FURSOVCI POOSTRENO, A NE TAKO STROGO V PREVERJANJE ODLOKA PCT: Največ nadzorov v obalno-kraški regiji, med kršitelji večinoma gostinci

Koper

Inšpekcijske službe so že v tednu pred jesenskimi šolskimi počitnicami, pa tudi med njimi, poostrile nadzor nad izvajanjem pogoja PCT po vsej državi. Na Finančno upravo Republike Slovenije (FURS) smo tako naslovili nekaj novinarskih vprašanj, v želji po pridobitvi rezultatov nadzorov v obalno-kraški regiji. S FURS-a odgovarjajo, da je bilo največje povečanje nadzorov ugotovljeno ravno na območju Finančnega urada Koper in Nova Gorica, med tokratnimi nadzori pa so kršiteljem odloka izdajali zgolj opozorila.

Inšpektorji FURS-a so na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih (ZNB) od 18. do 26. oktobra opravili nadzore na 131 lokacijah pri 1.607 subjektih na območju celotne države. To je za 234 odstotkov več kot v tednu pred tem, pojasnjujejo na FURS-u. Pri tem so v 35 nadzorih (27 odstotkov) v zvezi s spoštovanjem Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 zaznali 38 nepravilnosti. 16 izmed teh na področju nošenja mask in 22 na področju izpolnjevanja PCT pogojev, skladno s tem so izrekli 38 opozoril. Kršitelji odloka so bili večinoma gostinci.

"Pri izvajanju nadzorov je posebna pozornost namenjena preverjanju izpolnjevanja PCT pogojev pri zaposlenih delavcih inšpiciranega zavezanca za davek, poleg tega pa tudi preverjanju, na kakšen način so zavezanci za davek preverjali izpolnjevanje PCT pogojev pri uporabnikih storitev in obiskovalcih," na FURS-u pojasnjujejo, kaj so preverjali. Največ nadzorov je bilo na območju Finančnega urada Koper, kjer so jih izvedli 20 (400 odstotno povečanje) in Finančnega urada Nova Gorica, kjer so izvedli 11 nadzorov (367 odstotno povečanje).

Glob tokrat ni bilo, bodo pa fursovci v prihodnje bolj strogi 

"V vseh ugotovljenih primerih nepravilnosti na področju izpolnjevanja PCT pogojev so bila izrečena opozorila. Nepravilnosti so bile odpravljene že med nadzorom," še pojasnjujejo na FURS-u in dodajajo da bodo število tovrstnih nadzorov okrepili tudi v prihodnjih dneh.

Pred njimi 'ne bodo varni' niti zavezanci, ki so jih v preteklosti že obiskali in jim izdali opozorila, saj lahko tudi slednje ponovno obiščejo. "V primeru ponovno ugotovljenih kršitev, bodo zavezanci ustrezno sankcionirani z globami," še dodajajo.

PRIJAZNO opozarjamo - tudi med prazniki ne počivamo in bomo opravljali nadzore ????, kjer bomo preverjali PCT....

Objavil/a Finančna uprava RS dne Sreda, 27. oktober 2021

Na FURS smo sicer naslovili kar nekaj novinarskih vprašanj. Zanimalo nas je, koliko nadzorov so v tem tednu opravili na območju obalno-kraške regije, kaj vse so inšpektorji nadzirali in koliko kršitev so ugotovili. Ob tem nas je zanimalo še, katera izmed obalno-kraških občin je prednjačila po številu kršenja odloka. Izvedeti smo želeli še, koliko postopkov so na območju obalno-kraške regije sprožili inšpektorji oz. koliko glob so izdali ter v kakšni vrednosti. Preverjali pa smo tudi, ali je med nadzori prišlo do kakršnihkoli nesodelovanj s strani davčnih zavezancev.

S FURS-a so nam glede obalno-kraške regije odgovorili le o številu opravljenih nadzorov na posameznem področju finančnih uradov, in sicer da so, kot že rečeno, na območju koprskega opravili 20 nadzorov, na območju novogoriškega pa 11. Na preostala vprašanja za obalno-kraško regijo pa nismo dobili odgovorov. Kot so zapisali: "Podrobnejših podatkov žal nimamo zbranih."

Novinarska vprašanja v zvezi s poostrenim nadzorom preverjanja pogoja PCT smo naslovili tudi na zdravstveni inšpektorat, s katerega so nam odgovorili, da lahko odgovore pričakujemo v najkrajšem možnem času.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Obala1 |  29 .10. 2021 ob  14: 12
Kaj ti bebci na FURSu nimajo kaj delat, da se ukvarjajo s tem …ali jih psihopat In pretilni minister silita v to? Mone