotovili stabilnejše in dolgoročno izvajanje študijskega programa v dislocirani enoti fakultete, je pripeljala do iskanja ustreznejših prostorov in naposled do odločitve za selitev enote v drugo občino," je povedal Šarabon. Dodal je, da so jih prepričali načrti o razvoju občine, ki je v njihovem prihodu videla številne priložnosti za poživitev kraja in družbeno koristnega dogajanja.

"Imamo resen namen vključevanja v lokalno okolje, sprva z organizacijo dogodkov vseživljenjskega izobraževanja za strokovno in laično populacijo, kasneje morda s širitvijo študijskih vsebin," je še dejal Šarabon.

Vipavski župan Goran Kodelja pa je povedal, da se zavedajo tudi potreb študentov. Najprej jim bodo z lokalnimi ponudniki zagotovili ustrezno prehrano za študentske bone. Še naprej bodo iskali nastanitvene kapacitete, saj bo nekje do 60 študentov, ki prihajajo iz celotne Slovenije, potrebovalo nastanitev v Vipavi tudi v prihodnje.

Prav zato je bil vesel obiska predstavnikov ministrstva za šolstvo, s katerim se dogovarjajo za naložbo v novo stavbo Centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje (CIRIUS) otrok s posebnimi potrebami Vipava, sedanjo stavbo pa bi po predelavi namenili za študentski dom.

Poskrbljeno bo tudi za tesno sodelovanje z zdravstveni in socialno-varstvenimi ustanovami ter s krajevno knjižnico, ki bo v sodelovanju s fakulteto zagotavljala ustrezna strokovna gradiva. Kodelja pa je poudaril še, da bo po vseh izvedenih projektih Vipava tudi privlačno okolje za študente.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija