FAUCI O CEPIVU PROTI COVIDU-19: V ZDA na voljo sredi leta 2021?

Svet

Cepivo proti covidu-19 bi lahko bilo v ZDA širše dostopno sredi leta 2021, je v petek dejal direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci. Obenem je pohvalil ameriškega predsednika Donalda Trumpa, češ da se z odločitvami glede pandemije covida-19 počasi giblje v pravo smer, poroča nemška tiskovna agencija dpa.


 Anthony Fauci

"Ko bomo v letu 2021, kar nekaj mesecev po začetku, bomo imeli cepivo, ki bo široko dostopno ljudem v ZDA," je previdno dejal Fauci v pogovoru za časnik Washington Post. Po uspešnem razvoju cepiva se bo sprva proizvedlo več deset milijonov odmerkov, kasneje v letu pa več sto milijonov odmerkov, ki bodo na voljo za distribucijo, je pojasnil.

V PLANETU KOPER JE TO POLETJE VROČE KOT ŠE NIKOLI: Kmalu bodo vrata odprli novi najemniki

V Planetu Koper, kjer vedno stremijo k posodabljanju, so pred glavno turistično sezono zaključili s prenovo, ki je v nakupovalno središče prinesla svežino in novosti. V prvi fazi prenove, ki se je pričela lanskega decembra, so na mestu nekdanje diskoteke in bowlinga uredili restavracijo, v drugi fazi, ki se je zaključila nedolgo nazaj, pa so prenovili zunanjost in notranjost nakupovalnega centra.

V pogovoru za televizijo Fox News pa je Fauci v petek pohvalil nedavne odločitve Trumpa, med drugim, da je odpovedal kongres republikanske stranke konec avgusta na Floridi. Imunolog je pohvalil tudi, da Trump po novem svetuje nošenje zaščitne maske in da se tudi sam kaže z njo na obrazu. "To bo dober zgled za preostal del države," je ocenil.

Donald Trump

Trump je zadnjih nekaj dni malo bolj pesimističen glede koronavirusa. Pred tem pa je na primer dolgo zavračal nošenje maske in večkrat kritiziral Faucija. Njun odnos se je medtem nekoliko otoplil. V ZDA se je sicer s sars-cov-2 okužilo že več kot štiri milijone ljudi. Fauci glede epidemiološke slike ocenjuje, da ne bo treba za celotno državo odrediti karantene, bi pa lahko nekatere zvezne države premislile o ponovni uvedbi nekaterih ukrepov za zajezitev koronavirusa. Ponovno je pozval tudi k nošenju maske in upoštevanju higiene.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija