FAFANGEL O IZGUBLJENI PRILOŽNOSTI: "Še vedno upam, da bo koncept ponovno zaživel in pridobil zaupanje ljudi"

Slovenija

Prvi epidemiolog v državi Mario Fafangel se je na Twitterju razpisal, kako poteka iskanje stikov okuženega in kako je to potrebno prilagoditi družbeno-socialnemu kontekstu. "Tracing sloni na zaupanju in nenehni komunikaciji skupnega cilja," je prepričan. "Druge oblike tracinga v Sloveniji niso primerne in jasno, ne bodo učinkovite."

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Fafangel v svoji objavi opisuje, kako trenutno v Sloveniji poteka iskanje stikov (contact tracing). Epidemiološka služba pokliče vsakega bolnega, bolni osebi poda informacije o izolaciji in karanteni ter da naj ta oseba obvesti visoko rizične kontakte, ki naj bodo 10 dni doma. Vedno bolj se omenja tudi, da bo epidemiološka služba ob upadu števila okuženih sama iskala stike. Kot pojasnjuje je postopek zelo podoben: prosijo osebo za telefonsko številko njenih visoko rizičnih kontaktov, "da jih obvestimo še mi osebno".

Pri tem je v zapisu navedel tudi primere telefonskih pogovorov, ki dosežejo svoj namen le v primeru, "če je v družbi zaupanje, suport osebi in cilj supresije virusa".

Kot pravi, iskanje stikov temelji na zaupanju ljudi, razumevanju, da sta izolacija in karantena pomembna, jasnem skupnem cilju supresije virusa za boljše življenje vseh in podpore države, da lahko osebe brez pritiskov ostanejo doma.

Svari pred lažnim upanjem

"Ne razumem, kaj nekateri, ki govorijo o iskanju stikov, želijo povedati, ko "govorijo o ponovnem iskanju stikov". Strah me je, da zadevo komentirajo osebe, ki to niso nikoli (v nobenem kontekstu) izvajale v svojem življenju. Ustvarjajo nerealna pričakovanja ljudi o tracingu," opozarja Fafangel, ki je prepričan, da mora biti tracing prilagojen družbeno-socialnemu kontekstu in sloni na zaupanju in nenehni komunikaciji skupnega cilja.

"Druge oblike tracinga v Sloveniji niso primerne in jasno, ne bodo učinkovite. Ne tracamo dva meseca. Tracamo eno leto in še bomo. Cilj je supresija, ne eliminacija. Razmišljati in sanjati o nerealni obliki tega ukrepa kot edino stvar, s katero bomo obvladovali korono, je iluzija."

Fafangel o izgubljeni priložnosti

Izpostavil je tudi aplikacijo #Ostanizdrav, ki ima po njegovem mnenju potencial obveščanja stikov, ki jih tradicionalni tracing ne zmore. "Žal je s strani populacije slabo sprejeta. Izgubljena priložnost. Še vedno upam, da bo koncept ponovno zaživel in pridobil zaupanje ljudi," je zapisal Fafangel v tvitu.

"Ko vas epidemiološka služba pokliče, ker ste zboleli s covid-19, bodite v izolaciji in pomagajte nam obvestiti vaše rizične kontakte. In pomagajte njim razumeti, zakaj je pomembno za vse nas, da so 10 dni v karanteni. To je to ... ostalo je distopična fantazija," je svojo objavo zaključil prvi epidemiolog v državi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  23 .02. 2021 ob  08: 11
@@@
Zanimivo je, da se v tej državi strokovnjake obravnava kot butce, butci pa so postali strokovnjaki (s spodnjimi komentatorji vred).
magik |  22 .02. 2021 ob  17: 23
-1
Gospod Fafangel pogrnili ste na celi črti, ker niste in še vedno ne upoštevate tega, da je TEORIJA je svetlobna leta daleč od SLOVENSKE REALNOSTI!
Istriano |  22 .02. 2021 ob  15: 00
-1
Kaj če ta floča sploh povedat? Edinikrat v življenju, ko je videl epidemijo od blizu je pogrnil na celi črti.