FAUCI OCENJUJE: Omikron zelo verjetno bolj prenosljiv kot delta, a milejši

Svet

Zdravstveni svetovalec ameriškega predsednika Josepha Bidna Anthony Fauci je danes dejal, da različica koronavirusa omikron skoraj zagotovo ni hujša od različice delta in je verjetno celo milejša, čeprav bo za natančnejše ocene verjetno potrebnih še nekaj tednov.

Fauci je dejal, da je omikron zagotovo zelo prenosljiv, zelo verjetno celo bolj od delte, ki je trenutno prevladujoča različica v ZDA in po svetu. Za omikron velja tudi, da so pogostejše ponovne okužbe, je povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Podatki o učinkovitosti cepiv, ki so sedaj v uporabi, proti omikronu naj bi bili znani v naslednjih dneh ali tednu dni, vendar pa dosedanji podatki iz Južne Afrike kažejo, da omikron povzroča manj hospitalizacij kot delta.

Podatki sicer bolj temeljijo na mlajši populaciji, pri kateri je tudi na splošno manj možnosti za hospitalizacijo zaradi covida-19.

Najboljši scenarij glede omikrona bi bil po Faucijevih besedah ta, da gre za bolj prenosljiv virus, ki ne povzroča resnih obolenj in ne povečuje števila hospitalizacij in smrti.

Najslabši scenarij pa bi bil ta, da omikron ni le bolj prenosljiv, ampak povzroča resnejša obolenja in bo nastal nov val pandemije, ki ga cepiva ali prejšnje okužbe ne bodo ublažile.

Različico omikron so doslej zasledili v 38 državah, vendar še ni bila povezana z nobenim smrtnim primerom.

Bidnov svetovalec sicer še naprej priporoča zaščitne maske v zaprtih prostorih tudi cepljenim osebam, priporoča tudi poživitveni odmerek cepiva, ki močno povečuje prisotnost protiteles.

V ZDA so do torka cepili 60 odstotkov vsega prebivalstva, kar za Faucija ni dovolj.

Opozoril je, da cepljenje ovirajo dezinformacije, še posebej v večinsko republikanskih zveznih državah.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  09 .12. 2021 ob  13: 38
Ogabnezi, nehajte ze sploh omenjat tega kriminalca Faucija, ufff kar kri mi zavre ko berem te svinjarije
Miura |  08 .12. 2021 ob  16: 24
@ alfa - kot sem napisal, posledice so vidne. Da si želiš zboletijQuery1123022574476936549925_1638976954696? Če ti ni za živeti, je to tvoja odločitev, nepotrebno pa je to obešati na velik zvon. Zanimivo bi bilo slišati izjave tvojih bližnjih, če jih seveda imaš ...
alfa |  08 .12. 2021 ob  06: 08
ko zbolim, oz.če zbolim boš me videl gor pisat...svojega vzdevka alfa ne mislim menjat....če me ni sem umrla---
pajade |  07 .12. 2021 ob  23: 51
-1
V vsaki objavi je nekaj vidno, kako na koga (ne)cepljenje deluje in posledice... pa zadnji status bo: X krat prebolel, X krat cepjlen, 1 krat izdihnil (tudi brez statusa)
Miura |  07 .12. 2021 ob  21: 48
-4
Z lahkoto si prebolela? Posledice so vidne v tvoji izjavi. Če se ti ne bo izšlo .... bo to zadnji status .....(upam, da ne)
alfa |  07 .12. 2021 ob  19: 57
super če sem z lahkoto prebolela delto bo ta omikron mala malica, upam da zbolim tam nekje aprila/maja ,da se mi status prebolevnika podaljša še za 6 mesecev, ker se ne mislim cepit...