FORUM, S KATERIM SE BO ZAKLJUČILO SLOVENSKO PREDSEDOVANJE EUSAIR: Ministri bodo podpisali Izolsko deklaracijo

Izola

Enoletno predsedovanje Slovenije Strategiji EU za jadransko-jonsko regijo (EUSAIR) se bliža koncu s tradicionalnim forumom, katerega je napovedal že dogodek Mnogo generacij – Ena prihodnost, ki se je odvil 5. maja. Vrhunec pa bo forum Na obalah skupnega morja dosegel 11. in 12. maja. Organiziran bo prek virtualne platforme, slovenski nujni udeleženci pa se bodo oglašali iz hotela Bernardin.

Predsedovanje EUSAIR se bo tako svečano predalo Albaniji, med prioritetami slovenskega predsedovanja pa najdemo izboljšavo kakovosti življenja na obalnih območjih skupnega morja, nadaljevanje procesa evropeizacije Zahodnega Balkana, izboljšavo komunikacijskih veščin, pa seveda tudi razpravo o aktualnih izzivih, povezanih s covidom-19.

Po zaključku foruma bodo obeležili tudi zamenjavo dotrajanih tabel "Varuj Morje" na vhodu v Piran. Ob priložnosti predsedovanja so vseh šest tovrstnih tabel vzdolž obale slovenske Istre prenovili in, v sodelovanju Direkcije RS za vode in Agencije RS za okolje ter Občine Piran, na novo postavili. Pobudo za zamenjavo je podal koordinator stebra za Kakovost okolja EUSAIR, dr. Mitja Bricelj.

Na zaključni forum je trenutno prijavljenih preko 800 udeležencev iz okvirno 30 držav iz vsega sveta. Prevladujejo obiskovalci iz držav EUSAIR – Slovenije, Albanije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Grčije in Srbije, pa tudi Belgije. Prijave so še vedno mogoče na tej povezavi, lahko pa si ga ogledate tudi v prenosu prek družbenih omrežij.

Forum tematsko pokriva modro gospodarstvo oziroma trajnostno rast, povezano z morjem, regijsko povezljivost na področju energetike in transporta, kakovost okolja in trajnostni turizem. Za vsako od omenjenih področij bo organizirana tematska okrogla miza s strokovnjaki Evropske komisije in posameznih držav. Ob forumu poteka tudi mednarodni virtualni sejem podjetij, ki se ga bo udeležilo preko 100 podjetij iz vseh EUSAIR držav.

Udeležence bo v živo pozdravil minister za zunanje zadeve Anže Logar, prek video povezave pa še EU komisarka za kohezijo in reforme Elisa Ferreira in minister brez listine za regionalni razvoj in evropsko kohezijsko politiko Zvone Černač.

Slavnostna gosta foruma, ki bosta z ministri spregovorila o okoljski prihodnosti Jadransko-Jonske regije, bosta prejemnica Nobelove nagrade za mir Lučka Kajfež Bogataj in ambasador evropskega klimatskega parka Boštjan Videmšek. Pozornost bo namenjena tudi mladim s podelitvijo nagrad za najboljši poslovni načrt - EUSAIR POPRI, ki poteka v sodelovanju s Primorskim tehnološkim parkom. Dogodek bo popestril kulturni program, kjer bo nastopil legendarni lokalni izvajalec Rudi Bučar ter vrhunski svetovno priznani violončelist Luka Šulič.

V sklopu Foruma EUSAIR bo potekal tudi virtualni dogodek B2B - internacionalni virtualni dogodek, ki je namenjen podjetnikom, predvsem iz regije ob Jadranskem in Jonskem morju, ki iščejo priložnosti za posel, tehnološko in projektno sodelovanje v okviru modre rasti, povezovanja regij, kvalitete in varovanje okolja in trajnostnega turizma. Platforma bo omogočala virtualno poslovno mreženje za predvsem mikro, mala in srednje velika podjetja. Organizira ga Univerza na Primorskem kot članica mreže evropskih podjetij EEN (Enterprise Europe Network) v sodelovanju s preostalimi člani EEN pod okriljem slovenskega predsedovanja EUSAIR s podporo projektnih partnerjev podporne točke za EUSAIR.

Ministri EUSAIR držav se bodo sestali na tematiko prihodnosti regije in podpisali Izolsko deklaracijo, v kateri so zapisane zaveze držav pri uresničevanju sodelovanja v regiji.

Iztok Škerlič

Direktor Javnega zavoda za spodbujanja podjetništva in razvojne projekte (JZP) Izola mag. Iztok Škerlič je ob zaključku enoletnega projekta opisal, da je bilo preteklo leto, "kot bi pričakovali, polno izzivov, vendar nadvse zadovoljivo in navdušujoče. Rezultati našega medsebojnega sodelovanja v Jadransko-Jonski regiji in naših prizadevanj, predvsem na področju okolja, nas vsekakor peljejo nasproti, upajmo, bolj trajnostno naravnani prihodnosti. To nas seveda spodbuja za nadaljnjo poglabljanje sodelovanja in nadgrajevanje že predstavljenih projektov. Predvsem smo ponosni na Izolsko deklaracijo in njen pomen za samo Občino Izola in celotno regijo. To bo tudi odlični uvod v predsedovanje Slovenije Evropski uniji".