EVROPSKE DRŽAVE POBIJAJO NA MILIJONE PTIC: To so območja v Sloveniji, kjer se širi ptičja gripa

Slovenija

Od 27. decembra lani, ko je bil pri nas potrjen prvi primer aviarne influence oz. ptičje gripe pri poginjenem labodu grbcu, najdenem na ribnikih Pragersko v občini Slovenska Bistrica, so doslej pri nas okužbo s tem virusom potrdili pri skupno 49 prostoživečih pticah. Največ na Štajerskem. Doslej so potrdili tudi en vdor virusa v domačo rejo. Francoska vlada je danes napovedala, da bo v prihodnjih tednih v boju proti ptičji gripi odstranila več kot milijon ptic. V približno 226 občinah na jugozahodu države bodo odstranili vse race, kokoši in purane.

Kot je danes objavila Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, so bili primeri ptičje gripe potrjeni še pri labodih grbcih v občinah Hoče-Slivnica, Novo mesto, Lenart, Majšperk, Maribor, Krško, Starše, Škocjan in Grosuplje. Prav tako so bili primeri okužbe potrjeni pri rečnem galebu v Mariboru, raci mlakarici v občini Majšperk, rumenonogem galebu na Ptuju in sivi čaplji v občini Škocjan.

Primer vdora ptičje gripe v domačo rejo perutnine pa so potrdili 27. decembra lani v okolici Slovenske Bistrice, na kmetijskem gospodarstvu, kjer so bile poleg kokoši še race in gosi. Vse so bile po pojasnilih pristojnih neškodljivo odstranjene.

Na območju celotne Slovenije še vedno velja, da je zadrževanje perutnine in ptic v ujetništvu dovoljeno le v zaprtih prostorih oziroma na način, da se prepreči stik s prostoživečimi pticami. Zaradi dobrobiti se lahko vodni perutnini omogoči dostop do vode, vendar je pri tem treba preprečiti fizični stik s prostoživečimi pticami, predvsem vodnimi.

Prepovedano je krmljenje prostoživečih vodnih ptic

Povsod je tudi prepovedano krmljenje prostoživečih vodnih ptic, prav tako je prepovedano vsakršno zbiranje perutnine in drugih ptic v ujetništvu na trgih, predstavah, razstavah in kulturnih prireditvah.

Uprava je izdala tudi priporočila za lovce in ornitologe. Lov na race mlakarice predstavlja velik dejavnik tveganja za širjenje bolezni med prostoživečimi pticami in prenos na perutnino, zato lovcem priporoča opustitev lova oziroma dosledno izvajanje biovarnostnih ukrepov. Uprava odsvetuje tudi odlov in označevanje vodnih ptic, ki ga opravljajo v okviru Prirodoslovnega muzeja Slovenije, oz. svetuje, da pri tem dosledno izvajajo biovarnostne ukrepe, kot so uporaba rokavic za enkratno uporabo in razkuževanje rok, oblačil in obutve.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter uprava sta sicer rejce perutnine k doslednemu spoštovanju ukrepov za preprečevanje okužbe s ptičjo gripo pozvala v začetku lanskega decembra, ko se je ta začela širiti po Evropi.

Aviarna influenca, znana tudi kot ptičja gripa, je zelo nalezljiva virusna bolezen, ki lahko prizadene vso perutnino. Bolezen se prenaša kapljično z medsebojnimi stiki med živalmi prek njihovih izločkov, okuženimi termično neobdelanimi proizvodi (jajca, meso), s kontaminirano krmo, vodo in nastiljem. Prenos je možen tudi z okuženo obutvijo, opremo in prevoznimi sredstvi. Po doslej znanih informacijah virus ptičje gripe za ljudi ni nevaren.

Francija želi omejiti izbruh bolezni s pobojem ptic

"Za očiščenje celotnega območja bomo potrebovali približno tri tedne," pa je danes sporočilo francosko kmetijsko ministrstvo. Prizadeta bodo območja Landes, Gers, Pyrenees in Atlantique, skupaj naj bi odstranili 1,3 milijona ptic. Z odstranitvijo živali želijo omejiti izbruh in zagotoviti, da se virus ne bo razširil še na druge regije, kjer gojijo perutnino.

Za zajezitev ptičje gripe so več kot milijon ptic ubili že konec lanskega novembra.

Rejci, ki so znani po proizvodnji slavne jedi foie gras, iz jeter mladih gosi pridobljene delikatese, za pobite živali prejmejo nadomestilo.

Francijo, posebej jugozahodni del države, so od leta 2015 prizadeli štirje izbruhi ptičje gripe, lani je bilo ubitih 3,5 milijona kljunov perutnine.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  21 .01. 2022 ob  13: 36
Vse po planu agende 2030. Genocid, lakota, suzenjstvo, razlastninjenje ... ajde ovce, maske gor, v vrsto za cepljenje, pa se otroke pripeljite.