FESTIVAL SLOVENSKEGA FILMA SE VRAČA V PORTOROŽ: Letos bo postregel z več novostmi

Piran

S filmom Inventura scenarista in režiserja Darka Sinka se drevi začenja 24. Festival slovenskega filma (FSF) Portorož. Do nedelje bodo na festivalu prikazali 84 filmov, od tega 54 v tekmovalnem programu. Za vesne se bo potegovalo šest igranih celovečercev in štirje dokumentarni filmi ter rekordnih devet manjšinskih koprodukcij.

Otvoritveni film letošnje izdaje Inventura, ki je svetovno premiero dočakal na filmskem festivalu v San Sebastianu, po besedah režiserja Sinka prikaže zgodbo človeka, ki se mu podira iluzija sveta, v kateri je živel. Pred projekcijo bodo odprli tudi razstavo, posvečeno letošnji Badjurovi nagrajenki, inovatorki in inženirki filmskega zvoka Emiliji Soklič. Z letošnjo izdajo na FSF uvajajo naziv prijatelj slovenskega filma, ki ga bo kot prvi nosil srbski režiser Slobodan Šijan.

Emilija Soklič

Festivalski tekmovalni program vključuje deset slovenskih filmov: med igranimi bo poleg Inventure mogoče v Portorožu videti tudi prvenec Tijane Zinajić Prasica, slabšalni izraz za žensko, igrani film Ameba, ki ga je Blaž Završnik posnel s člani skupine Matter, in nove filme Vinka Möderndorferja (Zastoj), Gorana Vojnovića (Nekoč so bili ljudje) in Miroslava Mandića (Sanremo).

Za vesne bodo poleg šestih igranih filmov v igri še štirje dokumentarci, devet celovečernih manjšinskih koprodukcij, dva srednjemetražca, 21 kratkih filmov ter 12 študentskih filmov. Nagrajence po izboru dveh strokovnih žirij bodo razglasili na nedeljski sklepni slovesnosti.

Kdo bodo letošnji prejemniki nagrad?

Strokovni festivalski program bo vključeval okrogle mize, strokovne posvete in delavnice, posvečene obravnavi aktualnih filmskih problematik ter izmenjavi izkušenj in strokovnih znanj. Večina dogodkov iz tega programa bo dosegljivih na spletu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija