FOTO IN VIDEO: Sramota na Socerbu!

Slovenija

Slovenija je v Evropsko unijo vstopila maja leta 2004. A sodeč po stanju malobmejnega prehoda Socerb temu še zdaleč ni tako. Meja med Italijo in Slovenijo je tam še kako vidna. Italijanska stran bivšega maloobmejnega prehoda je urejena, objekti, v katerih so službovali cariniki in policisti, so odstranjeni, cesta je na novo asfaltirana. Ko pa stopite korak od mejnega kamna, ki loči državi, se počutite kot v časovnem stroju. Na slovenski strani vas čaka uničena cesta in kot posladek zrušena streha ter razpadajoča stavba carinske in obmejne kontrole. Vse skupaj je videti kot slaba šala. Pa žal ni. 

Tedanji minister Andrej Bajuk je 26. junija 2008 v svoji ljubljanski pisarni podpisal uredbo o prenehanju uporabe in veljavnosti predpisov, s katerimi so določeni mejni prehodi in obseg uporabe mejnih prehodov Republike Slovenije na notranjih mejah Evropske Unije. S to uredbo je mejni prehod za obmejni promet Socerb prenehal obstajati.

Italijani so očitno padec meje vzeli zares. Uredili so dostopno cesto, ki jo krasi nova asfaltna prevleka, na mestu, kjer je bila nekoč stavba italijanske carine in policije, so uredili prijetno postajališče. Korak od obmejnega kamna, ki označuje mejo med državama, pa stoji tabla - sicer poševno - ki označuje da je tudi Slovenija v Evropski uniji. In to je vsa investicija Republike Slovenije v šestih letih.

Meja med državama je zelo jasno vidna. Ko prestopite iz novega asfalta na slovensko stran, vas najprej pričaka velika luknja sredi ceste, a glede na stanje slovenskih lokalnih in regionalnih cest bi to še nekako razumeli. Ko pa zagledate apokaliptični prizor na desni strani, kjer vsem na očeh razpada stavba, ki so jo nekoč uporabljali slovenski cariniki in policisti, pa vas kakršno koli razumevanje zapusti. Nadstrešek modre barve je kot bi bil porinjen s ceste in sedaj dobesedno leži na stavbi. Drog, ki je nekoč ponosno nosil zastavo države, zdaj sameva, a je nekako preživel. Stavba dobesedno razpada. Smeti so vsepovsod. 

Cesto, ki vodi mimo Socerba do avtoceste, uporablja precej turistov. Označena je v vseh zemljevidih, ob poletnih kolonah se tod mimo proti Hrvaški zapelje kar nekaj vozil. Tudi Tržačani, ki za vikende obiščejo slovenske gostilne, radi uporabijo to pot. In kaj je prva stvar, ki jo zagledajo? Sramota. Dobrodošli v Republiki Sloveniji. 

Deli novico:

vigo del torro |  14 .11. 2014 ob  08: 16
Rrs ds ni vec carinikov in policistov, so pa vinjetarji na vseh AC vstopih v drzavo.
zvizgac |  12 .11. 2014 ob  16: 10
tudi v rusiji so slabse ceste
imajo pa zapore polne takih ki pri nas lahko vodijo slovensko politiko sramot
Kaj pa občina? |  12 .11. 2014 ob  08: 41
kej bi že lahko uredila. ali je lažje sklicevanje na državo, a ne?
Kopernik |  11 .11. 2014 ob  19: 05
Gateway to the Balkans!
Ana |  11 .11. 2014 ob  18: 55
CESTA MUGGIA-SANTA BARBARA GLANC NOVA..CESTA MUGGIA-LAZARET GLANC NOVA. NASE CESTE OBUPNE
Mitko |  11 .11. 2014 ob  15: 20
Da vidim junaka, ki gre to na lastno pest urejat :D hahha addio bei tempi passati.
Čakte bo že EU dala kak €, pa bodo naši zagrabili ... črpanje EU sredstev pa to . hahahha
Balkan Forever  |  11 .11. 2014 ob  15: 00
Ma kaj se smešite s temi komentarji.
Vsak mona, ki gre mimo lahko samo reče "Čo, ma kakšna je ta Slovenija ? Ma kako je neurejena"

objekt  |  11 .11. 2014 ob  14: 56
je načeloma še normalen, nadstrešek pa je pri premiku poškodoval streho. Vprašanje - kdo je premikal nadstrešek, koga je motil? Država? Verjetno ne. Raziščite, pa najdete na koga napisat račun.
mixi-maxi |  11 .11. 2014 ob  14: 09
Nekdanji mejni prehod - Socerb? Ja to pa je tako, če ni denarja, ga ni, če ni dobre volje, je ni! Doma je tudi približno tako! A kljub temu, šalo na stran, tudi če gre za manjši prehod je vsekakor zelo grdo, da že toliko let "krasi" ta del naše lepe deželice. A to še ni najhuje. Žal imamo, kljub temu, še veliko grdih stvari pod streho, točneje na podstrešju naše ljube domovine. A niso menda za take zadeve nekateri ljudje tudi plačani!? Mislim, da so! Torej, pot pod noge.
jst |  11 .11. 2014 ob  14: 07
še dobro da se gremo nekega turizma....
ja |  11 .11. 2014 ob  13: 42
čeprav spomite se mejnega prehoda na škofijah naprimer....italijanski je bil katastrofa..mi smo imeli urejeno.
ja no |  11 .11. 2014 ob  12: 59
res je sramotno, vendar ne misliti, da je čez mejo vsepovsod vse oh in sploh....ta cesta je mogoče res asfaltirana in deluje vpadljivo napram našim luknjam, imajo pa tudi drugi čez mejo veliko takih "cvetk"....mogoče bi nas rešila kakšna delovna akcija. da odstranimo tisto podrtijo, ampak na žalost lahko fašeš še kakšno kazen, če očistiš, to je namreč naša logika
1