FRANCIJA IN NEMČIJA PODPIRATA UKRAJINO: Lahko uporabi orožje proti ciljem v Rusiji (FOTO)

Svet

Francija in Nemčija sta v torek izjavili, da bi morala biti Ukrajina sposobna uporabiti njihovo orožje proti ciljem v Rusiji, od koder Moskva napada Ukrajino. Na novinarski konferenci v spremstvu nemškega kanclerja Olafa Scholza je francoski predsednik Emmanuel Macron pojasnil, da je francosko orožje, poslano v Ukrajino, vključno z daljnosežnimi raketami, dovoljeno uporabljati proti bazam znotraj Rusije.

"Ukrajinsko ozemlje je napadeno iz baz v Rusiji," je dejal Macron med obiskom v Schloss Mesebergu v Brandenburgu v Nemčiji. "Kako naj torej Ukrajincem pojasnimo, da moramo zaščititi ta mesta in vsa območja okoli Harkova, če jim rečemo, da ne smejo zadeti točke, od koder so izstreljene rakete?" Macron je dodal, da Ukrajina ne sme napadati drugih ciljev v Rusiji, vključno s civilnimi ali drugimi vojaškimi cilji. Scholz je podprl Macronove izjave in dejal, da se lahko Ukrajina brani, dokler spoštuje pogoje, ki jih določajo države dobaviteljice orožja, vključno z ZDA, in mednarodno pravo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je večkrat prosil za dovoljenje svojih zaveznikov za širjenje uporabe dobavljenega orožja za napade na Rusijo. Združene države, največji dobavitelj orožja Ukrajini, so doslej prepovedale Kijevu streljati svoje orožje znotraj ruskega ozemlja zaradi skrbi pred eskalacijo. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v sredo nakazal možnost spremembe politike, saj je dejal, da bodo ZDA še naprej "prilagajale in prilagodile" svojo podporo Ukrajini. Blinken je dejal, da ZDA trenutno ne omogočajo Ukrajini, da bi s svojim orožjem udarjala zunaj svojih meja v Rusijo.

Prejšnje meje, ki so jih določili zahodni voditelji, so bile že presežene, vključno z dobavo tankov v začetku leta 2023 in letal F-16 v poletju 2023. Francija je Ukrajini dobavila neznano število raket SCALP, ki imajo doseg do 155 kilometrov in nosijo bojno glavo z visoko eksplozivno penetracijo. SCALP je enakovreden britanskemu Storm Shadow, ki ga je Ukrajina prav tako prejela. Francija je Ukrajini dobavila tudi vrsto vojaške opreme, vključno s samovoznimi havbicami Caesar, ki imajo doseg do 42 kilometrov. Macron je poudaril, da se francosko orožje lahko uporablja le proti ciljem, od koder so izstreljeni napadi na Ukrajino.

Ruski predsednik Vladimir Putin je izjavil, da Ukrajina ne more uporabiti daljnosežnega orožja brez znatne podpore NATA, kar bi lahko povzročilo "globalni konflikt". Putin je dejal, da "končna izbira tarče" ali "izvedba misije" za zahodne sisteme potrebuje visoko usposobljene strokovnjake, ki se zanašajo na podatke satelitskega izvidništva. Medtem je Belgija v torek obljubila, da bo Ukrajini dobavila 30 lovcev F-16 v naslednjih štirih letih kot del dvostranskega varnostnega dogovora. Belgija ponuja svojo dolgoročno podporo Ukrajini z vojaško pomočjo v vrednosti vsaj 1,06 milijarde dolarjev za letošnje leto.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  30 .05. 2024 ob  07: 00
Francija in Nemčija spodbujata 3. svetovno vojno! Škifo! Upajmo, da je naš komedijant iz vrha obrambnega ministrstva odločno proti in bo to povedal na glas!
Kaštelan |  29 .05. 2024 ob  23: 57
Macron je sfrustriran,ker ima mamico za ženo.Ne bo miru dokler ne bo priletelo par taktičnih nuklearnih bomb.Amerikanci imajo izkušnje iz Japonske,Rusi bodo to izvedli,ne manjka dosti.
hribi |  29 .05. 2024 ob  20: 41
Smo si zapomnili kdo stopnjuje konflikt. Jutri ko se bo zgodila katastrofa po prepozno točiti solze. Se je čas da odnehate. Sicer bo bolelo, zelo. Vprašanje je: čigava vojna in za koga?