FANTAZIMA V ČUDOLANDIJI: "'Kitajsko solato' smo vrnili"; to je kraj, kjer naj bi stala famozna nogometna žoga (FOTO, VIDEO)

Koper

Bliža se veseli december in na koprski občini so danes predstavili, kakšna bo letošnja svetlobna praznična okrasitev mesta. Po lanski Čudolandiji se letos obeta kar nekaj sprememb. Ime ostaja enako, dodali so mu le novo skovanko iz besedne zveze 'fantastična zima', tako da bo polno ime letošnje prireditve Fantazima v Čudolandiji, so povedali na današnji novinarski konferenci. Okraševanje je že v polnem zamahu, lučke pa bodo prižgali v petek, 29. novembra, ob 17. uri na Titovem trgu, ko bo začelo obratovati tudi drsališče, ki bo tokrat večje, a samo ob morju oziroma Upravi za pomorstvo. Tudi sicer se vsa gostinska ponudba in kulturni program selita ob morje, na Titovem trgu pa se obeta svojevrstna novost, t. i. videomapping. Koprsko staro mestno jedro bo letos okrašeno v podobnem slogu kot lani, z določenimi spremembami in novostmi.

Koprski župan Aleš Bržan

"Naj povem, da smo pripravili vsebinsko precej pester program, ki temelji predvsem na tem, da bodo deležniki lokalni glasbeniki. Radi bi naredili predvsem domačo zgodbo in čim več deležnikov vključili v to dogajanje, vključenih bo precej glasbenikov, kulturnih društev in ustvarjalcev z domačih koncev," je uvodoma dejal koprski župan Aleš Bržan. Koper bo v primerjavi z lanskim letom "bolj poenoteno osvetljen", "zaključena celota z nekim smislom", ki se bo z leti smiselno nadgrajevala, je dodal.

"'Kitajska solata' je bila v najemu in smo jo že vrnili", za nove lučke pa porabili dodatnih 99.000 evrov

Raznobarvne elemente ob Semedelski cesti, "od kvadratov do cvetlic", in tiste na Župančičevi ulici, so po besedah župana vrnili. "'Kitajska solata' je bila v najemu in smo jo že vrnili," je dejal. Na račun tega pa "je bilo treba to razsvetljavo tudi dopolniti, da se zaključi celoto. In zato smo morali dokupiti nekaj novoletnih luči in to je bilo v znesku 99.000 evrov". Na vprašanje, kako odgovarja na očitke opozicije, da je tudi teh 99.000 evrov pretiranih, glede na to, da je bila že lanska Čudolandija velik finančni zalogaj, župan odgovarja: "Najraje človek ne bi porabil nič, ampak dejansko je bilo treba, da se zaključi neko celoto. Manko je bil, ker so bile luči v dobrem delu v najemu, malo čudno bi izpadlo, če bi nekaj ulic, ki so pomembne, ki tvorijo neko celoto, bilo neosvetljenih." 

Ob tem je dodal, da so angažirali strokovnjake, ki bi nadaljevali in nadgradili zgodbo, ki do sedaj "ni imela neke vsebine". Ko so luči zložene v skladišču, je po Bržanovih besedah težko oceniti, kako kaj postaviti in kaj je smiselno nadgraditi. "Ko bo postavljeno, si bodo to ogledali strokovnajki in ocenili, kako bi se to zgodbo dalo bolje nadaljevati."

1,2 milijona evrov za lansko Čudolandijo, Fantazima trikrat cenejša

Po dosedanjih podatkih znašajo vsi stroški Fantazime manj kot 400.000 evrov, kar je trikrat manj kot lani, ko je bilo za Čudolandijo porabljenega okrog 1,2 milijona evrov, je dejal Bržan. "Malo večji je poudarek na programu, malo manjši na ostalih stvareh," dodaja. Ob tem je poudaril, da je občina še enkrat pregledala vsa soglasja Zavoda za varstvo kulturne dediščine; na Verdijevi ulici letos tako ne bo mreže, na Kidričevi in Čevljarski pa mreže ostajajo.

Nogometna žoga v Dekane? 

Dobršen del luči bodo postavili tja, kjer so bile že lani, "veliko prilagoditev se ne da narediti, nekaj pa smo jih." Kot je povedal, se za prevzem nogometne žoge, ki je lani stala na krožišču pri stadionu in je po njegovih besedah "precej prostorsko obremenjujoča", dogovarjajo s Krajevno skupnostjo (KS) Dekani, "ki jo je pripravljena prevzeti". Nekatere skulpture živalic iz Hlavatyjevega parka se bodo premaknile, večina pa jih bo ostala v parku. Nov element bo jelenček.

Letos bodo angažirali dijake Srednje tehniške šole Koper (STŠ), da naredijo del osvetlitve oziroma konstrukcijo, ki bi jo z leti nato nadgrajevali. Osvetlila bo Kardeljevo ploščad. "Komaj čakam, da vidim, kaj so naši mladi pripravili", je dejal župan. Želijo si, da Koper ne bi bil osvetljen "samo s 'kitajskimi lučkami'", "ampak tudi z domačimi konstrukcijami," je dodal.

Vodja TO Koper Ylenia Loredan

Drsališča na Titovem trgu ne bo, povečali bodo drsališče ob morju

Vodja Turistične organizacije (TO) Koper Ylenia Loredan je povedala, da bo največja atrakcija za najmlajše drsališče, ki bo svoja vrata odprlo 29. novembra, istega dne, ko bo potekal tudi tradicionalen prižig lučk. "Imeli bomo eno drsališče ob morju, ki bo letos še nekoliko večje, in sicer okrog 850 kvadratnih metrov. Po naših podatkih naj bi bilo to tudi največje drsališče v Sloveniji." 

Drsališča na Titovem trgu tako letos ne bo, ostaja pa torej drsališče ob morju oziroma ob Upravi za pomorstvo, kateremu bodo letos nekoliko podaljšali stezo. Drsališče bo obratovalo vsak dan, ob praznikih in koncih tedna tudi s podaljšanim urnikom, vse do 5. januarja. Gostinski ponudniki bodo v hiškah in drugih samostoječih objektih pred taverno in na Ukmarjevem trgu nasproti Uprave za pomorstvo zagotavljali bogato gostinsko ponudbo, je dejala Ylenia Loredan. 

Spremljevalni program bo po njenih besedah "bolj raznolik v primerjavi z lanskim letom in bo tudi po dnevih tematsko obarvan. Tudi letos bomo poskrbeli za nekaj posebnih dogodkov, to sta Miklavžev sejem in Božično-novoletni sejem." Tradicionalno Miklavževanje za otroke bo potekalo 6. decembra, ob koncu leta pa bosta potekali še dve stalni prireditvi, Silevstrovanje za otroke in S Koprom v novo leto. 

Hišic z gostinsko ponudbo na Titovem trgu ne bo, dogajanje se seli ob morje

Drugače kot lani bo okrašen Prešernov trg, sama okrasitev pa bo temu prostoru dala pomen druženja, ki ga je že nekoč imel, so pojasnili na novinarski konferenci. Vsa gostinska ponudba in kulturni program se selijo ob morje, v taverno in nasproti Uprave za pomorstvo, Titov trg pa po namenjen novosti, t. i. "videomappingu". Kot je dejala Loredanova, je to "posebna vrsta projekcije na glasbeno podlago, ki daje občutek, da se objekt, na katerega se projicira, premika, sesuva, spreminja obliko." 

Projekcija se bo izvajala na fasadi Pretorske palače, za njene potrebe pa na trgu ne sme biti drugih programskih vsebin, zato na njem letos ne bo potekal program, razen prižiga lučk. Hišk z gostinsko ponudbo na Titovem trgu torej ne bo, bodo pa povabili obstoječe gostince, da razširijo svojo ponudbo. Zaradi izvedbe programa bo občasno prihajalo do zapor Pristaniške ulice, poskrbljeno bo za urejen obvoz, lokalno prebivalstvo pa bo o tem pravočasno obveščeno, zagotavljajo.

Naval obiskovalcev pričakujejo 29. novembra, ko bo potekal prižig lučk, ta dan pa je tudi dan nakupovanja oziroma t. i. črni petek (black friday). Obiskovalce bodo pozvali, naj tistega dne raje parkirajo na zunanjih parkiriščih in skušajo čim bolj sprostiti staro mestno jedro.

Foto: Tomaž Primožič/FPA

Ime Čudolandija ostaja, napis odhaja

"Kar imamo ljudije v Istri, po navadi ne vržemo proč. Lani smo nabavili luči in jih bomo obdržali. Dobili smo ime Čudolandija, ki se zaenkrat obdrži, nenazadnje je tudi zaščiteno. Dober del ljudi ga je vzel za svojega in prav se nam je zdelo, da se tega kar nanekrat ne spreminja in ne pretvarja v celoti, je pa prav, da se nekako dopolni," je dejal Bržan. Napisa Čudolandija ne bo več, "poskušamo urediti mesto na tak način, da lepo izgleda," je dodal.

Lanska prireditev po županovih besedah ni bistveno povečala prometa

Točnih finančnih učinkov Čudolandije na področju gostinstva in turizma za lani ni opaziti, je dejal Bržan. "Trajalo je dobra dva meseca, moral bi biti nek poskok, a ga ni bilo, tako da nekih občutnih razlik ni." Lanska Čudolandija je stala okrog 1,2 milijona evrov. Ocene, koliko obiskovalcev je Čudolandija privabila lani, nimajo. "Tudi če bo letos obiskovalcev nekaj manj, naj se imajo lepo in naj, če so iz drugih krajev, jasno tudi kaj popijejo in kaj pojejo, pustijo tudi kaj celotnemu sistemu, tako gostinskemu kot hotelirskemu," je dejal župan in dodal, da niti letos ne bo ognjemeta in tako bo tudi v prihodnje. "Dokler bom jaz župan," je zaključil.

Za program bodo poskrbela tudi društva v zaledju, predvsem v Dekanih, Šmarjah, Zanigradu, Loparju, Sv. Antonu in drugod, kjer pripravljajo manjše dogodke. 

????????Fantazima v Čudolandiji: lučke v Kopru bodo prižgali 29. novembra ob 17.00! Vse o letošnji osvetlitvi in programu v spodnjem videu ⬇️⬇️

Objavil/a Regional dne Sreda, 06. november 2019

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukuruz |  07 .11. 2019 ob  17: 45
Ma dobro zacelo se je z luckami in je prav da se razvija naprej in povabi umetnike na tem podrocju,studente,da ustvarijo pravljicno mesto obcudovanja vredno za praznike.
Sej ni problema vrct gor na borovc par luck da svetiko,al pa okrasit turen od cerkve,samo kako bo zgledalo pol vse skupaj?!
Ni faktor samo v tem da utripa in sveti
Lili |  07 .11. 2019 ob  11: 27
-4
@Ištrijan
Ne bo več kitajcev? Ma valjda je vse kitajsko..prispevek govori le o tem, da določenih okraskov več ne bo..
Je krepko ceneje? Od kod ta ocena? Na podlagi izvedenskega mnenja županoviča in njegovih fdv sodelavcev?
Lili |  07 .11. 2019 ob  11: 20
-9
@bubobubo
Veš da... Sicer pa je komentar v največji meri namenjen NEdelu županoviča.
bubobubo |  07 .11. 2019 ob  09: 43
15
@lili....predlagam, da počakaš do novega leta, pa potem komentiraš kako ni vse skupaj nič, že a priori nekaj blebetat je bolano, oceno bomo dali na koncu, se ti ne zdi
Ištrijan |  06 .11. 2019 ob  21: 16
19
Izpostavil in pohvalil bi predvsem, da:
- je krepko ceneje
- ne bo vec kitajcev
- bodo program kreirali nasi domacini!!

Cisto pri sebi mi je vsec tudi datum vklopa luck in s tem v povezavi izbrana lokacija priziga luck. Vsec mi je! Z moje strani za enkrat pohvale.
vseved |  06 .11. 2019 ob  19: 45
-7
Ne čudolandija, imenovati bi se morala Popolandija.
Fošina |  06 .11. 2019 ob  17: 58
17
Bilo bi nefer komentirat, dokler se ne vidi, mi je pa všeč, da je ceneje :D

Če bo malo manj ljudi kot lani, tudi ne bo nič narobe, ker je bila roko na srce prevelika gužva, celo za gostince. Manj denarja iz proračuna, manj gužve, res samo decembra in ne skoraj tri mesece predvolilne kampanje, več programa, več domačih nastopajočih ... na papirju tale Fantazima dobro zgleda, upam, da bo tudi v resnici.
Monteverdi |  06 .11. 2019 ob  17: 45
16
Upam, da letos ne bo takega KIČA kot lani, če pa je komu žal, naj ga najame in si ga postavi doma. Škoda besed o lanski "okrasitvi" ......
Lili |  06 .11. 2019 ob  15: 40
uuuu..kolko besed za nič.. Res pomembni dosežki Bržan! Ni kej reč, po mojem si o tem razmišlal cel mesec. Dejstvo je, da nikoli ne bo vsem všeč okrasitev, ne prej, ne zdaj, ne v bodoče. Nogometna žoga je prav lepo zgledal pri stadionu..kam jo bodo dali v Dekanih? Na nogometno igrišče, kamor razen tistih ki trenirajo prav nobeden ne gre? Kot vse do sedaj, kar ima ta koven za povedati, so same nepomembne t.i.spremembe, ki to itak niso
galeb |  06 .11. 2019 ob  15: 12
29
Tu me pa Bržan preseneča. In to pozitivno. Ne bo zavrgel, kar se je lani začelo, to bi bilo res nespametno, saj so bili stroški veliki, obiskovalci pa zelo navdušeni. Bo pa Bržan konceptu dal neko vsebino, ga nekako povezal v smiselno celoto, saj to je bil lani tudi največji manko. In zavrgel bo nekaj kitajskega kiča, ki ga je tudi bilo, roko na srce, preveč. Pozdravljam tudi zamisel o enem večjem drsališču. In tudi to, da se vse seli k morju, Titov trg pa da dobi neko novo, sodobno in privlačno vsebino. Vsaj iz moje strani - prve točke za Bržana. Želim si, da ne tudi zadnje.
joe jaxson |  06 .11. 2019 ob  15: 03
-4
to je tema za "veni - vidi - vinci" ampak zakaj se ni dalo dajat komentarjev ne mega podelitev doktorskih k...... titul in ful praktičnih dizertacij, ki razen višje stroškovne obremenitve na državnem proračunu (drji so plačani vglavnem iz DDV-a ustvarjenega v sektorju brez podobnih teo titul) nam v praksi, razenprej omenjenega ne bodo dale ni ?!?!?! waiting for answers
en iz raje |  06 .11. 2019 ob  14: 57
-6
jcidioerfigpri