FACEBOOK PRETRESA NAJVEČJI ŠKANDAL DOSLEJ: In ni povezan s ponedeljkovim "mrkom"

Svet

Nekdanja podatkovna znanstvenica pri Facebooku Frances Haugen je v torek v ameriškem senatu zatrdila, da ji z razkritjem, da vodstvo podjetja ni zanimalo, da se platforma zlorablja za širjenje dezinformacij in da njena vsebina škoduje otrokom, ne gre za uničenje ampak za izboljšanje tega družbenega omrežja.

Mark Zuckerberg

Zavzela se je za regulacijo in ne za kazenski pregon vodstva podjetja na čelu z glavnim izvršnim direktorjem in ustanoviteljem Markom Zuckerbergom.

V ameriškem kongresu se že dlje časa vrstijo pozivi za večji nadzor nad družbenimi omrežji, tokrat pa se tako demokrati kot tudi republikanci strinjajo, da so ukrepi potrebni.

Haugenova je povedala, da se Facebook zaveda, da ranljivim skupinam sistem škodi, od otrok, ki so dojemljivi za kritike glede telesnega videza, do odraslih, ki so dovzetni na dezinformacije. Platforma naj bi bila narejena za izkoriščanje negativnih emocij zato, da ohrani uporabnike oziroma poveča njihovo število. "Zavedajo se, da uvrščanje na osnovi algoritmov ali angažiranje ohranja ljudi dlje na njihovih straneh. Dlje so gor, več denarja je za Facebook," je dejala Haugenova.

Predlagala je, da bi objave organizirali po kronološkem vrstnem redu, namesto da dopuščajo računalniku, da predvidi, kaj želijo ljudje videti.

Druga rešitev bi po njenem bila, da se doda še en pritisk na gumb pred objavo, da uporabnik razmisli, ali to res želi, kar bi zmanjšalo količino dezinformacij in sovražnega govora. Predlagala je tudi, da se starost uporabnikov Instagrama, ki je tako kot Whatsapp v lasti Facebooka, poviša s sedanjih 13 na 16 ali 18 let.

"Facebook potrebnih sprememb sam ne bo nikoli uvedel, če bodo omejile njegovo rast," je prepričana Haugenova.

Zaradi Facebooka so se v torek republikanci in demokrati poenotili kot že dolgo ne. Senatorji obeh strank so se strinjali, da bo potrebno sprejeti nove regulacije. "Naše razlike so majhne oziroma se zdijo majhne po razkritjih, ki smo jim priča," je dejal predsednik pododbora za zaščito potrošnikov v senatnem odboru za trgovino demokrat Richard Blumenthal iz Connecticuta.

Demokratska senatorka slovenskega rodu Amy Klobuchar iz Minnesote je opozorila, da imajo tehnološka podjetja velik vpliv v ameriški prestolnici in so v preteklosti uspešno blokirala reforme. "Lobisti so za vsakim vogalom. Facebook in druga podjetja razmetavajo veliko denarja in ljudje jih poslušajo," je dejala.

Vendar pa bi lahko zaslišanje 37-letne Haugenove privedlo do sprememb, podobno kot se je to pred leti zgodilo s tobačno industrijo, ki je morala sprejeti zvezne regulacije.

Haugenova se je zaposlila pri Facebooku leta 2019, kjer je delala v enoti za družbeno integriteto. Ob odhodu je vzela s seboj več deset tisoč dokumentov, ki jih je predala časopisu Wall Street Journal. Podala je tudi anonimno prijavo komisiji za vrednostne papirje in borzo z obtožbo, da se vodstvo podjetja zaveda, da Facebook širi dezinformacije, povečuje sovraštvo in politične nemire.

Med njenimi razkritji najbolj odmeva notranja raziskava, ki je odkrila, da Instagram negativno vpliva na duševno zdravje najstnic, povzroča težave s samopodobo, vodi v depresijo in samomorilske misli, zdravstvene težave in podobno. Vsega tega se je vodstvo zavedalo, vendar ni ukrepalo.

Potem ko je Haugenova objavila obtožbe, je v ponedeljek po svetu prišlo do izpada storitev Facebooka, Instagrama in WhatsAppa, razlogi za to pa še niso povsem pojasnjeni.

I wanted to share a note I wrote to everyone at our company. --- Hey everyone: it's been quite a week, and I wanted to...

Objavil/a Mark Zuckerberg dne Torek, 05. oktober 2021

Zuckerberg očitke zavrača

Prvi mož Facebooka Mark Zuckerberg je zavrnil očitke nekdanje sodelavke, žvižgačke Frances Haugen, da spletni gigant dobiček postavlja pred dobrobit svojih uporabnikov. "To preprosto ni res," je v torkovem elektronskem sporočilu sodelavcem, ki ga je kasneje tudi objavil na svojem računu, zapisal Zuckerberg.

"Argument, da zaradi dobička namenoma promoviramo vsebino, ki jezi ljudi, je globoko nelogičen. Ne poznam nobenega tehnološkega podjetja, ki se odloči razvijati produkte, ki v ljudeh vzbujajo jezo ali depresijo. Vse moralne, poslovne in proizvodne spodbude gredo v nasprotno smer," je še nadaljeval ustanovitelj Facebooka. Svoje trditve je podkrepil s primeri, kot je sprememba, s katero je Facebook pred nekaj leti začel svojim uporabnikom prikazovati več prispevkov njihovih prijateljev in družinskih članov namesto t. i. viralnih videov.

Stopil je tudi v bran načrtu, da razvijejo različico Instagrama za otroke, stare od deset do dvanajst let. "Realnost je, da mladi ljudje uporabljajo tehnologijo," je zapisal. Namesto da tehnološka podjetja to dejstvo ignorirajo, morajo razviti storitve in platforme, ki bodo izpolnile njihove potrebe in obenem poskrbele za varno okolje, je vztrajal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  06 .10. 2021 ob  13: 09
Ma aleluja naj ga koncno zaprejo in vse ostalo.
Ko ni blo interneta smo hodili na pijace in klopce,zdej ko so socialna omrezja smo vsi doma v sobah in klepetamo po sporocilih...
Ma skidaj to porkerijo proc