FEKALIJE V JADRANSKEM MORJU SE VIDIJO IZ VESOLJA: Madež pred obalo Istre (FOTO)

Istra

Onesnaženje Jadranskega morja s fekalijami je doseglo takšne razsežnosti, da ga je nedavno zabeležil satelitski posnetek Google Mapsa pri Vodnjanu v Istri. Pri Google Mapsu se strinjajo, da so vidni madeži na posnetkih na območju kanalizacijskega izpusta pri Vodnjanu in da gre najverjetneje za fekalije.

Posnetek Googla Mapsa.

Madeži so vidni na območju Peroja, približno štiri kilometre zahodno od Fažane ter severno od Brionov. Problem je alarmanten, pišejo hrvaški mediji, saj se madež širi proti Nacionalnemu parku Brioni.

Ko so novinarji hrvaškega portala Index začeli raziskovati sledi, ki bi jih pripeljale do onesnaževalca, jih je župan Vodnjana Filip Macan napotil na trgovsko družbo Pragrande d.o.o., ki upravlja s sistemom drenaže in prečiščevanja odpadnih vod na tem območju. V Pragrande so pojasnili, da problem ni njihov, temveč da prihaja iz zastarelega sistema iz osemdesetih let.

Izgradnja novega sistema naj bi se po napovedih pričela prihodnje leto. Tudi v Istri je bilo to poletje na nekaterih plažah občasno prepovedano kopanje zaradi fekalij. A težava sega še 'nižje', na otok Pag, ki naj ne bi imel prečiščevalnega sistema za odpadne vode, niti mehanskega niti biološkega, zato ima kanalizacija prost dostop do morja.

Kot so povedali na portalu Morski.hr, vsak dan prejmejo nekaj prijav, fotografij in video posnetkov, ki prikazujejo onesnaženost Jadranskega morja. Posnetek Google Mapsa naj bi tako bil le eden od neštetih podobnih primerov, ki so zelo pogosti na Korčuli. Težava naj bi bila v infrastrukturi, katere zmogljivost ne more slediti rasti turizma. In seveda, črne gradnje.

Majhni biološki čistilci se danes postavljajo v turistične objekte v priobalnem pasu in na otokih, a pri portalu menijo, da jih je potrebno postaviti tudi v restavracije, ki danes ne odvajajo in prečiščujejo olja ter masti, ki jo uporabljajo v kuhinji. Predvsem pa leti opazka na zasebnike, ki ponujajo namestitev v zgradbah iz časov, ko so ljudje še uporabljali septične jame, veliko pa je tudi nelegalno zgrajenih objektov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  11 .09. 2019 ob  09: 33
Ni straha, Istra premore kar dva vrhunska strokovnjaka za fekalije v morju. Naša dva koprska junaka že čakata na nove izzive v borbi s fekalijami. Se govori okoli, da je nesrečni investitor plemeniti baron J. poleg gradnje vile v Drekovem zalivu v Kopru, kupil tudi parcelo pri Vodnjanu. Zgleda da smrad privlači forešte, da investirajo. Ni kaj gusti son gusti.
Miki |  11 .09. 2019 ob  04: 54
Pozabili ste na vsakodnevno onesnaženo morje na Cresu - naselje Gavza, kjer močno zaudarja po fekalijah, ki jih spoščajo v morje. Onesnaženost sega vse do kampa Kovačine.
Darko |  10 .09. 2019 ob  18: 47
zdaj ni več zanimivo
sezona je končana
Kukuruz |  10 .09. 2019 ob  17: 24
Kdo je tisti heroj od potapljaca ki ce se kaj zamasi more it spodaj?
Ajde da lajkamo in ga proslavimo
Tine |  10 .09. 2019 ob  16: 35
Da niso tudi njim sabotirali kanalizacijo s črno majico.