EVROPSKE DRŽAVE PODALJŠUJEJO EPIDEMIJO: Nemčija do marca, Francija do junija, vključno s policijsko uro ob 18.00

Svet

Francoski parlament je danes odobril podaljšanje izrednih zdravstvenih razmer v pandemiji covida-19 do 1. junija. Izredne zdravstvene razmere vladi omogočajo uvedbo strogih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, vključno s policijsko uro, ki se začne ob 18. uri. V Nemčiji naj bi predvidoma do marca podaljšali vse veljavne ukrepe. Nemška kanclerka Angela Merkel naj bi bila proti kakršnimkoli sprostitvam, je izvedela nemška tiskovna agencija dpa iz krogov blizu kanclerki.

V Franciji so izredne zdravstvene razmere zaradi pandemije covida-19 prvič uvedli marca lani, veljale so do poletja, nato pa so jih oktobra ob slabšanju epidemioloških razmer v državi znova uvedli. Za podaljšanje izrednih razmer, ki zagotavlja pravni okvir za vladne omejitvene ukrepe, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa glasovalo 278, proti pa 193 poslancev.

V državi vse bolj narašča nezadovoljstvo zaradi strogih protikoronskih ukrepov. Lastniki restavracij, ki so zaprte od oktobra, vse glasneje zahtevajo ponovno odprtje poslovanja, za odpravo omejitev si prizadevajo tudi smučišča.

Šole in varstvene ustanove v Franciji sicer ostajajo odprte. Odprte so tudi trgovine, razen velike veleblagovnice. Večerno in nočno policijsko uro oblasti ohranjajo v upanju, da bodo ljudem preprečile, da bi se ponoči zbirali v večjih skupinah. Premier Jean Castex je prejšnji teden pojasnil, da še ni čas za rahljanje trenutnih omejitvenih ukrepov.

V Franciji, ki ima skoraj 70 milijonov prebivalcev, so doslej po podatkih Worldometra potrdili 3,34 milijona okužb z novim koronavirusom, od tega v zadnjem dnevu 4317. Umrlo je več kot 79.000 bolnikov s covidom.

"Nič ne bomo pridobili, če prehitro sprostimo ukrepe," je danes dejala kanclerka na srečanju s poslansko skupino krščanske unije CDU/CSU.

Merklova se bo v sredo o podaljšanju ukrepov pogovarjala z ministrskimi predsedniki dežel. Predlagala naj bi jim podaljšanje ukrepov do najmanj 1. marca. Nazadnje so namreč ukrepe podaljšali do 14. februarja.

Kanclerka se zaveda, da obstajajo še razhajanja med vlado in zveznimi deželami glede podaljšanja oz. sproščanja ukrepov. Po poročanju tednika Der Spiegel naj bi bila glede na vladne načrte prioriteta odpiranje šol in vrtcev, vendar ni znano, kdaj bi se to lahko zgodilo.

V Nemčiji od novembra veljajo strogi ukrepi za zajezitev novega koronavirusa. Takrat so zaprli restavracije, bare, rekreacijske in športne objekte, sredi decembra pa še šole in nenujne trgovine. Ukrepe so večkrat podaljšali in jih zaostrili, med drugim so sedaj zaprte tudi šole in vrtci, na javnem prometu pa je obvezno nošenje mask, ki zagotavljajo večjo zaščito.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija