FAZA OGREVANJA ZA LADIJSKI PROMET V KOPRU: Koliko križark se je že najavilo?

Koper

Po skrčenju seznama potniških ladij zaradi epidemije covida-19 imajo na koprskem potniškem terminalu zaenkrat v letošnji sezoni napovedanih 41 ladij s skupaj okoli 61.000 potniki. A kot so ob tem poudarili v Luki Koper, je panoga globalno še vedno v krču, številke pa se dnevno spreminjajo.

Tako je bil seznam prihodov ladij za leto 2021 sredi lanskega leta, ki ga je povsem zaznamovala epidemija, "dolg" kar 88 ladij in okoli 130.000 potnikov. Kasneje se je skrčil oz. se še vedno krči v skladu z odpovedmi ladjarjev, so priznali v Luki Koper, kjer zaenkrat še niso potrdili datuma prihoda prve letošnje potniške ladje.

Glede ukrepov v zvezi z epidemijo covida-19 v Luki poudarjajo, da so ti odgovornost in interes ladjarja ter ne vplivajo toliko na delo potniškega terminala, razen v delu posameznih omejitev ali zaščitnih ukrepov, ki bodo v tistem trenutku veljali, kot npr. prehod čez šotor, v katerem se izvaja kontrola potnikov, z maskami in razkuženimi rokami ter ohranjanje razdalje.

Panogo pomorstva je lani močno zaznamovala pandemija covida-19, saj po več letih naraščanja števila ladij za križarjenje v koprsko pristanišče ni priplula niti ena ladja. Leto prej pa je bilo po podatkih Luke Koper za potniški terminal rekordno, saj so zabeležili 115.581 potnikov in 72 prihodov potniških ladij. Koprski potniški terminal Koper je od osrednjega mestnega trga oddaljen le 200 metrov in razpolaga s 420 metri obale za privezovanje potniških ladij, izhaja iz podatkov na spletni strani Luke.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija