Evroskupina o Sloveniji znova le na kratko

Finančni ministri držav v območju evra bodo danes v Bruslju na predvidoma kratkem zasedanju preučili izvajanje programov pomoči za Grčijo, Irsko in Ciper. Slovenski minister Uroš Čufer bo poročal o stanju v Sloveniji, a poglobljene razprave niti tokrat ne bo, saj se čaka na za četrtek predvideno objavo izida bančnega pregleda.

Slovenski minister bo poročal o poteku postopkov v Sloveniji, a bančni rezultati se pričakujejo v četrtek, tako da pred tem še ne bo mogoče podrobno razpravljati o tem in sprejemati kakršnih koli sklepov, je minuli četrtek pojasnil vir pri EU.

Navedb medijev, da bodo slovenske banke potrebovale od štiri do pet milijard evrov, ni evropski vir ne zanikal ne potrdil, češ da številk ne pozna, je pa poudaril, da bi bile, če bi bile točne, za slovenske oblasti zlahka obvladljive.

Evroskupina se bo sicer osredotočila na izvajanje programov pomoči za Grčijo, Irsko in Ciper. Edina odločitev, ki se pričakuje, je odločitev o sprostitvi naslednjega obroka pomoči Cipru, ki znaša 100 milijonov evrov.

Pri Grčiji se še vedno zapleta, ker se Atene s trojko mednarodnih posojilodajalcev ne morejo dogovoriti o zapolnitvi proračunske vrzeli v letu 2014 in nekaterih drugih odprtih vprašanjih, kar je pogoj za sprostitev naslednjega, milijardnega obroka posojila.

V povezavi z Irsko ni pričakovati nič posebnega. Ministri bodo le preučili razmere v državi, ki bo 15. decembra končala program pomoči brez previdnostnega posojila.

Evroskupina bo obravnavala tudi poročilo IMF o finančnih in gospodarskih razmerah v območju evra, v katerem se IMF strinja z evropskimi ocenami, da evropsko gospodarstvo okreva, in poudarja, da je nujno čim prej vzpostaviti bančno unijo.