FETALNI ALKOHOLNI SINDROM: Tudi očetovo pitje alkohola vpliva na razvoj nosečnosti

Slovenija

Danes obeležujemo dan fetalnega alkoholnega sindroma. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so ob tem izpostavili, da na zdravje otroka ne vpliva samo materino pitje alkohola pred otrokovim rojstvom, temveč tudi očetovo. Pitje alkohola med nosečnostjo povzroča motnje v razvoju otroka pred in po njegovem rojstvu, so zapisali.

Dan fetalnega alkoholnega sindroma obeležujemo 9. septembra ob 9.09, kar simbolizira devet mesecev nosečnosti, ko alkohol ogroža razvoj in rast še nerojenega otroka, piše na spletni strani NIJZ.

Pitje alkohola med nosečnostjo lahko privede do številnih negativnih posledic, kot so spontani splav, odmrtje ploda, prezgodnji porod ali rojstvo otroka s spektrom fetalnih alkoholnih motenj.

Slednje predstavljajo ime za različne prirojene težave, povezane z izpostavljenostjo otroka alkoholu pred rojstvom. Alkohol škodljivo vpliva na razvoj in rast zarodka ter lahko povzroči trajne poškodbe. Spekter fetalnih alkoholnih motenj lahko preprečimo, saj se pitju alkohola lahko izognemo.

Slovensko združenje za kronične nenalezljive bolezni ob tokratnem dnevu fetalnega alkoholnega sindroma danes začenja tudi akcijo Premlad, da bi pil (Too Young To Drink), ki je del mednarodne medijske kampanje za dvig ozaveščenosti glede tveganj pri predporodni izpostavljenosti alkoholu še nerojenih otrok. Kampanja se je začela danes na ljubljanskem Prešernovem trgu, aktivnosti v sklopu kampanje pa se bodo nadaljevale ves september, ki je uradno mesec ozaveščanja o fetalnem alkoholnem sindromu, so napovedali soorganizatorji kampanje z Inštituta Utrip.

Kot je poudaril direktor Utripa in vodja Mreže Preventivna platforma Matej Košir, želijo s kampanjo zlasti dvigniti ozaveščenost glede nevarnosti pitja alkohola med nosečnostjo med ženskami v rodni dobi in nosečnicami, zagotoviti in razširiti natančne, verodostojne in na raziskavah temelječe informacije o tveganjih glede pitja alkohola med nosečnostjo ter spodbuditi ženske, njihove družine in prijatelje ter družbo kot celoto, da podprejo in spodbujajo nosečnost brez alkohola.

Kampanji so se pridružili tudi v Mladinski zvezi Brez izgovora Slovenija, "ker alkoholna industrija v zadnjih letih vedno bolj cilja na mlada dekleta z različnimi pristopi, kot so barve in okusi pijač, kot tudi prek oglaševanja na socialnih omrežjih ter filmov in serij. Mladi premalo poznajo tveganja, povezana s pitjem v nosečnosti, zato predlagamo začetek označevanja alkoholnih pijač z znakom, ki opozarja, da je alkohol v nosečnosti nevaren", je poudarila Urška Erklavec iz zveze.

Letošnjo akcijo so podprli tudi v Slovenski zvezi za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo, Inštitutu za mladinsko participacijo, zdravje in trajnostni razvoj, Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije, Nacionalni mreži NVO za zdravje 25x25 ter v mreži NVO varujejo naše zdravje.

Fetalni alkoholni sindrom je najtežja oblika motenj iz spektra fetalnih alkoholnih motenj. Glavne značilnosti so zastoj rasti in prizadetost osrednjega živčevja, osebe pa imajo tudi značilne obrazne poteze.

Natančno število otrok, ki se rodijo s posledicami uživanja alkohola med nosečnostjo, ni znano. Ocene tujih strokovnjakov kažejo, da se v Sloveniji na leto rodi okoli 80 otrok s fetalnim alkoholnim sindromom, vseh otrok s posledicami izpostavljenosti alkoholu pred rojstvom pa se rodi približno petkrat več.

"Alkohol škodljivo vpliva na razvoj otroka že od samega začetka. V nosečnosti zato ni varnega obdobja za pitje alkohola, ni varne alkoholne pijače in ni varne količine alkohola. Mnogi menijo, da je v času nosečnosti dobro spiti kozarec rdečega vina, a to ne drži. Ravno nasprotno, alkohol je tudi toksičen, rakotvoren in dolgoročno povzroča slabokrvnost," je pojasnila Marjetka Hovnik Keršmanc z NIJZ.

Odgovornost glede pitja alkohola pred in med nosečnostjo se pripisuje predvsem materam, toda novejše raziskave kažejo, da na zdravje potomcev in celo naslednjih generacij potomcev vplivajo tudi očetove pivske navade.

Očetovo pitje alkohola med drugim vpliva na partneričino pitje alkohola med nosečnostjo, na zdravje, na izide nosečnosti, zdravje in življenje otroka po rojstvu. Verjetnost, da bo nosečnica pila alkohol, je večja, če pije tudi njen partner, navaja NIJZ.

"Pomembno je, da partnerji spodbujajo in podpirajo partnerko in se ji pridružijo pri skupni odločitvi, da ne pijeta alkohola že takrat, ko načrtujeta nosečnost in nato skozi celo nosečnost, v nasprotnem primeru lahko škodijo zdravju in dobrobiti svojega še nerojenega otroka," je poudarila Maja Roškar z NIJZ.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija