EVROPSKI BIROKRATI ŠE NAPREJ BLOKIRAJO RUSKI SPUTNIK: Antipropaganda, kljub očitnemu pomanjkanju cepiv

Svet

Vodja upravnega odbora Evropske agencije za zdravila (Ema) Christa Wirthumer-Hoche odsvetuje nacionalno odobritev ruskega cepiva proti covidu-19 Sputnik V v posameznih državah članicah Evropske unije. To je primerjala z rusko ruleto in pojasnila, da je za zdaj o cepivu znanega še premalo.

"To bi lahko primerjali z rusko ruleto," je v pogovoru za avstrijsko radiotelevizijo ORF glede nacionalnih odobritev ruskega cepiva dejala Wirthumer-Hochejeva. "Potrebujemo dokumente, ki jih bomo nato pregledali. Trenutno nimamo podatkov o stranskih učinkih pri cepljenih osebah," je poudarila.

"Smo v neznanem, zato močno odsvetujem nacionalno izredno odobritev," je povedala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Države je pozvala, naj počakajo na odobritev s strani Eme.

Sputnik V bo morda enkrat v prihodnosti na evropskem trgu, vendar ko bodo pregledali potrebne podatke, je še izpostavila avstrijska strokovnjakinja. Dodala je, da bo moralo izpolnjevati standarde EU na področju kakovosti in učinkovitosti.

Ema ruskega cepiva proti covidu-19 še ni odobrila, je pa pretekli teden začela tekoči pregled podatkov o njem.

Madžarska se je medtem odločila, da ne bo čakala na agencijo EU. Tako je rusko cepivo že odobrila in z njim začela tudi cepiti. To cepivo sta od Rusije naročili tudi že Češka in Slovaška, ki prav tako zatrjujeta, da ne bosta čakali na odobritev s strani Eme.

O dobavi cepiva se z Moskvo dogovarja tudi Avstrija. Avstrijski kancler Sebastian Kurz se je v petek na Dunaju srečal s predstavnikom ruskega državnega sklada, ki je financiral cepivo. Kurz sicer zagotavlja, da bo Avstrija počakala na odobritev na ravni EU. Podoben interes je pokazala Hrvaška.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija