Film o Lipici: Glavni pripovedovalci zgodbe so konji

Slovenija

V Kobilarni Lipica bodo danes ob 18. uri predpremierno predstavili nov dokumentarni film z naslovom Lipica. Kraj, ki je dal konju ime. Zaobjel je tudi zgodovinsko pot in nastanek kobilarne ter perspektive njenega razvoja, je za STA povedal strokovni vodja Kobilarne Lipica Janez Rus.

Dokumentarni film o Lipici je nastajal več kot leto dni, z njim pa je avtorica in scenaristka filma Maja Kirar lipicancu in kraju njegovega izvora postavila filmski spomenik. Predpremiero si bo ogledal tudi minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan.

"Film poudarja vse tisto, kar je bistveno v Kobilarni Lipica, avtorji so ga ustvarjali skupaj z nami. To pomeni, da avtorji niso poudarili le konjereje, pač pa tudi poudarke stavbne in krajinske dediščine ter vrednote naravne dediščine," je za STA povedal strokovni vodja Kobilarne Lipica Janez Rus. A hkrati dodaja, da tako kot avtorji filma, tudi oni zagovarjajo stališče, da je osnovna in največja vrednota kobilarne prav konj, lipicanec.

Film je v začetku nastajal pod režisersko taktirko v začetku leta preminulega priznanega režiserja Sama Milavca, njegovo delo pa so nato nadaljevali avtorica Maja Kirar, Alen Mavrič in Stojan Vajngerl. Direktor fotografije je Stojan Vajngerl, za montažo je poskrbel Alen Mavrič, za avtorsko glasbo pa skladatelj Vlado Batista. Film bo premierno predstavljen na TV Koper Capodistria v nedeljo, 27. oktobra, ob 18. uri.