FINALNI VEČER FESTIVALA SLOVENSKEGA FILMA: Drevi bodo v Portorožu najboljše nagradili

Piran

S slavnostno podelitvijo vesen in drugih nagrad se bo drevi v portoroškem Avditoriju sklenil 24. Festival slovenskega filma Portorož. Na festivalu so prikazali skupno 84 filmov, od tega več kot 50 v tekmovalnem programu. Za nagrade se med drugim poteguje šest celovečernih igranih filmov in štirje dokumentarci ter devet manjšinskih koprodukcij.

Na podelitvi, ki se bo začela ob 19. uri, bodo podelili številne vesne v več kategorijah, pa tudi nagrado občinstva, nagrado Iridiuma za najboljši prvenec, nagrado Art kino mreže Slovenije, nagrado FIPRESCI in nagrado mladih kritikov. Že v soboto so nagradi kosobrin za leti 2020 in 2021 izročili rekviziterju Rudiju Požku in mojstru osvetljave Dragu Jariću, še pred začetkom festivala pa so organizatorji naznanili, da je prejemnica Badjurove nagrade inovatorka in inženirka filmskega zvoka Emilija Soklič.

Tekmovalni program vključuje deset slovenskih celovečernih filmov, med katerimi je šest igranih in štirje dokumentarci, devet celovečernih manjšinskih koprodukcij in 21 kratkih filmov, pa tudi študentske filme.

Filme, ki prejmejo nagrade vesna, bosta ocenjevali strokovni žiriji. V žiriji za celovečerne filme so dramski in filmski igralec Primož Bezjak, režiserka in producentka Dana Budisavljević ter režiser in scenarist Želimir Žilnik, v žiriji kratkometražcev vseh zvrsti in študijskih filmov pa so režiser in vizualni umetnik Robert Černelč, režiser in scenarist Matjaž Ivanišin ter pedagoginja in programska vodja festivala Enimation Hana Repše.

Novi direktor festivala Bojan Labović je filme razvrstil še v pregledni in posebni program. Festival je potekal na dveh enakovrednih glavnih prizoriščih, v Avditoriju Portorož in v razstavišču Monfort, dodatno prizorišče pa je bilo letos piransko Gledališče Tartini.

Festival je zaznamoval tudi strokovni program, ki je vključeval okrogle mize, strokovne posvete in delavnice in je bil večinoma dostopen na spletu.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija