FACEBOOK IN INSTAGRAM OMILILA POLITIKO SOVRAŽNEGA GOVORA: Po novem dovolijo objavo takšnih izjav

Svet

Družbeni omrežji Facebook in Instagram sta spričo ruske invazije v Ukrajini začasno omilili svojo politiko glede sovražnega govora. Kot so iz tehnološkega giganta Meta sporočili v četrtek, po novem dovolijo objavo izjav, kot je "smrt ruskim napadalcem", ne pa tudi groženj proti civilistom.

"Zaradi ruske invazije na Ukrajino smo začasno dovolili oblike političnega izražanja, ki bi sicer kršile naša pravila, kot je sovražni govor, na primer 'smrt ruskim napadalcem'," so zapisali in obenem izpostavili, da še vedno ne dovoljujejo "kredibilnih pozivov k nasilju nad ruskimi civilisti".

Agencija Reuters je že pred uradnim sporočilom poročala, da naj bi se nova politika nanašala le na Armenijo, Azerbajdžan, Estonijo, Gruzijo, Madžarsko, Latvijo, Litvo, Poljsko, Romunijo, Rusijo, Slovaško in Ukrajino, a pri podjetju teh domnevnih geografskih omejitev kasneje niso komentirali.

Ruski napad na zahodno sosedo je deležen skorajda soglasne mednarodne obsodbe in je izzval najstrožje sankcije Zahoda proti Rusiji doslej. Obenem je prišlo tudi do občutnega porasta jeze na spletu in ostrih razprav glede vloge medijev in družbenih omrežij v vojni.

Odločitev o začasni omilitvi politike, namenjene preprečevanju sovražnega govora, ki jo je sprejela Facebookova in Instagramova matična družba Meta, je kljub temu deležna mešanih odzivov in opozoril o nevarnem odpiranju Pandorine skrinjice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Facebook in drugi ameriški tehnološki giganti, kot sta Apple in Microsoft, so sicer že pred tem sprejeli sankcije proti Rusiji, Moskva pa je po drugi strani prejšnji teden blokirala oziroma omejila dostop do Facebooka in Twitterja ter uvedla dolge zaporne kazni za medijsko objavljanje "lažnih informacij" o ruski vojski in njeni operaciji v Ukrajini.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
KoVasJebe |  11 .03. 2022 ob  22: 39
Folk! Prej ali slej se bo zrušilo to Meta sranje! To je aamo dokaz kje dejansko se zivijo nacisti, teroristi
Obala1 |  11 .03. 2022 ob  14: 19
Po navadi sem apolitik ( ne maram politike in sovražim osebe ki se ukvarjajo z politiko, no vsi vemo zakaj ) no ko vidim kaj se dogaja mi gre na bruhanje …ko ZDA napadajo potem jih vsi podpirajo ( Sebija, Iraq, Vijetnam, Afganistan, Palestina in da ne naštevam ker temu ni konca ) ko to pa naredi Rusija potem takoj sankcije …proti VSEM vojnam sem vendar tukaj pravim da imamo sva metra in sve meri …in zato kako bi rekel en moj kolega GO Putin
20 let tihozitja |  11 .03. 2022 ob  13: 12
Sem izklopu vse racune edino regional mi je ostal,kot da bi bil odvisnik jebenti..zmanjsas dozo na minimum
ManofSteel |  11 .03. 2022 ob  12: 27
Zbrisal sem vse račune pri fbju in twitterju. Pa naj oni cenzurirajo kogar hočejo. Jaz za začetem sem že cenzuriral vsa ta gmajna od aplikacij. Še malo pa niti medije ne bom več klikal. Da podpiram parazite mi je na kraj pameti.
Nixon |  11 .03. 2022 ob  12: 08
"Demokratska" cenzura v teku. Upam da se bomo zbudili iz tega sna.....