EVROPSKI DENAR NA RAČUNU KOPRSKE OBČINE: Za projekte pridobili 12,5 milijona evrov

Koper

Mestni občini Koper iz naslova mehanizma celostnih trajnostnih naložb (CTN) pripada 12,56 milijona evrov sredstev. Iz tega naslova je občinski javni stanovanjski sklad že izvedel energetsko sanacijo večstanovanjskega objekta, občina je dokončala ureditev olimpijskega bazena in več projektov s področja mobilnosti in urejanja rekreacijskih površin.

Med prednostne naložbe v okviru mehanizma CTN je občinski javni stanovanjski sklad prijavil projekt energetske sanacije večstanovanjskega objekta na Cesti na Markovec v Kopru. Vrednost celotne investicije je ob prijavi znašala nekaj manj kot 160.000 evrov, od katerih je mehanizem za projekt namenil skoraj 70.000 evrov. Gradnja je zaključena, stanovanjski sklad je v fazi izdajanja zahtevkov za izplačilo, so pojasnili na Mestni občini Koper (MOK).

Občina je poleg tega med drugim prijavila projekta ureditve kolesarske in pešpoti čez kanal Grande in poti ob Piranski cesti v Kopru. Celotna vrednost naložbe v pot čez kanal Grande znaša slabih 787.000 evrov, od tega ministrstvo za infrastrukturo iz naslova CTN prispeva dobrih 263.000 evrov. Projekt je v postopku potrjevanja na ministrstvu. Vrednost investicije v pot ob Piranski cesti je ob prijavi znašala dobrih 190.000 evrov, od katerih je infrastrukturno ministrstvo iz naslova CTN prispevalo skoraj 127.000 evrov. Tudi ta projekt je v fazi potrjevanja na ministrstvu. Projekt je zaključen, po prejetju pogodbe o sofinanciranju pa bodo na občini izstavili zahtevek za izplačilo.

Med prednostne naložbe evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR) je koprska občina med drugim prijavila projekt ureditve olimpijskega bazena. Za 8,2 milijona evrov vredno naložbo je iz mehanizma CTN namenjenih 5,68 milijona evrov. Vsa sredstva CTN so bila izplačana decembra, projekt pa je zaključen.

Poleg tega je občina prejela še dobrih 922.000 evrov nepovratnih sredstev za projekt ureditve obalnih parkovnih rekreacijskih površin, ki je bil ob prijavi vreden 1,15 milijona evrov. Projekt je občina zaključila in zanj tudi že prejela izplačilo. Poleg tega so v Kopru prejeli pol milijona evrov sredstev za 2,46 milijona evrov vredno ureditev parka ob Semedelski promenadi, ki je prav tako zaključena. Z omenjenimi tremi projekti imajo občani in obiskovalci Kopra na voljo več kot 45.000 kvadratnih metrov na novo urejenih zelenih in športnih površin, so pojasnili na občini.

Javni stanovanjski sklad MOK pa je za prenovo stanovanj v starem mestnem jedru Kopra pridobil 300.000 evrov iz naslova CTN.

V Kopru bodo prijavili še projekt revitalizacije dela obale med izlivom Badaševice in Žusterno, za katerega je načrtovanih skoraj 770.000 evrov sredstev iz mehanizma CTN. Investicija bo delček mozaika celovite trajnostne ureditve obalnega in priobalnega pasu, napovedujejo na občini.

Evropska unija mehanizem CTN namenja za uresničevanju ciljev trajnostnih urbanih strategij mestnih občin. Mestne občine v Sloveniji so iz CTN upravičene do skupaj 139 milijonov evrov sredstev iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, kohezijskega sklada in državnega proračuna.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
 |  25 .04. 2019 ob  17: 31
10
Cestitke BP. Za pridobljena EU sredstva..
joe jaxson |  25 .04. 2019 ob  15: 19
kadu je zaslužen/pridobil ta eu sredstva: ljubleni vodjaz midgetom